Zwols theatergezelschap Gnaffel naar Oerol en ZwArt

Zwolle – ‘Zwart als inkt’:  een locatievoorstelling gebaseerd op het bekende sprookje Sneeuwwitje. Inclusief de romantische maar ook de gruwelijke details waar Disney en Grimm niet aandurfden. Te zien van 11 t/m 20 juni op Terschelling: Oerol en van 25 t/m 27 juni tijdens Festival ZwArt in Zwolle.


Archief Weblog Zwolle

Het Zwolse gezelschap Theater Gnaffel maakt met levensgrote poppen en vier spelers een voorstelling over de intense eenzaamheid van Sneeuwwitje, vol bombastische muziek, drama en een vette knipoog. Niet geschikt voor kinderen onder 10 jaar. Gnaffel maakt al jaren voorstellingen met levensgrote poppen voor binnen- en buitenland. Dit jaar staat een locatievoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek ‘Zwart als inkt’ van Wim Hofman op het programma. ‘Zwart als inkt’ wordt op Terschelling gesitueerd aan de rand van een bos met een wijds uitzicht op de duinen. In Zwolle biedt het Park Eekhout nabij het centrum van de stad een romantisch tafereel waar de gruwelijke waarheid over Sneeuwwitje ten tonele wordt gebracht. Een voorstelling over schoonheid en de daar onlosmakelijk mee verbonden eenzaamheid van het mooiste meisje van het land. Gnaffel haakt aan bij het hoofdthema van Festival ZwArt: ‘Schoonheid. Het publiek wordt in voor- en hoofdprogramma geconfronteerd met de ‘illusie van schoonheid’.

Regisseur Rob Vriens

Rob Vriens is de vaste regisseur van het jeugdtheatergezelschap en maakte voor Gnaffel het afgelopen jaar onder andere ‘Het boek van alle dingen’, ‘Peer Gynt of zoiets’ en ‘Roodkapje’ (ism het Orkest van het Oosten). Inmiddels zijn de repetities voor ‘Zwart als inkt’ van start gegaan in een weiland nabij Dalfsen. Eind mei vertrekt Gnaffel naar Terschelling om daar de voorstelling te vervolmaken. Vriens vertelt dat zijn handen jeuken om het bekende sprookje Sneeuwwitje uit zijn context te rukken en met grove streken en humor het verhaal opnieuw te vertellen. Zo wil hij de personages meer kleur geven. Door met poppen te werken, kunnen de dwergen nu eindelijk eens een eigen gezicht krijgen. En de eenzaamheid van Sneeuwwitje is zo groot dat ze er bewust voor kiest om de vergiftigde appel op te eten en te sterven. Het leven heeft voor haar geen zin meer, ze stapt er zelf wel uit. Vriens wil de gretigheid en vuiligheid van de moeder en de dwergen zetten naast het kwetsbare en ingehouden, beeldschone meisje. Uitbundig naast intrinsiek, in een bijna operiaans decor.

Oerol

In 2007 was Gnaffel met de prijswinnende voorstelling ‘De Worstelaar’ te zien op Oerol. Het Oerol festival is een jaarlijks terugkerend 10 daags locatietheater en landschapskunsten festival op het eiland Terschelling. Met het eiland als inspiratiebron en podium voor de brede programmering heeft het Oerol festival een toonaangevend artistiek profiel, waarin cultuur, natuur en experiment centraal staan. Oerol is sinds haar start in 1982 uitgegroeid tot een toonaangevend multidisciplinair festival van internationale faam. Jaarlijks bezoeken meer dan 55.000 cultuurliefhebbers het festival die iedere jaar weer een vernieuwende en verrassende inhoud treffen.

Zwolle en Festival ZwArt

Als stadsgezelschap van Zwolle mag Gnaffel met ‘Zwart als inkt’ natuurlijk niet ontbreken op het Festival Zwart. Het kunstenfestival dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt in de binnenstad van Zwolle: op bijzondere locaties in de stad worden voorstellingen gespeeld die speciaal voor die plek gemaakt zijn. Het thema voor Zwart 2010 is ‘Schoonheid’. Theater Gnaffel presenteert ‘Zwart als inkt’ in Park Eekhout in Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)