College kiest voor middenaansluiting N35 Zwolle-Wijthmen

Zwolle – De bereikbaarheid van Zwolle vanuit het oosten is het beste gediend met een verbetering van de N35 tussen Zwolle en Wijthmen via de zogenoemde middenaansluiting. Daarbij wordt de weg opgewaardeerd via een route die iets zuidelijk van de bestaande weg loopt. De nieuwe route sluit aan op de Ceintuurbaan en de kruising met de Kroesenallee wordt ongelijkvloers. Burgemeester en wethouders van Zwolle hebben gekozen voor deze oplossing. De gemeenteraad spreekt zich binnenkort uit over de keuze voor de beste route voor de opwaardering van de N35.

Zwolle en de provincie Overijssel werken al langere tijd aan het verbeteren van de N35. De weg is een belangrijke schakel tussen Zwolle en de regio ten oosten van de stad. De afgelopen tijd is onderzoek gedaan naar drie mogelijke manieren om de N35 op te waarderen. Het ging daarbij om drie zoekgebieden voor een (nieuwe) route: een noordelijke route die de N35 met de N340 verbindt, een aansluiting parallel aan de bestaande weg (de ‘middenvariant’) en een zuidelijke route met een aansluiting op de IJsselallee bij Zwolle. De middenvariant biedt volgens burgemeester en wethouders van Zwolle de beste mogelijkheden voor de regionale bereikbaarheid én voor de duurzame ontwikkeling van Wijthmen. De dorpsbewoners zijn betrokken bij de opwaardering van de N35 en ook bij hen heeft de middenvariant het meeste draagvlak.

Bestuursovereenkomst

Om de gemeenschappelijke keuze voor de nieuwe route van de N35 te onderstrepen, ondertekenen het rijk, de provincie en de gemeenten Dalfsen en Zwolle een bestuursovereenkomst. Daarmee wordt vastgelegd dat alle partijen inzetten op de middenvariant voor de nieuwe route en hoe het vervolg eruit gaat zien. Die volgende stap is het uitvoeren van een planstudie. In zo’n planstudie wordt het precieze tracé onderzocht. Daarmee kan Rijkswaterstaat Oost-Nederland binnenkort al beginnen.

De opwaardering van de N35 wordt genoemd als een van de projecten waar de rijksoverheid op zou kunnen bezuinigen. Een nieuwe regering zal een definitief oordeel vellen over de rijksbijdrage aan het plan.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Bij de presentatie van het plan N35 aan de bewoners van Wijthmen was er geen keuze mogelijkheid uit de drie varianten. Alleen de middenvariant was bespreekbaar. De inwoners hebben zich duidelijk uitgesproken voor de Noord of Zuid variant. De Provincie en Gemeente hadden hier geen oren naar want zoals de wethouder aangaf: de gemeente heeft bij de opwaardering van de Centuurbaan hier vast een voorschot op genomen. Hoezo misleid. Ook is door de wethouder toegezegd om in de middenvariant zo zuidelijk als mogelijk de weg te verleggen. Zijn benieuwd>:(


    Maak melding

Reageer