Programma Bevrijdingsfestival Zwolle

Zwolle –  Het Bevrijdingsfestival in Zwolle staat weer voor de deur. De voorspellingen van het weer beloven een prachtige zonnige dag. Weblog Zwolle zal, net als voorgaande jaren, de hele dag actueel verslag doen van de diverse optredens op en bij Park de Wezenlanden!

fakkelbrigade.jpg

De artiesten die naar het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle zullen komen zijn onder andere: het Zwolse orkest De Vuurvogel, Van Velzen, Lisa Lois, Coolpolitics, Mala Vita, De Staat, de Zwolse formatie FakkelbrigadeTyphoon & New Cool Collective, Kane en Junkie XL sluit het feest in Zwolle af. Vorig jaar bezochten ongeveer 140.000 festivalbezoekers het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Het gehele programma vindt u HIER.

Op het Free2Dance podium komen Housedieren, Erick E, Bingo Players, Tommygoff, Jochen Miller en Rank1. Artiesten van podium Kink FM: ReVamp/Floor Jansen, George Kooymans & Frank Carillo, Daily Bread, Tim Knol & Band, Go back to the Zoo en Bettie Serveert.

De Ultieme Toegift

Elke band speelt gewoon de set die hij wil spelen, alleen stopt de band iets eerder met de show. Duurt een show bijvoorbeeld 60 minuten dan stopt de band na 55 minuten en gaat af. De presentator van het podium vraagt, uiteraard ondersteund door aanmoediging van het publiek, de band terug te komen en nog een nummer te spelen: de ultieme toegift. Voordat de band dit nummer ten gehore brengt vraagt de presentator kort welk nummer de band heeft gekozen en waarom dit nummer nou juist voor de band het gevoel van vrijheid goed vertolkt. Die toegift is de bandbijdrage aan de actie “5 minuten voor 5 mei”. (figuurlijk gesproken, want de song mag ook korter duren; het gaat om het symbool) De ultieme song die voor de bandleden het gevoel/betekenis uitdraagt van 5 mei. Dat kan een cover zijn van een evergreen/protestsong/lovesong, maar natuurlijk ook gewoon een eigen nummer waarvan zij vinden dat die het best past bij de sfeer, omstandigheden en 5 mei.

Het Abbott Theater bevindt zich op het familieplein van het Bevrijdingsfestival, de doorgang tussen de binnenstad en het hoofdveld in Park de Wezenlanden. Overdag zal de programmering vooral gericht zijn op kinderen en hun ouders. ‘S avonds zal de programmering zich kenmerken door kwalitatief goede muziek uit verschillende genres zoals jazz, blues, wereldmuziek, folk, chansons en singer-songwriter, gericht op de wat oudere muziekliefhebber. Het is de bedoeling dat het Abbott Theater een podium is waar mensen in een goede wat meer rustige ambiance naar muziek kunnen luisteren. Tussen de optredens door kan het publiek op het gezellig ingerichte Abbott Terras genieten van een wereld-DJ, om vervolgens weer te worden verast door een van de bijzondere optredens van het Abbott Theater. Afsluitende act: Caro Emerald.

Hieronder staat de tekst die Het Nationaal Comité over het thema heeft opgesteld:

Dit lustrumjaar vieren we dat we 65 jaar geleden zijn bevrijd en herdenken we de opofferingen die daarvoor tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht. Een mooi moment om ons af te vragen hoe de vlag van de vrijheid erbij hangt. Wat is er nodig om vrijheid wereldwijd dichterbij te brengen?

Niet alleen wereldwijd, waar naast veel vrijheid ook veel oorlog en onderdrukking bestaat, maar ook in eigen land. Daar is vrijheid toch vaak minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Velen immers voelen zich onzeker. Zij hebben het gevoel dat ze niet of nauwelijks greep hebben op de wereld om hen heen. Niet op de bureaucratie die ze als verstikkend ervaren, niet op de politiek waar ze vaak weinig vertrouwen in hebben en al helemaal niet op de grillen van de economie en het bedrijfsleven. Alle reden dus om onze vrijheid nog eens grondig te doordenken. Wat is er nodig om vrijheid wereldwijd en in eigen land daadwerkelijk dichterbij te brengen? Om daarover een discussie op gang te brengen, kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor het jaarthema 2010 een andere vorm dan voorgaande jaren. In plaats van zelf op zoek te gaan naar antwoorden, vraagt het Nationaal Comité mensen om hun voorwaarden voor vrijheid te formuleren. Voorwaarden voor vrijheid waar iedereen op deze wereld recht op heeft. De uitdaging is hierbij niet te zoeken naar individuele vrijheden, maar naar universele randvoorwaarden waarbinnen mensen wereldwijd hun eigen vrijheid kunnen vormgeven. Door dit jaar uitsluitend op zoek te gaan naar de voorwaarden voor vrijheid willen we een basis leggen voor het thema vrijheid wereldwijd van de komende vijf jaar.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Op 5 mei kun je vanuit je eigen luie stoel, je tuin of een gezellig terras genieten van het Bevrijdingsfestival Overijssel. Op http://www.jijenoverijssel.nl vind je dan een een unieke twaalf uur durende marathonuitzending van het negende Bevrijdingsfestival Overijssel.  Maak melding

 2. @ Marius…meester Albert Dam is in elk geval goed en fanatiek genoeg 8) Maar helaas, eens met Ingrid; dan heb ik hopelijk nog visite.


  Maak melding

 3. Net het schema uit een Sensator-bijlage, naast het schema uit 1 van van de gratis Zwolse weekkrantjes gelegd: NOG geen duidelijkheid of Esther nogwat ALLEEN voor genodigden optreed op ’t Deltion-podium >:(>:(>:( Had toch echt ergens gehoord (Spijkers met koppen?) of gelezen dat ze OOK….in de Studentertainment-tent kwam???

  Dit stond duidelijk niet in genoemde schema’s moet ik verdeurie nu echt hun site ook nog opzoeken 😮


  Maak melding

 4. Heb nog steeds een kopie van een schitterende pic van Harry ten Klooster in de auto liggen. Wilde hem vragen uit welk bevrijdingsfestival-jaar die was …. de site (kost ff teveel moeite om naar de kar te lopen) bestaat nu niet meer. Nou ja, vragen kan altijd nog natuurlijk. Feit is, dat er dan schitterende foto’s gemaakt worden. Vol passie, beleving en lol. Sapje d’r bij en écht hopelijk… nog een kus van de zon.


  Maak melding

Reageer