Menigte Bevrijdingsfestival Zwolle leidt tot overlast

Zwolle – De grote menigte op het Bevrijdingsfestival in Zwolle heeft tot overlast geleid. Er ontstond onrust bij sommige toegangswegen tot het festivalterrein, en het eiland in Park de Wezenlanden, waar een dansfeest gaande was, werd tijdelijk afgesloten voor iedereen. De EHBO verkeerde in de grootste staat van paraatheid en er werden extra ambulances ingezet.

5-5-2010_avond-569.jpg

Bij de toegang tot het festivalterrein aan de Luttenbergstraat en bij het Almelose Kanaal werd het aan het begin van de woensdagavond dermate druk dat de politie om assistentie vroeg van de ME. Mede door niet in gevechtstenue te verschijnen kon de politie beide toegangen uiteindelijk goed controleren. Bij de toegang tot het danseiland aan de Wethouder Alferinkweg werd politie te paard ingezet. Hier en daar waren opstootjes. De beveiliging en politieagenten hadden de handen vol om de agressievelingen staande te houden en te arresteren. Op het politiebureau zaten rond 20.30 uur ongeveer 20 arrestanten vast. De EHBO draaide op volle toeren: bloedlippen, knokpartijtjes, flauwgevallen feestgangers, alles kwam voorbij. Een enkele keer moest er een ambulance aan te pas komen. Gaandeweg de avond kon de menigte weer beter gereguleerd worden. De sfeer was ondanks de drukte goed en er waren geen grote problemen. De politie verwachtte wel dat het later onrustig kon worden, als veel bezoekers naar huis zouden gaan.

bvo_2.jpg

bo_7.jpg
Gewonden werden soms met een reddingsvlet afgevoerd…

bvo_1.jpg
Bij de toegang aan het Almelose kanaal was assistentie van de ME nodig… 

De politie adviseerde mensen die woensdag nog het bevrijdingsfestival in Zwolle wilden bijwonen thuis te blijven. Door de grote toestroom was het te druk in de stad. Op het festivalterrein alleen al waren rond 16.00 uur zo’n honderdduizend mensen aanwezig. Ook de hele binnenstad was vastgelopen, meldde een politiewoordvoerder.

bo_8.jpg

Artikel delen:
Reacties 40
 1. Jammer dat er dan toch altijd weer gasten tussen zitten die er andere bedoelingen bij hebben.
  Gelukkig heeft het grootste deel wel genoten.


  Maak melding

 2. Tja…jammer, dat sommige mensen het vieren van de vrijheid uit het oog verliezen.

  Maar ja, als je zelfs ziet dat mensen als bloed/plasmadonor bij de bloedbank voordringen besef je maar weer dat mensen rare wezens zijn!

  Bericht door john, op 6 mei 2010 om 07:00
  wat denk je admin, 1 foto met balkjes is al meer als genoeg werk?

  Ik vind het wel terecht dat ze enkele foto’s voorzien van balkjes. De agenten in kwestie hadden zelfs nog wel iets minder herkenbaar gemaakt worden wat mij betreft. Je wil potdomme toch niet hebben, dat een agent goed werk verricht door een enkele raddraaier eruit te pakken en dat de agent daar persoonlijk op aangekeken wordt!


  Maak melding

 3. van de mensen die op de foto’s staan zonder dat ze een publieke functie hebben vind ik inderdaad dat je die niet zo op de foto mag zetten. De term raddraaier zoals die veelvuldig genoemd word vind ik te breed waar er veel ruimte is voor eigen interpretatie.
  Als iemand zo op de grond ligt zoals hierboven gaat iedereen er van uit dat de schuld bij hemzelf ligt.
  Ik heb zelf gisteravond nog wel wat jonge cowboy agentjes gezien die alles net even iets te serieus namen waardoor er bv zinloze discussies ontstaan met dronken mensen en de blauwe arm waarbij het busje gevuld word met “raddraaiers”.


  Maak melding

 4. Helemaal niets van gemerkt. Op Free2dance lekker aan de zijkanten gedanst. Ik kon 17:30 zo naar binnen omdat dan de meesten een hapje thuis gaan eten. Als je 20:00 komt is het niet verwonderlijk dat het vol is.


  Maak melding

 5. Nou John,

  er liep behoorlijk wat tuig bij de weg. Ben je toevallig bij de ah geweest aan de diezerpoort en binnnen bij ah, nou ik wel en gauw rechtomkeer gegaan.
  Dit salles onder het mom bevrijdingsfestival


  Maak melding

 6. van de mensen die op de foto’s staan zonder dat ze een publieke functie hebben vind ik inderdaad dat je die niet zo op de foto mag zetten.

  Daar hadden we het niet over! Maak je eens niet zo druk om die agenten! Ik ben gisteren ook in de stad geweest en ik heb geen moment het gevoel gehad, dat agenten zaten te azen op één of ander. Het is te gek voor woorden als een agent op persoonlijke titel aangesproken kan worden als hij zijn werk gewoon doet.
  Als ie wel een probleem voorkomt is er ook geen enkele burger die zijn naam wil weten om nog eens even een persoonlijk bedankje of financiële bijdrage te sturen.

  De term raddraaier zoals die veelvuldig genoemd word vind ik te breed waar er veel ruimte is voor eigen interpretatie.
  Als iemand zo op de grond ligt zoals hierboven gaat iedereen er van uit dat de schuld bij hemzelf ligt.

  Je weet dondersgoed wat er met raddraaiers bedoeld wordt! We kunnen er wel een woordontledingskwestie van maken, maar daar wordt de discussie ook niet beter van.
  Ter bescherming van de persoon op de grond is die persoon ook voorzien van een balkje…prima toch?


  Maak melding

 7. Het is een groot festival hé? Je kan ook niet overal bij zijn plantje. ik deel mijn ervaring net zoals jij dat hier doet. Dat jij er geen last van ondervonden hebt is alleen maar goed. Net zoals de raddraaiers op een feest heb je ook wat opgefokte jonge politieagenten die nog veel moeten leren, zo goed?  Maak melding

 8. Op verzoek van belanghebbende organisaties zijn twee foto’s van website verwijderd.
  Ondanks dat het foto’s zijn die op publiek terrein gemaakt zijn menen we zo voor een goede oplossing voor belanghebbende organisaties te kiezen.

  Redactie Weblog Zwolle


  Maak melding

 9. Uiteraard is er met 170k personen altijd wel een sukkel die meent ruzie te moeten gaan maken.
  Dat is al bijna “normaal”.
  Maar ik heb gelukkig (net als het overgrote deel) helemaal NIETS gemerkt van opstootjes, ruzie of wat dan ook. Wel jonge meiden die flauw vielen bij Kane 🙂
  En politie en organisatie ook geen (negatieve) kanttekeningen. Ze waren er, en liepen mij geen stroobreed in de weg. Toppie! 🙂


  Maak melding

 10. Eigenlijk is het een compliment voor de organisatie dat zoveel mensen uit het hele land naar Zwolle komen voor dit festival.
  Word 5 mei, als de plannen door gaan een jaarlijkse vrije dag, dan word denk ik de aanloop te groot. Je zag nu ook doordat er meer mensen vrij waren dat het direct al druk was. Heb ik andere jaren nog niet mee gemaakt.
  Misschien dan toch de turfmarkt er bij betrekken. Maar betrek de mensen die er wonen wel in de plannen, want die zijn een dag erg beperkt in hun bewegings vrijheid. Of externe (buiten het terrein) muntverkoop, op meerder plekken.

  Als volgend jaar niet een vrije dag voor iedereen wordt zal het een stuk minder druk worden.

  En malloten hou je overal, zie dodenherdenking Amsterdam.
  Maar ik weiger het normaal te vinden.  Maak melding

 11. tip voor de organisatie van het bevrijdingspop in Zwolle:
  betrek de turfmark (zoals vroeger) erbij als extra terrein…
  zo kunnen er meer mensen ook gewoon genieten van de leuke bandjes en DJ’s etc.
  nu moet je eigenlijk gewoon mazzel hebben als je het festival zelf op wilt… anders blijft alleen de binnenstad over…
  en dat is vergeleken met het festival wel een stuk minder leuk…  Maak melding

 12. Ook konden wij tegen 19.30 nog gewoon naar binnen vanuit de stad. Ondanks de borden. Ok, tevoren ff een babbeltje gemaakt 😉 Maar ik ken mensen die om de “VOL” borden rechtsomkeert maakten….en Kane misten 😮


  Maak melding

 13. In de gracht (ter hoogte vd fontein) dreven gister tientallen PET-flesjes – wat dat betreft is er soms wat teveel ‘vrijheid’.
  En terwijl ik naar die flesjes keek fietste ik door een kapot bierflesje op het fietspad langs de singel…


  Maak melding

 14. Bij de ingang aan de zijde van de weth. Alferinkweg was het erg goed te doen; je kon zo naar binnen lopen.
  En naar aanleiding van de post van Carola;
  Ik vind het bijzonder dat er mensen zijn die achteloos afval van zich af gooien. Op het overvolle festivalterrein kan ik me er (ietsiepietsie heel misschien eventueel) iets bij voorstellen, maar je mikt ’t zeker niet in de gracht.


  Maak melding

 15. Ben ook nog ff bij de Singel geweest Marieke II, uit nieuwsgierigheid. Is toch in de buurt van de Alfringweg? Bezoekje was na afloop, op weg naar onze mooie binnenstad. Dacht dat het een bliksembezoek was maar DE PLANTEN-/BLOEMENMAN van Zwolle….Kees de Kloe, had me alweer gezien 😉

  Op ’t festivalterrein stonden overal grote afvalbakken onder een groot bord “Troep”. Heb de eerste plasticcen bekers nogwel bij TROEP gegooid. Niemand kwam ze toen nog ophalen.:o


  Maak melding

 16. Ben ook nog ff bij de Singel geweest Marieke II, uit nieuwsgierigheid

  Nope; direct weer naar huis gegaan. ’t Beurse lijf had er moeite mee :'(

  Heb je het eilandje nog gezien waar Esther haar privé concert gaf? ’t was errug leuk en gezellig 😉


  Maak melding

 17. Eilandje gezien: liggend met gezelschap in ’t zunnigie op de kade. Net toen het dans-eiland werd gesloten en velen (zo niet allen) het festivalterrein op mochten :D:D:D Mooi, want de sfeer was goed in de grote, wachtende rij. Al kwam toen denk ik het drukste moment van het festival. allemachtig! Had mijn winterjas iets later toevallig aan tijdens het munten halen….nou kon hem met moeite (teveel muntenhalers) uitkrijgen.

  Bij Studentertainment naar Esther gevraagd. Gezegd dat ze niet op het schema van de Sensator stond en niet op een anders schema….Hier treedt ze op zei de vriendelijke dame: 16:20-16:40, voor Novib volgens mij. Maar daar geldt: 16:20 ging het gordijn dicht.
  Jammer!

  Had nl met vriendin afgesproken om 16:00 bij de hoofdingang van Locosensus…….Zij was mooi op tijd, maar (natuurlijk ook door omstandigheden ;)) waren we net te laat. Ach, ze zal vast nog wel eens in haar THUISSTAD optreden!


  Maak melding

 18. Stond als vrijwilliger bij Free2Dance, niets gemerkt van opstootjes. Wel van de drukte, maar dan metname aan onze kant van de bar, helemaal kapot na de hele dag!
  Over het algemeen wel veel vrolijke/vriendelijke mensen 🙂 mag ook wel, het is gratis en dan moet je niet zeuren over iets als een wachtrij van 5 minuten voor het drinken of over het feit dat er bij de bekertjes-inname te weinig muntjes weggegeven worden …


  Maak melding

Reageer