Kamperpoort presenteert Buurtkwartet

Zwolle – De Kamperpoort is een wijk die de afgelopen jaren, maar ook de komende jaren nog ingrijpend zal veranderen. De herontwikkeling van de wijk gaat niet zonder slag of stoot. Buurtbewoners kijken het met lede ogen aan of participeren in het proces waarin de wijk soms van volkswijk tot aantrekkelijke stadswijk wordt verheven.

12-05-2010_presentatie_kwartetspel_kamperpoort_2.jpg
Wethouder Nelleke Vedelaar kreeg een mooie lijst met alle kaarten…

 

Woendagavond vond bij het wijkcentrum van de Kamperpoort door wethouder Vedelaar de presentatie van een kaart- en kwartetspel van de wijk Kamperpoort plaats. Het buurtkwartet Kamperpoort werd samengesteld door bewoners uit de Kamperpoort. Het streven was het maken van een kaart- en kwartetspel en een mooi document over en voor de Kamperpoort. Dat is gelukt! De oude buurt (van pak `m beet 75–50 jaar geleden), de huidige Kamperpoort, de sloop van de Vogelbuurt en andere gebieden, het vertrek van Kamperpoorters uit de wijk en de bouw van de Kleine Voort en het Feniksterrein zijn belangrijke onderwerpen in het kwartet.

12-05-2010_presentatie_kwartetspel_kamperpoort_1.jpg

12-05-2010_presentatie_kwartetspel_kamperpoort_3.jpg

12-05-2010_presentatie_kwartetspel_kamperpoort_4.jpg

12-05-2010_presentatie_kwartetspel_kamperpoort_6.jpg

12-05-2010_presentatie_kwartetspel_kamperpoort_5.jpg

Een bewonerswerkgroep besliste welke categorieën uitgegeven werden buiten de sloop en nieuwbouw. In de 1e bijeenkomst werd hierover al flink gediscussieerd. Categorieën zijn school, de winkeliers van weleer en de meest markante persoonlijkheden als bijvoorbeeld Lange Klaas uit de Kamperpoort. Daarnaast staan ook de Veemarkt van vroeger, de straten en de café  in de picture.

In gesprekken met bewoners die hier al bijna hun hele leven wonen, blijkt dat de wijk niet alleen de afgelopen jaren maar altijd al aan flinke veranderingen onderhevig is geweest. De tijd dat de Hoogstraat een winkelstraat was ala de Thomas a Kempis is voor velen onbekend. De tijd dat je zonder erbij na te denken de deuren open had en bij iedereen naar binnen liep is al een tijdje niet meer. Met de tijd verandert de sociale en fysieke en economische omgeving van mensen, mens en omgeving passen zich continu aan elkaar aan. Dat is een proces die je terug ziet in de samenleving én in de wijken. De fysieke, economische en sociale structuren en verbanden van nu zijn anders dan die van toen. Daar doe je niets aan maar daar kun je wel wat mee. Zeker nu de huidige herstructurering wel een heel duidelijk tijdsmoment is in het leven van de kamperpoorters.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Kamperpoort presenteert Buurtkwartet”

Reacties zijn gesloten.