Schapen scheren op tweede pinksterdag

Zwolle – De schaapskudde die in Holtenbroek en de Aa-landen graast, wordt op de tweede pinksterdag (maandag 24 mei 2010) geschoren. Alle 180 schapen raken hun vacht kwijt.

Het scheren vindt plaats in de wijkboerderij De Klooienberg van 12.00 tot ongeveer 16.00 uur. De herder geeft tijdens het scheerfestijn onder meer uitleg over het jaarlijkse schaapscheren en er wordt een demonstratie gegeven in wol spinnen. Daarnaast kunt u de dieren van wijkboerderij De Klooienberg bewonderen en vragen stellen aan een medewerker. Voor de kinderen is er een springkussen. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen op wijkboerderij De Klooienberg (Klooienberglaan 1). De toegang is gratis.

De gemeente Zwolle startte vorig jaar met een proef van drie jaar met de schaapskudde die het groen begraast als alternatief voor het traditioneel maaien. Voordelen van een schaapskudde boven het maaien met een maaimachine is onder meer dat de vegetatie meer structuur krijgt, het is goed voor de verspreiding van zaden en het is vriendelijker voor kleine dieren. Daarnaast is er natuurlijk geen brandstof nodig voor het maaien en afvoeren van groenafval. Ander voordeel is dat de kudde met herder educatieve aspecten heeft. De schapen doen het goed en hebben zich de laatste week vooral rondom het Westerveldse bos ‘bezig gehouden’ met grazen.

Artikel delen:

Reageer