Openbaar Onderwijs Zwolle partner Bevrijdingsfestival

Zwolle – Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) heeft haar naam verbonden aan het Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO). Met het ondertekenen van een contract voor 2010 start OOZ de samenwerking met het Bevrijdingsfestival Overijssel. OOZ wil als openbare onderwijsinstelling graag betrokken zijn bij maatschappelijke initiatieven in Zwolle die een positief effect hebben op de leefbaarheid in de samenleving.

Hans Boers van Openbaar Onderwijs Zwolle: “OOZ is een organisatie voor openbaar onderwijs en richt zich niet op een specifieke doelgroep, maar op de hele gemeenschap. Onze scholen zijn algemeen toegankelijk en streven er actief naar om een ontmoetingsplaats te zijn voor verschillende levenbeschouwelijke en culturele opvattingen. Verdraagzaamheid en respect voor de opvattingen van een ander staan daarbij voorop. Onze leerlingen en hun ouders behoren tot de bezoekers van het BFO. Vanuit dat oogpunt zijn wij in gesprek gekomen met het festival om te praten over een samenwerking vanaf 2010. Dat is gelukt en ons streven is om die samenwerking in 2011 verder uit te bouwen.

Daarnaast willen we met onze onderwijsinstelling ook graag maatschappelijke lokale initiatieven steunen. Zo hebben wij meegewerkt aan het BFO-project “Debat on tour”, een project exclusief voor OOZ in het kader van “Actief in Burgerschap”. Een speciale vrachtwagen ingericht als debatruimte die langs diverse OOZ-scholen reed. Scholieren werden uitgedaagd te debatteren over verschillende stellingen over “Vrijheid Wereldwijd”. Het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle is naar mijn mening in die zin een perfect initiatief dat bijdraagt aan de leefbaarheid van onze samenleving.”

Voorzitter Arjan Duijn van de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel is zeer verheugd met deze samenwerking: "In deze tijd is het lastig om nieuwe partners te vinden. De samenwerking met Openbaar Onderwijs Zwolle komt daarom als zeer gelegen. Het is dan mooi dat OOZ bereid is geweest om dit jaar al in te stappen en een substantiële sponsorbijdrage te leveren!"

Kijk voor meer informatie op http://www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl/ 

 

Over OOZ

De openbare Rechtspersoon  Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) is het bevoegde gezag van een gevarieerd onderwijsaanbod dat bestaat uit:

•·       28 basisscholen in de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Hattem en Ommen, waaronder één speciale basisschool (SBO). Deze scholen variëren in omvang van bijna 50 tot ruim 450 leerlingen. Gemiddeld zijn de scholen ongeveer 230 leerlingen groot.

•·       4 scholen voor voortgezet onderwijs. (Van der Capellen Scholengemeenschap, Thorbecke Scholengemeenschap, Gymnasium Celeanum en het Diezer College). Naast scholen in Zwolle heeft het voortgezet onderwijs locaties in Dedemsvaart, Elburg en Wijhe.

•·       1 school voor speciaal (voortgezet) onderwijs: Onderwijscentrum de Twijn.

 

Bevrijdingsfestival Overijssel 

Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle is uitgegroeid tot het grootste en meest toonaangevende bevrijdingsfestival van Nederland. Vorig jaar bezochten ruim 140.000 mensen het festival. Naast optredens van bekende artiesten worden ook cultuur- en kunstprojecten georganiseerd voor jong en oud. Ruim 800 vrijwilligers en diverse subsidiënten, donateurs en sponsoren maken het bevrijdingsfestival Overijssel mogelijk. 

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Het is dan mooi dat OOZ bereid is geweest om dit jaar al in te stappen en een substantiële sponsorbijdrage te leveren!”

  Dat is lekker, wel een aantal lerarenontslaan ivm geldgebrek maar wel geld uitgeven voor sponsoring.  Maak melding

 2. Bestuurders van niet- of semi-commerciele organisaties “moeten” tegenwoordig hun “maatschappelijke verantwoordelijkheid” uitdragen. Dat is in het kader van GL (Gebakken Lucht) met elkaar afgesproken.
  En ’t makkelijkste is dan geld van anderen uitgeven.


  Maak melding

 3. Ik reageer niet vaak maar dit is toch te zot voor woorden.
  Ik kreeg nog geen week geleden bericht dat er 21 arbeidsplaatsen in het primair onderwijs weg moeten in het kader van bezuinigingen en dan gaan ze sponsoren. Onze eerste taak is toch het onderwijzen van kinderen lijkt me.


  Maak melding

 4. @Tineke ; PR is tegenwoordig het toverwoord (ook weer GL). Dus “kijk-ons-eens” (sponsoring) is veel belangrijker dan “ssst, we zijn d’r niet” (ontslagen). Dit alles ter meerdere glorie van de bestuurders, want die hebben het toch al zo zwaar….


  Maak melding

 5. Voor hoogbegaafden is er geen geld om specifiek toegesneden onderwijs aan te bieden. Daardoor worden ouders gedwongen hun kinderen naar onderwijs buiten Zwolle te sturen.
  Ik ervaar dit als een op zijn minst merkwaardige prioritering


  Maak melding

 6. En niet alleen voor hoogbegaafden, maar ook als er kinderen zijn die net iets drukker/anders zijn dan “normaal” wordt er moeilijk gedaan.

  (Dan heb ik het over het basisonderwijs in het algemeen, niet in het bijzonder openbaar onderwijs).


  Maak melding

 7. Roelof dat geloof je toch zelf niet?
  Als je een school zoekt voor je kind kijk je naar de onderwijskwaliteit en niet naar wat ze aan sponsoring doen. Ook is het voor sommige ouders in Nederland belangrijk of het openbaar of christelijk is.
  Daarvoor helpt sponsoring dus ook niks.


  Maak melding

 8. PR kan je ook op een andere manier doen, hoeft niet per sé middels sponsoring. Ik kan me goed voorstellen dat het reacties als deze oproept. En of dat goede PR is weet ik niet.


  Maak melding

 9. Ik ken “omhooggevallen onderwijzers” die nu als directie/bestuurder in de verleiding komen om bepaalde zaken GRATIS te verkrijgen. Door te sponsoren krijgen ze toegangskaartjes of andere zaken. Of op uitnodiging van leveranciers ingaan; “krijg je gratis een diner aangeboden!”
  Hebben ze jaren op gewacht, op zo’n positie!


  Maak melding

 10. Bericht door drama123, op 4 mei 2010 om 12:26
  Ik ken “omhooggevallen onderwijzers” die nu als directie/bestuurder in de verleiding komen om bepaalde zaken GRATIS te verkrijgen. Door te sponsoren krijgen ze toegangskaartjes of andere zaken. Of op uitnodiging van leveranciers ingaan; “krijg je gratis een diner aangeboden!”
  Hebben ze jaren op gewacht, op zo’n positie!

  ——————————————————————–

  Ik vind dat er op deze manier zeer onterecht het vak docent naar beneden gehaald wordt.
  Het vak docent heeft na het les geven veel taken die ze ook moeten vervullen.
  Na het weg subsidieren van congierses/klasse assistenten zijn die taken ook op hun schouders erbij gekomen.

  Vaak wordt er gesuggereerd dat ze om half 4 klaar zijn en genoeg vakantie hebben. Ik weet dat ze lange intensieve dagen moeten maken,dan heb ik het nog niet over cursussen die ze steeds zullen moeten volgen om alle ontwikkelingen zich eigen te maken.  Maak melding

 11. Begrijpelijke reacties maar hier is sprake van een vervelend misverstand. Als bestuurslid van het Bevrijdingsfestival Overijssel heb ik een persbericht gemaakt en tekst gebruikt van eerdere berichten. In de hectiek is passage “substantiele sponsorbijdrage” blijven staan, terwijl daar in geval van OOZ geen sprake van is. OOZ heeft slechts kosten betaald van project “Debat on tour”. Excuus voor de verwarring.
  Peter van der Steen
  bestuurslid BFO


  Maak melding

 12. @Zwolse ; “Ik vind dat er op deze manier zeer onterecht het vak docent naar beneden gehaald wordt”.

  Ik heb het niet over het vak docent gehad, en ook niet over de vakdocenten. Ik ken ook situaties waarbij de (basis)schooldirecteur zonodig aan nieuwe dingen mee moest gaan doen (PR=GL), terwijl er nog geen geld was om schriftjes te kopen.


  Maak melding

 13. ooz zijn niet de schooldirecteuren maar de directie die boven het schoolhoofd staat. Het investeren in Marketing kan op deze manier. Hierdoor komen ze idd in het nieuws. Ik persoonlijk zou liever dat ze zichzelf in het nieuws krijgen door interessante schoolreizen en projecten te hebben. Dubbelle winst, en voor de kinderen leerzaam en media aandacht.


  Maak melding

 14. Bericht door Natascha, op 4 mei 2010 om 12:50
  Ed is Inge ook de sjaak?

  Nee, wel een paar collega’s en uiteraard de leerlingen. De klassen worden groter door de ontslagen.  Maak melding

 15. ⤽Debat on tour⤝, een project exclusief voor OOZ in het kader van ⤽Actief in Burgerschap⤝. Een speciale vrachtwagen ingericht als debatruimte die langs diverse OOZ-scholen reed. Scholieren werden uitgedaagd te debatteren over verschillende stellingen over ⤽Vrijheid Wereldwijd⤝.
  —————————————————————–

  Volgens mij gaat het hier dus juist ook om een leerzaam project…


  Maak melding

 16. Zoals John van Boven hier boven ook al schreef: Ik ervaar dit als een op zijn minst merkwaardige prioritering.
  Met andere woorden BELACHELIJK. Zelfs al betalen ze “slechts” de kosten van het project “Debat on Tour.”

  Ik weet wel een ander project dat wel geld kan gebruiken:
  Passend onderwijs voor alle kinderen in Zwolle.
  Maar ja daar mee komt OOZ niet in de krant, ze zijn wel PR gevoelig hoor.


  Maak melding

 17. In de hectiek is passage “substantiele sponsorbijdrage” blijven staan, terwijl daar in geval van OOZ geen sprake van is. OOZ heeft slechts kosten betaald van project “Debat on tour”. Excuus voor de verwarring.

  Dan lijkt me aanpassing van het artikel op zijn plaats.


  Maak melding

 18. Kijk, essentiele informatie – substantieel bedrag – blijkt niet te kloppen. Dan wordt het wel anders. Zeker als het dan ook met een pedagogisch verantwoord project te maken heeft.
  Maar goed, ik blijf aandacht vragen voor onderwijs aan hoogbegaafden.


  Maak melding

 19. Maar goed, ik blijf aandacht vragen voor onderwijs aan hoogbegaafden

  Dus niet voor de ontslaggolf in het openbaar onderwijs?
  Geldgebrek bij ooz door …..  Maak melding

 20. Edwin,
  ‘natuurlijk heb je gelijk, dat ontslagen ook de aandcht moeten krijgen en houden. Maar mijn specifieke punt – onderwijs aan hoogbegaafden – was de aanleiding voor mijn reactie. Die ik heb moeten corrigeren, zoals hierboven gedaan, omdat het persbericht onjuist was.


  Maak melding

Reageer