Zwols Symfonie Orkest geeft fluitconcert

Zwolle – In de historische omgeving van de Broerenkerk te Zwolle klonk zaterdagavond klassieke muziek van eigen bodem. Het Zwols Symfonie Orkest gaf een concert met een bijzonder programma van Nederlandse componisten. Muziek die maar zeer zelden te horen is op de concertpodia. Voordat het concert begon richtte voorzitter J. Wijnands een kort woordje tot de aanwezigen vanwege het te vroeg en plotseling overlijden van de dirigent, die het programma van deze avond had samengesteld.

img_8787_copy.jpg

Een van de stukken op het programma was het eerste fluitconcert van Theodoor Verhey. Dit fluitconcert was een dankbaar stuk voor de solist die qua stilistisch vermogen en vingervlugheid flink wat in zijn mars moet hebben. De Belgische Barbara Deleu, solofluitist in het Radio Filharmonisch Orkest, speelde zaterdag solo. Ook bijzonder op het programma was de Symfonie nr. 2 op. 18, bijgenaamd ‘Sinfonia Piccola’ van Leon Orthel. Dit eendelig expressieve werk uit 1940 is een mooie samensmelting van de traditionele werkwijze en het moderne klankbeeld.

img_8712_copy.jpg

img_8724_copy.jpg

img_8786_copy.jpg

Bekender op het programma was de Piet Heyn Rhapsodie van Peter van Aanroy. Het stuk is een fantasie over ‘De Zilvervloot’, een bekend volkslied dat iedere Nederlander zo meezingt. Van Anrooy verwerkte het op een zeer speelse en fantasievolle manier.

Ter gelegenheid van het concert was er een samenwerking opgezet met het Cibap (vakschool voor de verbeelding). Studenten van de richting ‘ruimtelijke presentatie, ruimtelijke vormgeving’ realiseerden een bijpassend decor in de stijl van Hollandse Meesters. De decors zijn tevens de examenstukken van de studenten en waren uiteraard te bewonderen.

img_8713_copy.jpg

img_8717_copy.jpg

Artikel delen:

Reageer