Bevrijdingsfestival Zwolle breekt record

Zwolle – Het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle is in volle gang. Tienduizenden mensen zijn inmiddels al op het festivalterrein aanwezig. De verwachting is dat er dit jaar weer een record gaat sneuvelen. Er worden, mede door het mooie weer deze woensdag, 150.000 personen verwacht bij het Bevrijdingsfeest. Bij de vorige editie van het festival waren ongeveer 140.000 bezoekers aanwezig.

bfo_2.jpg
Tienduizenden muziekliefhebbers… 

Na het hijsen van de vlaggen in het Ter Pelkwijkwijkpark begon in Park de Wezenlanden een concert van orkest De Vuurvogel. Zij speelden enkele nummers samen met musicalsterren als Zwollenaar William Spaaij. Na deze start was het de beurt aan niemand minder dan Roel VanVelzen. Alhoewel klein van stuk presteerde hij groots in Zwolle. Hij kreeg bij de grote menigte steevast de handen op elkaar. Lisa Lois was een andere topper.

bfo_8.jpg

 5-5-10-120.jpg
Van Velzen….. 

5-5-10-319.jpg 
Lisa Lois

 

5-5-10-139.jpg

5-5-10-169.jpg

5-5-10-191.jpg

5-5-10-195.jpg

5-5-10-276.jpg

 5-5-10-289.jpg
Lisa Lois

5-5-10-370.jpg

5-5-2010-20.jpg

 

bfo_4.jpg
Aanloop vanaf de Schuurmanstraat…

bfo_3.jpg
Drukte bij de strenge controle op de Luttenbergstraat…

bfo_5.jpg
En dringen voor de munten…

Artikel delen:
Reacties 44
 1. Zozo… net even geweest maar wat een DRUKTE! Rijen voor de muntjes, niet normaal… ik ben afgehaakt. In de binnenstad oogt het veel gemoedelijker en gezelliger. Zwolle is echt te klein voor zo’n groot festival, helaas.


  Maak melding

 2. Nou ik ben blij dat ik na de Vuurvogel weer terug ben gegaan richting de stad en inderdaad was het in de stad toen goed toeven! 😀

  De Vuurvogel was echt heel erg leuk!

  Tip voor volgend jaar als je niet zo lang in de rij wilt staan: gewoon meteen de eerste act bekijken en daarvóór al munten halen… Dan is het goed te doen! 😛


  Maak melding

 3. Ben er net ook geweest. Hoe gek kun je zijn om zo lang in de rij te gaan staan voor die muntjes. Zwolle is niet te klein voor zo’n groot festival maar park de Wezenlanden wel.


  Maak melding

 4. Wow was er net ook even (je kan aan de kant van de super de boer gewoon langs een hek naar binnen trouwens 😉 ) en het is echt waanzinnig druk daar.

  http://www.nu.nl/binnenland/2241244/politie-roept-overvol-zwolle-mijden.html

  ZWOLLE – De politie roept mensen op niet naar Zwolle te reizen. Woensdag wordt tot middernacht in de Hanzestad een van de Nationale Bevrijdingspopfestivals gehouden.
  Ongeveer 100.000 mensen zijn inmiddels al naar Zwolle gekomen.

  ”De treinen en toegangswegen zijn overvol. De stad kan meer bezoekers niet verwerken”, aldus een politiewoordvoerder.  Maak melding

 5. Strenge controle?
  Blijkbaar niet waterdicht, want zag mensen lopen met o.a. literpakken drinken en zelfs een tray flesjes Smirnoff…


  Maak melding

 6. met alles kom je binnen ze zijn niet streng genoeg ik heb weet ik hoeveel gram wiet mee naar binnengekregen omdat ze niet goed foulleurde


  Maak melding

 7. Kom net thuis van het festivalterrein.
  Is het niet gewoon zo, dat Zwolle te klein voor zo’n
  – overigens prachtig – festival is?  Maak melding

 8. Sommigen opperen dat Zwolle te klein zou zijn.
  Zwolle -de stad- is groot genoeg voor het festival.
  Ook het festival terrein is waanzinnig groot, een van de grootste
  terreinen van Nederland, vermoed ik. Het probleem is dat er kennelijk te veel enthousiaste vrijheids-vierders zijn, die allemaal vanuit heel Nederland naar Zwolle willen, waarop geen enkel terrein zelfs Zwolle niet, berekend is.  Maak melding

 9. Ik denk dat de turfmarkt erbij betrokken moet worden, er zitten nu te veel podia op een te klein stuk, maar zwolle is zeker niet te klein voor zo’n groot festival!


  Maak melding

 10. Wow, wat een drukte vanmiddag. Je kon omstreeks 4 uur echt niet meer bij de podia komen. Ben even over de Weth. Alferinkweg gelopen en heb met enige verbazing naar de drukte zitten kijken.
  Denk niet dat het park te klein is maar de Turfmark erbij zou wel helpen.


  Maak melding

 11. Het lijkt nog zo kort geleden dat het festival alleen maar op de Turfmarkt werd gehouden, toen vond ik het als Zwolse nog leuk om te gaan. Dit wordt me persoonlijk te massaal. Wel heel goed voor de middenstand. Jammer dat de wind dit jaar niet richting mijn huis staat, heb in het verleden menig concert in mijn eigen tuintje kunnen volgen.


  Maak melding

 12. ik ga nu al meer dan 10 jaar elk jaar trouw naar het festival. ken het dus ook nog uit de ‘turfmarkttijd’.

  het eerste jaar in de weezenlanden was het echt schrikken. zo’n slechte organisatie wat betreft toiletten, muntjes en drank! nou, het zou beter worden. in de daarop volgende jaren is het naar mijn idee alleen maar groter geworden, en is er vooral geïnvesteerd in de podia.

  vandaag was het waardeloos bij de wc’s (45 minuten wachttijd voor de dames, veel voordringers en hekkenklimmers) en muntenverkoop (70 minuten wachttijd en op het hoofdveld 3 automaten opeens kapot). is er dan niets geleerd van de afgelopen jaren?

  natuurlijk, ik begrijp dat het dit jaar ook weer iets drukker is dan verwacht. maar zulke extreme wachttijden zouden niet ontstaan wanneer er opeens 20% extra publiek is. naar mijn idee is er gerekend op ongeveer de helft van de bezoekers van vorig jaar.

  het dieptepunt was wel dat de munten op het hoofdveld om 18 uur uitverkocht waren! het festival gaat zo ten onder aan zijn eigen succes. het wordt mensen bijna onmogelijk gemaakt wat te drinken. je hebt eerst een muntje nodig, en als je je drinken dan naar binnen hebt gegooid en je wilt naar de wc, dan ontstaat er wéér een probleem.

  volgend jaar maar met inschrijvingen via internet werken of zo… inschrijven op een website, je krijgt dan een polsbandje toegestuurd en alleen met het polsbandje kom je het terrein nog op.


  Maak melding

 13. volgend jaar maar met inschrijvingen via internet werken of zo… inschrijven op een website, je krijgt dan een polsbandje toegestuurd en alleen met het polsbandje kom je het terrein nog op.

  en weg vrijheid 😮

  Ik vond ’t wel een goed idee om de turfmarkt er bij te betrekken…


  Maak melding

 14. Vanmiddag rond 16u vond ik het eigenlijk prima te doen. Ik ging van het podium van Studentertainment (in het hoekje bij ’t tuin-deel van het park) terug naar de uitgang aan de Weth. Alferinkweg en dat ging vrij vlot (over het terrein van het hoofdpodium).


  Maak melding

 15. Het positieve was dat het toiletbezoek, inclusief wachttijd, maar 1 muntje (2,25 euro) kostte heb ik me laten vertellen.:'(:'(


  Maak melding

 16. Bericht door ASSENDORPER, op 5 mei 2010 om 21:26
  Het positieve was dat het toiletbezoek, inclusief wachttijd, maar 1 muntje (2,25 euro) kostte heb ik me laten vertellen.

  Dat meen je niet?!! Als ik miepie zo lees kon je dus na 18.00 uur niet meer plassen? 😀


  Maak melding

 17. Ik ben over een hek geklommen, met een pak drinken in mijn rugtas en heb gezeken tegen datzelfde hek…ik zie het probleem niet :D:P


  Maak melding

 18. echt grappig ook, een giga feest in een stad die eingelijk begint te bloeien, en idereen kan alleen…maar.. ZEIKEN >:(

  zijn jullie soms allemaal ‘verdieping’ die onder een andere naam posten?  Maak melding

 19. @Derk, ik heb het van horen zeggen van mensen die er geweest zijn dat het 2,25 euro kostte. En als ik Miep zo lees dan mag je van geluk spreken dat je na 18.00 uur nog muntjes over had om je plas te doen.

  @Jajajaja, heb je niet gelezen wat dat zeiken allemaal kost? Het kost Verdieping en mij een vermogen.:'(:'(


  Maak melding

 20. @prikkeprak: inderdaad, en het enige wat mensen doen met deze vrije dag en gratis muziekfeesten is gaan kankeren op een weblog hoe vervelend ze het allemaal vinden 😛


  Maak melding

 21. Volgens mij kost een toiletbezoekje maar een half muntje hoor! Ben het er mee eens dat ze, net als de muntjes automaten en drankpunten, er wel wat meer van mogen neerzetten. Of dat nou in het park zelf is of op de Turfmarkt.. Ik was uiteindelijk het wachten ook zat en ben naar huis gegaan. Geeft al die mensen die niet meer naar binnen mochten weer wat ruimte…. Ik geniet wel verder op mijn balkonnetje! Topfeest!!


  Maak melding

 22. Jonge, jonge het was een leuk feest!! En ja je moest even wachten als je muntjes wilde kopen, nou en? Kinderen waren glazen aan het verzamelen voor muntjes. Mijn zoontje heeft 10 muntje verkocht, voor de normale prijs, aan een man. Man blij hoefde niet te wachten, kind blij spaarpot gespekt.
  Lang leve de vrijheid.


  Maak melding

 23. Wat een mooie dag voor Zwolle. Festival in Park de Weezenlanden te gek, lange wachtrijen voor alles, maar o zo gezellig. Binnenstad helemaal feest dankzij overvol park (in tegenstelling tot andere jaren nu ook helemaal leuk). Het weer zat mee, genoeg politie en beveiliging in de stad. Geweldig toch, alle ideen zijn welkom voor volgend jaar lijkt mij, maar eigenlijk doet Zwolle het gewoon goed. Ik woon in het centrum, op steenworp afstand van Rode Torenplein, het klinkt alsof het daar nog even doorgaat, dikke prima, ga ik wat later mijn mandje in. Ik heb een superdag gehad. lang leve de vrijheid!


  Maak melding

 24. het was gewoon weer mooi! Op tijd komen, zorg dat je geld gepint hebt de vorige dag, gelijk alles omruilen voor munten (wat over is kun je weer terugverkopen)

  plassen slecht 1 muntje, krijg je een polsbandje voor de hele dag en daarvoor schone wc’s

  en ja, soms moet je w88 voor de bar of wc..
  nou en, f*cking gratis HUGE festival niet zo zeuren.

  en druk? ja vies druk, maar je kan de organisatie het moelijk kwalijk nemen dat er zoveel mensen op af komen, hoe ze er mee om gaan dat is wel van belang, door het af te sluiten en te doseren hebben ze het goed in de hand kunnen houden. Dus iedereen die zeurt over bar, wc’s kosten en organisatie: je bent vrij om thuis te blijven op 5 mei.


  Maak melding

 25. We zijn gisteren wel de stad in geweest, maar niet naar het festival terrein. Was niet te doen!

  We zijn op de Oude Vismarkt gaan kijken naar Eager Beaver (een band van stel vrienden van me; met de zanger/gitarist heb ik in Zuid-Limburg jaren in een band gespeeld). Was wel ERG leuk. Alleen jammer, dat ze max 85 dB mochten produceren. Op een gegeven moment hadden ze alles op het podium bijna uit staan en zaten ze nog aan 95 dB. Na de tweede set heeft de drummer even een stukje alleen gedrumd en hebben ze dat gemeten. 85 dB is echt weinig! Zeker aangezien je op een gegeven moment de band op het Gasthuisplein gewoon over Eager Beaver heen kon horen!

  Maar wel heel vaak tegen mijn vriendin gezegd: wat een schitterende stad is Zwolle toch! Dat dit hier allemaal mogelijk is! Geweldig!


  Maak melding

 26. poehee, wat veel reacties heeft mijn stukje uitgelokt…

  ik heb geen zin om mensen die kritiek wegzetten als gezeik antwoord te gaan geven. zo kun je namelijk alle kritiek wel wegvegen. oh ja, en zeiken tegen het hek is voor de helft van de bevolking vaak niet zo’n fijne oplossing.

  ja, ook ik vond het een gezellige sfeer. ook ik vond het fijn dat het gratis was. en ook ik heb genoten van de muziek, de mensen en de gezelligheid.

  maar ik vind ook dat, als je als provincie en organisatie zegt dat je iets gaat organiseren voor veel mensen op zó’n dag, je er rekening mee moet houden dat die mensen dan ook gaan komen. enkele basisbehoeften zijn eten, drinken en toiletbezoek. daarmee zul je dus rekening moeten houden, en er wat mij betreft beter op zijn ingericht dat je kunt voorzien in deze basisbehoeften.

  in de eerste jaren was het niet goed geregeld, en toen kon de organisatie nog wegkomen met ‘de drukte heeft ons overvallen’ en ‘we zoeken nog naar de meest optimale inrichting’. maar nu, na zoveel jaren gaat dat toch niet meer op.

  het is niet zeuren of zeiken, het is gewoon kritiek op de organisatie. gratis festival of niet, kritiek kan gegeven worden. ook dat is vrijheid.


  Maak melding

 27. Het festival was op 200 meter afstand van ons huis. Ik ben dus regelmatig het terrein opgegaan. Keer op keer (vanaf de wipstrikkant) was dit geen enkel probleem, tuurlijk onder het provhuis door is het dan even druk, maar daarna prima te doen. Munten? binnen vijf minuten had ik ze keer op keer. Patat? Nog geen vijf minuten op gewacht. Drinken? Continu razendsnel geholpen, al hebben we voornamelijk bij de kleinere podia gestaan. Bij het grote podium was het vast druk en moest je vermoedelijk ff op een biertje wachten. Lijkt me niet gek als er 100.000 man zijn.

  Ik heb in ieder geval een buitengewoon gezellig festival gehad, en me geen enkel moment geirriteerd.


  Maak melding

 28. Slechts 1 muntje voor de wc’s!
  en wie houdt dat allemaal schoon dan? ik heb gehoord dat het een vieze onhygienische bedoeling was en dat voor maar “1 muntje”!


  Maak melding

 29. En, ook leuk, ook waren de muntjes rond 18h op in de buurt van de Kinkfm-tent. Maar daarvoor wel eerst een half uur in de rij gestaan. lang wachten hoort erbij (lowlands; een uur voor een broodje hamburger) maar dan wil je er wel iets voor terug.

  Het hele muntgedoe was overigens een fiasco.

  Waardoor ik al helemaal in mn broek pieste zowat, is dat spreker Willem op het hoofdpodium zei dat er niet meer gepind(of pinnen voor muntjes oid) kon worden, iets ivm telefoons. Of iedereen even wilde minderen met bellen en smssen/twitteren mwahahaha!

  ps. wel dikke kudo’s voor heren en dames politie en verzorgers!


  Maak melding

 30. ben in de stad geweest, niet te druk je kon zelfs nog kaartjes kopen 20-00 uur voor r.toren plein
  1 nadeel vandaag koppijn;););)


  Maak melding

 31. btw wordt Broko mijn nieuwe buddy volgend jaar aangezien hij wel snel aan de eerste levensbehoeften kan komen 😛


  Maak melding

 32. @Puntje…is goed….we houden contact voor volgend jaar, ok? 😉
  tis toch zo, organiseer iets in zwolle, en de volgende dag klaagt iedereen op bijv. dit forum steen en been. Blauwvingerdagen vinden ze hier allemaal verschrikkelijk, ieder dancefestival levert enorme overlast op, in de zomer wordt er noooooooooooooooooit iets georganiseerd (nou wel 10 keer meer dan in andere steden…), dit deugt niet, dat is ruk….ik word er wel eens een beetje moe van. Het was gisteren in mijn beleving een fantastisch evenement. En dat het druk was…ja, hehe, 160.000 mensen.


  Maak melding

 33. @ Droko, ben het helemaal met je eens, je hoeft niet te gaan je mag.
  En als je wil kun je zin Zwolle ieder weekend wat beleven.


  Maak melding

Reageer