Bevrijdingsfestival Zwolle

Zwolle – Het is Bevrijdingsdag, en dat zal Zwolle weten. In en bij Park de Wezenlanden vindt deze woensdag het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland plaats. Tientallen artiesten zullen deze feestdag op gaan treden op de verschillende podia op het festivalterrein. Ook in de binnenstad zijn er activiteiten. Er is muziek en er is vanaf woensdagmiddag een dansfeest op het Rodetorenplein. Het gehele programma vindt u hier. Weblog Zwolle is er de hele dag bij en zal een aantal keren via actuele berichten en foto’s bericht doen.

bfo1_4939.jpg

De Bevrijdingsdag begon deze woensdag 5 mei in de Grote Kerk. Daar werd een dankdienst georganiseerd door de Protestantse Gemeente Zwolle. Vervolgens wordt om 11.00 uur bij het monument in het Ter Pelkwijkpark de vlag gehesen, het Wilhelmus gezongen en het bevrijdingsvuur ontstoken. De start van de bevrijding en het Bevrijdingsfestival sluiten daarmee mooi op elkaar aan en herdenken en vieren krijgt inhoud op dezelfde markante plek. Het Bevrijdingsvuur is uit Wageningen opgehaald door atleten van PEC 1910. Daarna houdt loco-burgemeester Erik Dannenberg een toespraak bij het monument. Het Bevrijdingsfestival Overijssel gaat vervolgens om 11.30 uur in Park de Wezenlanden van start met een optreden van Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel, en heeft daarvoor bekend musicalsterren te gast als Noortje Herlaar (Mary Poppins), William Spaaij en Cindy Bell.

5-5-10-9.jpg
De Vuurvogel opent het Bevrijdingsfestival…

  5-5-10-26.jpg

Wethouder Filip van As droeg woensdagmorgen in de Grote Kerk het volgende gedicht voor:

H.M. van Randwijk  

Allen, die hier tesamen zijn…..  

Allen, die hier tesamen zijn,
De levenden, de doden,
De handbreed, die ons scheidt, is klein,
Wij zijn tesaam ontboden
Voor het gericht…. 

Gedenk de liefste, die hier ligt,
De broeder, vrind of vader,
Maar gun Uw ogen wijder zicht,
Aanzie het land en alle mens tegader,
Hoor dit bericht: 

Wij staan tesaam voor het gericht
Voor goed of kwaad te kiezen,
Een volk dat voor tirannen zwicht
Zal meer dan lijf en goed verliezen

Dan dooft het licht.

bfo_7.jpg

Loco-burgemeester E. Dannenberg hield een toespreek bij de opening van Bevrijdingsdag in Zwolle:

Toespraak 5 mei 2010

Al 65 jaar vieren we vrijheid in Nederland. Al 65 jaar…Gisteren herdachten we hier de mensen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vieren we hier de zo zwaar bevochten vrijheid. Nelson Mandela zei ooit over vrijheid: “Mensen zijn hun eigen bevrijders. Geen macht ter wereld kan een onderdrukt volk aan dat vastbesloten is de vrijheid te veroveren.” En in 1945 waren wij en de geallieerden zo vastbesloten. Daarom is het ook zo belangrijk om de bevrijding te eren, en steeds opnieuw te vieren. Want vrijheid is een groot goed.

Vrijheid

Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid, het is nooit af…kijk naar het thema van dit jaar ‘vrijheid wereldwijd’. Wij in Nederland leven dan wel in vrijheid maar in veel landen om ons heen is nog steeds, of wederom geen vrijheid. Op veel plekken worden mensen onderdrukt, wordt gevochten, vluchten mensen om in vrijheid hun mening te kunnen uiten. Wij hebben die vrijheid. Onze voorouders en ouders hebben 70 jaar geleden meegemaakt hoe het is om geen vrijheid te hebben. Om onderworpen te zijn aan een regime en wetten waar we niet achter stonden. Om je daaraan te moeten aanpassen, omdat anders misschien je eigen leven in gevaar kwam.

Wij staan nog steeds stil bij deze verschrikkelijke gebeurtenis in de geschiedenis. Maar na de Tweede Wereldoorlog hebben in de vorige eeuw nog bijna 40 oorlogen plaatsgevonden. En ook in deze eeuw is vrijheid niet vanzelfsprekend. Zo was er de oorlog in Afghanistan, de Irak oorlog, het voortdurende conflict in de Gazastrook. Allemaal situaties waar mensen niet vrij zijn en vrijheid is een basisrecht van ieder mens.Terugblik 14 april

Vandaag is onze landelijke Bevrijdingsdag. Zwolle werd op 14 april bevrijd. Natuurlijk bestaat er een verschil tussen ouderen en jongeren in de beleving van 4 en 5 mei. Voor de oudere generatie staan vaak de eigen ervaringen en herinneringen centraal. Jongeren hebben de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Voor hen krijgen 4 en 5 mei betekenis uit de verhalen van anderen en we blijven de jeugd deze verhalen van generatie op generatie vertellen. Al vanaf de basisschool wordt geprobeerd kinderen bewust te maken van wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Zeker ook in Zwolle! Alle oorlogsmonumenten in de stad zijn geadopteerd door basisscholen.

Dit monument in het Ter Pelkwijkpark is geadopteerd door leerlingen van de Koningin Emma- en Geert Grote school. Zij organiseren hier altijd de herdenking op 14 april en zij zijn ook actief betrokken bij de herdenking op 4 mei. Niet alleen basisschoolleerlingen, maar ook scouts tonen een grote betrokkenheid en inzet bij de herdenkingen in de stad. Dat geldt in het bijzonder voor de dodenherdenking op 4 mei, waar zij de kransen aanreiken.

De herdenkingen die de basisscholen bij de verschillende monumenten in de stad organiseren zijn ontroerend. Leerlingen musiceren en geven in persoonlijke gedichten en liedjes uitdrukking aan hun beeld van de Tweede Wereldoorlog. Een beeld dat wordt ingekleurd in de geschiedenisles, waar Zwolse veteranen vertellen over hun persoonlijke ervaringen. Het maakt kinderen bewust van de waarde van vrijheid en vrede. En dat bewustzijn moeten we blijven voeden.

Vooruitblik bevrijdingsfestival

Gisteren herdachten we de doden die zijn gestorven in de strijd voor onze vrijheid. Vandaag vieren we deze vrijheid, die zo kwetsbaar en kostbaar is. Het mooie bevrijdingsfestival bestaat in Zwolle al sinds 1991! Het is uitgegroeid van een intiem festival op het Grote Kerkplein, naar een groter festival op de Turfmarkt, naar het grootschalige maar nog steeds sfeervolle festival in Park De Wezenlanden. Van heinde en verre komen mensen in Zwolle de vrijheid vieren. Het is dan ook één van de grootste en inhoudelijk sterkste bevrijdingsfestivals. Ieder jaar weer slaagt de organisatie erin het thema op een aantrekkelijke en creatieve manier te vertalen, waardoor het voor alle doelgroepen een echt feest is. Dit festival geeft bezoekers een bevrijdend gevoel! Dit jaar kunnen we genieten onder andere genieten van Van Velzen, Lisa Lois (spreek uit  Loo-is), Junkie XL en met als klapper: Kane! Ik zeg: beleef, voel, ruik, vier en bovenal geniet van de vrijheid!

Erik Dannenberg, loco-burgemeester

Op 5 mei kun je vanuit je eigen luie stoel, je tuin of een gezellig terras genieten van het Bevrijdingsfestival Overijssel. De provincie Overijssel verzorgt die dag in samenwerking met iGlow Media via de website www.jijenoverijssel.nl een unieke twaalf uur durende marathonuitzending van het negende Bevrijdingsfestival Overijssel.

bfo_10.jpg

De ‘webcast’ bestaat uit meer dan alleen een live registratie van de optredens van grote namen als Lisa Loïs, Van Velzen, Fakkelbrigade, New Cool Collective, Caro Emerald en Junkie XL. Vanuit een speciaal ingerichte studio in het provinciehuis krijg je online een kijkje achter de schermen, met reportages van het veld, registraties van andere podia dan de main stage, interviews met artiesten en bezoeken backstage. Het Bevrijdingsfestival Overijssel is het enige bevrijdingsfestival dat live via internet integraal te volgen is.

bfo_6.jpg

Over www.jijenoverijssel.nl

De website www.jijenoverijssel.nl maakt deel uit van de publiekscampagne Jij & Overijssel. Deze campagne wil de inwoners van Overijssel meer betrekken bij het werk dat de provincie doet. Zo laat de provincie via verschillende activiteiten zien hoe de provincie werkt aan een prettige leefomgeving. Bovendien kunnen inwoners ervaren hoe zij daarin zélf mee kunnen denken en meebeslissen. De website www.jijenoverijssel.nl biedt verschillende mogelijkheden om daar invulling aan te geven. Bijvoorbeeld door de Droomfabriek, een online platform dat inwoners van Overijssel de gelegenheid biedt hun ideeën of dromen voor een mooier en beter Overijssel te presenteren. Daarnaast biedt de website informatie over andere activiteiten uit de campagne, een forum en is het de thuisbasis van de familie Overijs, de fictieve familie die een belangrijke rol speelt om het gesprek tussen provincie en inwoners op gang te brengen.

bfo_9.jpg
Musicalsterren bij de start van het Bevrijdingsfeest… 

5-5-10-76.jpg
William Spaaij

Artikel delen:
Reacties 15
 1. En allemaal vandaag een ‘craft’ kopen bij de stand van de Makula Foundation, om het schooltje voor kinderen uit de sloppenwijken in Uganda te steunen.


  Maak melding

 2. Die tegels waren nu bij die kraam een tientje. Via de website was (en is) het 52.50.
  Ze kunnen ze kennelijk aan de ‘straatstenen’ niet kwijt.


  Maak melding

 3. Als die tegels nu 10 euro kosten dan zijn al die anderen toch genept die 52,50 euro hebben betaald? :'( Ik zou het niet gepikt hebben en had minimaal de helft terug willen hebben.


  Maak melding

 4. Oh, jongens wat was het druk, zelfs de binnenstad begint vol te stromen. We wilden in de stad wat eten. Hebben het maar opgegeven.
  En gaan nu thuis maar wat eten.
  Tis wel weer supergaaf opgezet, compliment voor de organisatie.
  Alleen al die mensen kijken is een feest op zich.
  Misschien vanavond nog weer even terug.:)


  Maak melding

 5. Het VIP-concert van Ester was erg leuk, mooi en gezellig 😀
  Met een bootje werd je naar een drijvend ponton gevaren waar de tent op stond. Erg leuk!

  Je hoorde wel de dreunen van het dance-podium als achtergrond, maar dat neem je voor lief 🙂


  Maak melding

 6. ik ben even wezen kijken en moet zeggen, erg gezellig. alleen het kopen van munten is sterk af te raden, bij het provinciehuis stond wel 500 man te wachten, erg onoverzichtelijk.


  Maak melding

 7. Ik vond het heel leuk, vond het alleen jammer dat ik de hele dag niet op het danceterrein kon komen… Heb een half uur voor het hek gewacht, met zo’n 200 anderen, om vervolgens geplet te worden toen het hek eindelijk open ging, en ze lieten maar 10 mensen binnen… stom…

  Maar het grote podium was super mooi! 🙂


  Maak melding

Reageer