Overijssels Bevrijdingsfestival een geslaagde dag

Zwolle – Aan het eind van Bevrijdingsdag Overijssel kijken de organisatie van het Overijssels Bevrijdingsfestival, het gemeentebestuur en de hulpdiensten politie, brandweer en de geneeskundige diensten terug op een geslaagd festival 2010 met veel gezelligheid en een goede sfeer in de stad.

5-5-2010-117-edit.jpg

De maximaal toelaatbare bezetting van het festivalterrein en directe omgeving was tegen 15.00 uur al bereikt. Enkele podia moesten zelfs enige tijd worden gesloten. Op dat moment stroomde de stad verder vol met nog enkele tienduizenden bezoekers die vooral per trein naar Zwolle kwamen. Naast het festivalterrein bij het Provinciehuis werden ook de podialocaties in de binnenstad door meerder tienduizenden mensen bezocht. Ook daar heerste tijdens het festival een gezellige sfeer. Het aantal bezoekers wordt als ‘aanzienlijk meer’ dan in 2009  geschat en bedroeg ruim 160.000. Via de landelijke- en regionale media werd op verzoek van de organisatie en in overleg met de locoburgemeester en hulpdiensten halverwege de middag verzocht om ivm de grote drukte niet langer naar de festiviteiten in Zwolle te komen.

In totaal werden tijdens het festival verspreid in de stad 16 mensen gearresteerd voor o.a. belediging, mishandeling, diefstal, ordeverstoring, dronkenschap, bezit dummyvuurwapen, en weigering vertrek op vordering politie. De verdachten varieerden in de leeftijd van 15- tot 36 jaar en komen voornamelijk uit Deventer en Zwolle en omgeving. Van hen blijven er 10 voor nader onderzoek ingesloten

Van omwonenden kwamen 10 klachten van lawaaioverlast.

147 mensen meldden zich bij de EHBO posten. Van hen zijn er 11 met relatief kleine verwondingen voor behandeling doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Door de Nederlandse Spoorwegen werd extra treincapaciteit ingezet

Artikel delen:
Reacties 62
 1. Ja, het was een fantastisch festival, met natuurlijk geweldig mooi weer! Laten de organisatoren dit feest goed evalueren, en misschien is het goed om voor volgend jaar op meerdere plaatsen een ingang en uitgang te creëren… zou dat een idee zijn?? En: de Turfmarkt bij het festivalterrein betrekken!


  Maak melding

 2. Geslaagde dag?
  Als je naar lowlands gaat dan is alles beter geregeld. Daar zijn Kan je naar het toilet, munten kopen en een drankje halen binnen 5 minuten. Bij BFO duurt dat samen bijna anderhalf uur>:(

  Denk dat de organisatie maar eens op cursus moet.
  Een festival voor 160000 man organiseren kan je niet over laten aan amateurs die al jaren dezelfde fouten maken.


  Maak melding

 3. Tjonge jonge, wat een zwartkijkers in de gauwigheid weer.
  Dat de muntverkoop beter kan ben ik het wel mee eens (hoewel het ook een doel kan hebben – bijv dat zich maar een beperkt aantal mensen klemzuipt en/of er op die manier meer mensen ook het terrein weer eens af gaan). Ik weet het niet in ieder geval.
  Verder voor alle klagers: dan blijf je toch volgende keer thuis of ga je de organisatie helpen – oke?


  Maak melding

 4. Het is toch eigenlijk best ‘sneu’ dat mensen gaan klagen over een gratis festival. :'( Blijf dan gewoon thuis?


  Maak melding

 5. Geslaagde dag?

  1,5 uur in de rij gestaan om muntjes te halen en toen gingen de 2 pinautomaten stuk… 1 daarvan werd niet meer gemaakt!

  al mijn vrienden kwamen wel free 2 dance binnen, maar ik stond net op de verkeerde plek, waardoor er een hek voor mij kwam en ik er niet meer in kwam, gevolg dat ik iedereen kwijt was en dat ik niets van free 2 dance heb gezien..

  Minst leuke BFO van de afgelopen jaren>:(


  Maak melding

 6. Mooi feestje. Men gooide het terrein op slot terwijl er volgens mij nog ruimte genoeg was. Ik ben dan wel geen expert, maar toch……

  Een gratis festival opzetten voor wat uiteindelijk 160.000 mensen bleek is moeilijk. Op Lowlands kan alles dan wel beter geregeld worden, maar daar betaal je nog eens 150 euro voor het kaartje + de drankmunten zijn even duur.

  Voor de mannen waren er plaslocaties genoeg, voor de vrouwen kon het inderdaad veel beter.

  Plusjes van de dag:
  – Leuke bands
  – Lekker weer
  – Leuke mensen
  – Geen agressie gezien
  – Ik werd overal redelijk snel geholpen

  Minnetjes van de dag:
  – Roteind lopen naar de uitgang.


  Maak melding

 7. Hartstikke leuk festival! Al jaren. Veel goede muziek, beter dan opd e andere bevrijdignsfestivals. Hoogtepunten: George Kooijmans, De Staat, Customs en Tim Knol. En niet zeuren over muntjes. Dan maar wat eerder komen. Ik hoefde geen tel te wachten. Meer damestoiletten lijkt me geen overbodige luxe. Volgend jaar ben ik er weer.


  Maak melding

 8. Lowlands is idd gewoon geweldig, mag BFO wel eens goed naar kijken.

  Idd geen agressie gezien dus plusplus voor de beveiliging!

  Plastuiten voor iedereen en wildplassen maar! 😀


  Maak melding

 9. Geslaagde dag?
  Als je naar lowlands gaat dan is alles beter geregeld. Daar zijn Kan je naar het toilet, munten kopen en een drankje halen binnen 5 minuten. Bij BFO duurt dat samen bijna anderhalf uursmilies/angry.gif

  Denk dat de organisatie maar eens op cursus moet.
  Een festival voor 160000 man organiseren kan je niet over laten aan amateurs die al jaren dezelfde fouten maken.

  Lowlands heeft in vergelijking met bevrijdingsfest. ook nogal wat verschil in de toegangsprijs. Een festival enkel op basis van sponsors en subsidie, zal nu eenmaal wat zuiniger om moeten gaan met geld.
  Maar goed, als jij denkt dat LL goed vergelijkingsmateriaal is, dan hoeven we je opmerking over amateurs ook niet serieus te nemen natuurlijk.
  🙂


  Maak melding

 10. Bericht door zwolleinthuus, op 6 mei 2010 om 12:48
  Op Lowlands kan alles dan wel beter geregeld worden, maar daar betaal je nog eens 150 euro voor het kaartje + de drankmunten zijn even duur.

  Precies. Hoe kun je een gratis festival met Lowlands vergelijken?!? Lowlands is ook gewoon te duur voor woorden!


  Maak melding

 11. 150 is niet belachelijk duur als je het vergeliikt met andere festivals, 150 is een redelijke prijs, bovendien komen er geen 160.000 man naar lowlands maar 105.000 minder


  Maak melding

 12. brakker brakker brakst,

  In de afg. 10 jaar rondwandelen als ‘vrijwilliger’ op diverse festivals heb ik toch redelijk wat gezien, bij zoiets als dit, moet je niet gaan klagen over de organisatie van zo’n groot GRATIS festival. Ik als festivalganger ken geen groter festival als dit binnen de nederlandse grenzen.

  De muntverkoop liep inderdaad niet helemaal relaxed, toiletten vond ik mooi snel gaan, maar je moet niet aan t einde van een Kane/Typhoons met tig duizend man tegelijk naar het toilet willen…. Beetje nadenkend persoon gaat 10 min. eerder, of kwartiertje later.

  Bij de barren stonden geen echte rijen, opmerkelijk was dat zelfs als er 2 barren naast elkaar stonden, er 100 man voor de ene staan te duwen en 10 meter verderop je direct aan de beurt bent 🙂

  Ik vond het persoonlijk een top festival, maar had graag 60.000 man minder gezien om het weer een leuke sfeer te geven. Het wordt zo te massaal naar mijn mening.

  Tot volgend jaar!!!!


  Maak melding

 13. Lowlands wordt door de zelfde organisatie georganiseerd: LOC7000.. dus aan de organisatie ligt het niet (misschien wel een beetje, maar niet zo erg als hier gesuggereerd wordt… en als elk jaar dezelfde fouten worden gemaakt, waarom heb je daar dan geen rekening mee gehouden?:S..
  Heb gister zelf in de muntverkoop gestaan (Luttenbergstraat), pin-automaten waren idd best wel waardeloos.. maar ik geloof dat men er iets te makkelijk vanuit gaat dat je overal maar kan pinnen en alles goed werkt.. Contant geld bij hebben is gewoon een onderdeel van een goede voorbereiding.. 🙂

  Verder vond ik het een zeer geslaagde dag. Gelukkig bleven de meeste mensen toch nog vrij vrolijk ondanks de wat langere wachttijden bij de muntverkoop. Jammer dat er wel altijd van die zeikers tussen zitten die overal wel een probleem achter zoeken. Ben er volgend jaar denk ik wel weer bij, alleen dan aan de anderkant van de kassa:)..  Maak melding

 14. HIer ook weer het gebruikelijke gezeur, haha, het is gewoon lachwekkend. Als je direct wilt worden geholpen, moet je naar een supermarkt gaan…hier zijn 160.000 mensen…je kunt moeilijk verwachten dat je dan continue direct altijd meteen maar wordt geholpen.


  Maak melding

 15. tip voor de organisatie:

  betrek de turfmarkt er volgend jaar bij…
  nu moet je gewoonweg mazzel hebben om te mogen genieten van
  de toffe bands en DJ’s…
  de binnenstad was opzich wel leuk, maar de meesten willen denk ik echt wel het festival bezoeken.  Maak melding

 16. Ik wil toch nog even iets te zeuren hebben over de munten. Deze waren alleen per 4 te koop voor ?? 8,80….. Maak er dan gewoon ?? 10,- van!! Als al dat muntgeld moet worden geteld en teruggegeven is het niet zo raar dat er lange rijen voor de muntverkoop staan.


  Maak melding

 17. Bericht door simon, op 6 mei 2010 om 12:21
  Geslaagde dag?
  Als je naar lowlands gaat dan is alles beter geregeld. Daar zijn Kan je
  naar het toilet, munten kopen en een drankje halen binnen 5
  minuten. Bij BFO duurt dat samen bijna anderhalf uur

  Denk dat de organisatie maar eens op cursus moet.
  Een festival voor 160000 man organiseren kan je niet over laten aan
  amateurs die al jaren dezelfde fouten maken.

  Hoe kan je nou een gratis festival als die in Zwolle nou vergelijken met een duurbetaald festival als Lowlands?


  Maak melding

 18. Geslaagde dag??

  Wat een stel mafekezen die zo lopen te zeiken…
  Lowlands?? Hoeveel betaal je daarvoor??? En wat heb je gisteren moeten betalen om binnen te komen???
  Als er net zo weinig mensen zijn als op lowlands (55.000) kun je overal doorlopen hier!

  Inderdaad! een GRATIS feest met 100en vrijwilligers! en dan durf je te klagen?

  Blijf dan thuis en wacht rustig tot je naar Biddinghuizen kan en ga daar blij zijn dat je binnen 5 minuten naar de wc kan.

  Het festival in Zwolle wordt met het jaar beter georganiseerd. het is ook zo dat mensen ervoor uit het hele land komen!
  160.000 man! en dan maar 20 minuten in de rij staan om mijn blaas te legen! geweldig!
  binnen 5 minuten een biertje… niet normaal snel…!

  Niek geweldig gedaan ga zo door. Natuurlijk hier en daar een verbeterpuntje maar daar heb je de evaluatie voor.

  en bij dezen, alle vrijwilligers ook bedankt ik heb een geweldige dag gehad. (daar is mijn baas op dit moment minder blij mee)


  Maak melding

 19. Of het nu gratis is of niet, je kunt het muntjes probleem toch proberen op te lossen. Ik ben geen zwartkijker en heb het bovendien prima naar mijn zin gehad. Maar ik kijk liever naar een bandje dan dat ik een uur in de rij sta. Dat geldt toch voor iedereen denk ik?

  Dus ik zou zeggen, plaatst wat meer van die automaten; zorg dat ze blijven werken; doe ze de dag van tevoren al open. Dat zou naar mijn idee een hoop schelen.

  (Het argument dat de rijen drankgebruik afremmen gaat slechts ten dele op. Zo heb ik toch een stuk meer muntjes gekocht dan ik aanvankelijk van plan was. Toen ik eindelijk aan de beurt was vond ik 8 muntjes opeens te weinig.)  Maak melding

 20. @ Yoz: jij zegt:”Deze waren alleen per 4 te koop voor ?? 8,80….. Maak er dan gewoon ?? 10,- van!!” en je denkt dat het dan sneller gaat. Voor Pinnen was 8.80 voor 4munten Maar voor het contant betalen was het Wel 10 euro per 4, dus ik denk dat jy helemaal niet eens zelf in de rij hebt gestaan maar het hebt laten doen door iemand anders.
  of beter lezen, dat kan ook.
  vond het zelf een te gek festival! en ja het was lang wachten bij de muntjes maar dat komt door voordringers die er via zijkanten ook langswillen.


  Maak melding

 21. Wie heeft bedacht dat Caro Emerald in zo’n klein tentje moet spelen?
  Had het graag willen zien maar we stonden nog niet eens bij de tent en het was al een groot duw-en trek festijn.. schouder aan schouder en kont aan kont..

  Bij de dames wc’s kon het ook beter, er stonden per toilet volgens mij wel honderd dames in de rij.
  Meer munten balies zou fijn zijn

  Maar verder een heel geslaagde dag gehad met goede artiesten!
  Volgend jaar weer, alleen dan hoop ik wel iets beter geregeld.


  Maak melding

 22. @B: Het was 8,80 voor 4 munten, ook als je cash betaalde. Ik denk eerder jij geen munten hebt gekocht, of dat je afgezet bent.


  Maak melding

 23. Volgend jaar 132 wc?s graag en 176 muntenuitgifteplekken. Daarnaast graag 148 plekken waar je patat kunt halen en 322 barretjes voor bier enzo. Artiesten mogen wat mij betreft wel wegblijven. Die nemen alleen maar ruimte in, daar kun je dan nog moeiteloos 632 pinautomaten neerzetten.
  Alles opgelost!


  Maak melding

 24. ben t met flyingdutchman eens… caro die had in een grotere tent gemoeten… ik heb dr ook niet gezien en t was echt asociaal druk daar… daar is echt niet over na gedacht. voor de rest vond ik t tof! ik haal dan ook geen muntjes, sneak wel wat mee…:P


  Maak melding

 25. @B. moet je volgende keer je wisselgeld uitnemen.
  ook bij de pin/papiergeldmuur waren de muntjes natuurlijk gewoon 2.20 per muntje. en dus 8.80 voor 4.


  Maak melding

 26. Caro was al geboekt voor ze werelberoemd werd in NL. Dat is dan moeilijk te wijzigen in de programmering, lijkt me.

  Groeten,
  Mark
  (6 dagen vrijwilliger)


  Maak melding

 27. Ja.. laten we volgend jaar 20 x zoveel wc?s en muntenverkoop unitis neerzetten..

  één probleem.. wie betaald het en wie zorgt er voor de ruimte?

  Bij een gratis festival weet je nooit hoeveel mensen er komen. het kunnen hadden er net zo goed 100.000 kunnen zijn, en dan had je weer te veel wc’s e.d.

  Als jullie het perfect willen, dan moeten er een bepaald aantal kaartjes worden verkocht voor 50,-? Ik denk dat we dan liever gratis even willen wachten.

  Super feest!


  Maak melding

 28. Ja het was een super feest, 1 ding vond ik wel minder en dat was de locaties van de ingang en uitgang. Ik vond dit te weinig ten opzichte van de drukte. Hier door liepen er veel meer mensen juist door de wijk Assendorp die normaal niet via de zijstraten kwamen. Maar het feest was super…..Volgend jaar mag het weer zo groot en goed zijn….ik kom wel.


  Maak melding

 29. aan alle vrijwilligers:

  bedankt voor jullie inzet en voor het mogelijk maken van dit feest voor jong en oud(er).:):)


  Maak melding

 30. @B Zowel bij de pinautomaat als bij de Cash munten was het 4 voor 8,80 hoor. Jij dacht natuurlijk goedkoper uit te zijn door voor de automaat te gaan staan en dan maar klagen dat je lang moet wachten… Knieperd !


  Maak melding

 31. Zal geen onwil zijn bij de organisatie, maar hoor al jarenlang dezelfde klachten. Ben zelf ook weer van terrein vertrokken nadat er na 20 minuten in de rij te staan bij de munten er nog geen vooruitgang in zat. Leverde toch veel irritatie op, en zag meer chagrijnige koppen dan vrolijke gezichten.
  Werd er ook niet vrolijk van dat het vervolgens half uur lopen was naar de eerste de beste uitgang. Maargoed, in de stad was gelukkig ook genoeg te doen.

  Misschien volgend jaar mogelijkheid bieden vantevoren munten te bestellen via internet?


  Maak melding

 32. Volgens mij wordt het festival ook steeds groter. Dus als ze het dit jaar hetzelfde hadden aangepakt als 2 jaar geleden was de ellende niet te overzien geweest! Ze hebben al ontzettend veel verbeterd!

  Ik ben naar de Oude Vismarkt geweest. Eerst even wat eten bij een tentje op de Nieuwe Markt. Het was daar niet eens druk, maar dat duurde me toch een partij lang! Vrouwtje ging rustig nog even met een collega staan kletsen terwijl ze mijn hamburgers vast had. Maar niet te druk om maken! Wij hoefden niet te werken, uiteindelijk heb ik mijn eten gekregen en niets gemist van de band waar ik naar wilde gaan kijken; iedereen blij toch? 😀


  Maak melding

 33. Wederom bewust het terrein gemeden. Geen zin in een aantal keer in de rij moeten. Heerlijk in de binnenstad gebleven. Niks te klagen dus.

  Maar die optie om van te voren munten te kunnen bestellen/halen vind ik een goed idee. Scheelt weer 1 keer wachten

  Of misschien een klein bedrag aan entree vragen? 2 euro kan nooit te veel zijn voor zulke optredens.. Reken maar uit 2 euro x 150.000
  bezoekers. Daar zijn best wel een paar extra toiletten voor te huren.

  En ook de optie om de Turfmarkt weer te gebruiken is een goed plan. Nog maar niet geprobeerd uit te rekenen hoeveel pin punten, munt verkopers en toiletten je daar kwijt kunt.

  En tegen de klagers: blijf vooral klagen, maar blijf volgend jaar lekker thuis.  Maak melding

 34. Een compliment aan de redactie van weblogzwolle: prachtige foto’s van een heel mooi festival met een overweldige belangstelling uit grote delen van het land. Hoe zou dat toch komen? Aan alle critici: wij blijven ons stinkende best doen om dit gratis! festival voor iedereen tot een succes te maken met zo min mogelijk overlast en ongemak.


  Maak melding

 35. En een groot compliment aan jou, Niek.
  Samen met de 850! vrijwilligers heb je het toch weer voor elkaar gekregen. Het was weer een fantastisch festival.

  En voor de klagers: Doe gewoon volgend jaar mee als vrijwilliger, dan zal je zien dat er van alles aan gedaan wordt om er een perfect festival van te maken.


  Maak melding

 36. en voor de organisatie, zorg dat de muntverkoop wat ordelijker verloopt en de toiletten schoon en toereikend in aantal zijn


  Maak melding

 37. @ niek:

  Even uit nieuwsgierigheid, waarom is dat met muntenverkoop en voldoende barren altijd zo moeilijk? Zijn die tenten zo duur? Is dat een bewuste keuze met het oog op bezoekersstromen?


  Maak melding

 38. Niek, het is nog altijd BEVRIJDINGSDAG en niet een gratis festival.
  Als het wat minder qua artiesen moet ivm de veiliheid en kwaliteit en budget, toeloop etc vier ik de bevrijding nog altijd.
  Zou wat zijn zeg, betalen voor je bevrijdingsdag…


  Maak melding

 39. Bericht door verdieping, op 9 mei 2010 om 12:39
  en voor de organisatie, zorg dat de muntverkoop wat ordelijker verloopt en de toiletten schoon en toereikend in aantal zijn

  Niets doen en wel commentaar (vanaf Berkum), dat krijg je met mensen die niet in de stad wonen.


  Maak melding

 40. als de euforie van het supergeslaagde festival is weggeebt wordt het tijd om de organisatorische koppen eens bij elkaar te steken en te concluderen dat er ieder jaar meer mensen op het evenement afkomen, dus op logistiek gebied graag wat meer aandacht volgend jaar.
  chapeau voor de vrijwilligers, dit vind ik buitengewoon. 850 man, waar haal je ze vandaan!


  Maak melding

 41. @ verdieping, 16:07; Het hele park gebruiken, schijnt een optie te zijn. Misschien een dislocatie op De Turfmarkt? Daar was het in het verleden altijd erg gezellig toeven.

  Maar uh: de euforie is er nog gewoon hoor! Niet alleen bij mij, heb 5/5’10 tot op vandaag nog uitgebreid met diverse mensen doorgenomen 😀

  Idd Petje af voor de 850 vrijwilligers….ze schijnen er nog meer nodig te hebben. Krijg je ook een mooi licht blauw shirt, door Niek van de S. en de provincie gesponsord. Zoonlief is overigens nog geïnterviewd voor de TV-tak van RTV Twente, tijdens zijn beeld & geluid activiteiten.


  Maak melding

 42. het vrijwilligerswerk is niets voor mijzelf, dat wil niet zeggen dat ik er afzijdig tegenover sta. integendeel ik vind het bewonderwaardig dat er mensen voor te porren zijn.


  Maak melding

 43. @John, Het is inderdaad BEVRIJDINGSDAG…. dat zal nooit anders zijn.

  En daar krijgen we vooral dankzij Niek. Zomaar een gratis festival bij!
  Je doet alsof dat de normaalste zaak van de wereld is dat het er is..

  Voor die vrijheid betalen we al jaren netjes belasting!  Maak melding

 44. De Franstalige live sensatie ⤽Le Roi Mort⤝ stond vanaf half negen geprogrammeerd op het akoestische podium van het Zwolse Popfront. Dat er weinig heilige huisjes meer bestaan voor deze polka chaoten bleek al snel na het aanslaan van de eerste akkoorden: het complete veld veranderde in één dampende feestende massa, die overladen werd met de honderden stokbroden die band wist mee te smokkelen ter completering van hun act. Gewapend met een viool, accordeon ,een contrabas, een Spaanse gitaar en drie sympathieke zangers weet de band als geen ander hoe je een feest moet bouwen. Volgend jaar hoofdpodium!


  Maak melding

 45. iedereen die de organisatie amateurs noemt:

  probeer maar eens een festival te organiseren met alleen geld van de sponsoren. Daarmee heb je bij lange na nog niet het budget van een festival met betalende bezoekers!


  Maak melding

 46. T was geweldig sowieso
  En dikke respect voor de vrijwilligers en de organisatie.:)
  Het lijkt me een grote uitdaging om zoiets te organiseren!


  Maak melding

Reageer