Weer stukje oud Zwolle blootgelegd

Zwolle – Bij het Zwolse Assiesplein vindt momenteel, onder leiding van stadsarcheoloog Michael Klomp, archeologisch onderzoek plaats naar een oude weg en resten van verdedigingswerken.

14-05-2010_archeologische_ontdekking__assiestraat_1.jpg

Klomp heeft in de binnenstad van Zwolle al heel wat opgravingen gedaan. Maar ook buiten de stadskern vindt archeologisch onderzoek plaats. Het afgelopen jaar werd onderzoek gedaan bij de voormalige Vogeltjesbuurt en het nieuwe Katwolderplein en naar een middeleeuwse boerderij bij Westenholte. Klomp hoopt bij het Assiesplein resten van een oude weg en een verdedigingsbolwerk te vinden. Hij richt zich daarbij op een oude stadkaart van Jacob van Deventer uit 1560, dat bekend is als oudste stadkaart van Zwolle en betrouwbaar blijkt te zijn. De opgravingen duren nog ongeveer drie weken. Na het onderzoek zal bij het plein nieuwbouw beginnen.

14-05-2010_archeologische_ontdekking__assiestraat_2.jpg

14-05-2010_archeologische_ontdekking__assiestraat_4.jpg

14-05-2010_archeologische_ontdekking__assiestraat_5.jpg

14-05-2010_archeologische_ontdekking__assiestraat_3.jpg

Artikel delen:
Reacties 7
 1. @ASSENDORPER ; nee de Assendorperstraat was er toen nog niet. De naam Assendorp is ouder als de naam Zwolle (kwam eerder in geschriften voor; ongeveer in het jaar 850). De huidige van Karnebeekstraat is de oude weg naar Deventer, en is één van de eerste straten/wegen buiten Zwolle in Assendorp.


  Maak melding

 2. @observer, niet de kaart van Blaauw maar de oude stadkaart van Jacob van Deventer die je in bovenstaand nieuwsbericht kunt aanklikken.


  Maak melding

 3. @drama, op die oude stadkaart is toch duidelijk een karrenspoor te zien dat volgens mij de huidige Assendorperstraat is. Misschien liep dat spoor wel naar café de Pierik.:)


  Maak melding

 4. Assendorper, sorry voor de late reactie maar ik zie het…
  Het zijn inderdaad doorvoerwegen naar andere dorpen die later straatnamen hebben gekregen, heel interessant


  Maak melding

Reageer