Bloesemdag IJsselzone

Zwolle – Zaterdagmiddag werden de hoogstamboomgaarden in de IJsselzone weer opengesteld voor het publiek. Ondanks het slechte weer en regen was er voldoende belangstelling.

1-5-2010-4.jpg
Naast de boomgaarden was wijngaard de Swolse Marken ook geopend. daar konden bezoekers de Zwolse wijn proeven, zoals de IJsselbrug Rosé.. Zowel in de boomgaarden als in de wijngaard waren deskundigen aanwezig die iets konden vertellen over de (oude) appelrassen, het snoeien van fruitbomen en over de wijnbouw in Zwolle.

1-5-2010-19.jpg


Het is al weer dertig jaar geleden dat de huidige eigenaar aan de Kleine Veerweg kwam wonen. De boomgaard was niet goed onderhouden en met vrijwilligers is getracht de boomgaard weer op orde te brengen. Na twintig jaar was de eigenaar van mening dat dit niet meer zou lukken. Overwogen werd de boomgaard te kappen.

De Buurtschap, die zich ondermeer inzet voor het behoud van het landschap in de IJsselzone, dacht daar anders over. Vooral toen bleek dat er zeldzame rassen in de boomgaard aanwezig waren. Met behulp van subsidie hebben ervaren boomsnoeiers de boomgaard weer in oude glorie hersteld. Het resultaat mag er wezen. Ondanks een minder goed jaar heeft de boomgaard vorig jaar ruim 1500 kg appels opgeleverd, waarvan ruim 1000 liter appelsap is gemaakt.

Wijngaard de Swolse Marken presenteerde weer de nieuwe "Scheller Rosé" en "Ittersummer Witte". Het zijn weer mooie wijnen geworden. Ook was de "Oldeneler Rode 2008" nog te koop. Deze is in de fles nog lekkerder geworden.

De wijngaard is in 2005 aangeplant en leverde in 2007 een eerste bescheiden oogst. In 2008 en het afgelopen jaar 2009 was de opbrengst ongeveer 600 liter. Wijngaardenier Wiebe Dirksen vertelt met plezier over de wijnbouw in de IJsselzone.

Artikel delen:

Reageer