Ex-raadslid Teunis schrijft excuus-boek voor achterban

Zwolle – Oud-raadslid Gerrit Teunis presenteerde dinsdagavond onder grote belangstelling zijn boek ‘Dromen, ambities, politiek’. In het boek beschrijft Teunis anderhalf jaar ervaringen in de Zwolse gemeentepolitiek. Gerrit van der Brug (oud-raadslid Gemeente Zwolle) en Steven ten Veen (oud-journalist Wegener) verleenden hun medewerking aan het boek. Gerrit van der Brug nam deze avond het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.

18-05-2010_boek_van_gerrit_teunis_raadslid_zwolle_4.jpg

‘Dromen, ambities, politiek’ is een opmerkelijke uitgave. Gerrit Teunis, politicoloog en huisvester, is geboren en getogen Zwollenaar en zo’n dertig jaar lid van de PvdA. In 2006 was hij kandidaat voor de gemeenteraad en werd met een royaal aantal voorkeursstemmen gekozen, maar vertrok in 2007 alweer. Teunis toont – bij wijze van verlaat moment van verantwoording aan hen die in 2006 op hem hebben gestemd – hoe de zaken gelopen zijn. Het geeft een aardig inzicht in de Zwolse politiek en vormt een bijzondere aanvulling op de informatie die over de inwoners van Zwolle worden uitgestort via de gemeentelijke informatiekanalen, de kranten en het internet. Inside information komt eigenlijk nooit naar buiten. Teunis noemt de politiek een soort Luilekkerland.

18-05-2010_boek_van_gerrit_teunis_raadslid_zwolle_1.jpg
Teunis leest voor uit eigen werk… 

18-05-2010_boek_van_gerrit_teunis_raadslid_zwolle_2.jpg

18-05-2010_boek_van_gerrit_teunis_raadslid_zwolle_3.jpg

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Wat is nu de essentie (inhoud) van de presentatie door en van het boek van ervaringsdeskundige Gerrit Teunis?  Maak melding

 2. Heb je al een oordeel voor je het gelezen hebt Martin.Ja Dick, Arie was er ook net als vele HTC ers.Bij de verhalen en de motivatie van Gerrit kan ik me heel veel voorstellen.Politiek is niet voor iedereen geschikt,maar het is wel jammer dat een man als Gerrit verloren is gegaan voor de ZWOLSE politiek.Het had in mijn ogen een goede ZWOLSE wethouder kunnen worden.Er werd tercht ook nog aangegeven dat een stad als Zwolle toch geen Wethouders uit de polder of uit Zeist hoeft te halen.120000 inwoners en geen Wethouder kunnen vinden???.De aan en opmerkingen van G v d Brug deden velen glimlachen ,vooral toen Steven van Veen vroeg of hij geen boek kon schrijven.Deze is al lang klaar en niet 1 maar meerdere,maar worden pas uitgegeven als ik naar de Kranenburg wordt gebracht.Laten we hopen dat het nog heel lang duurt want dergelijke legendarische figuren kleuren de stad.Gerrit Teunis het is een makkelijk leesbaar en herkenbaar boek,zover ik hem tot nu toe gelezen heb.


  Maak melding

 3. Hoi Wichert, heb hem 1x gesproken, toen kwamen we ook gelijk een stuk verder. Vriendelijke kerel ook.
  Weer 2 wethouders van buiten Zwolle inderdaad. Maar ze moeten wel binnen zoveel tijd in Zwolle wonen toch, logisch.
  Als ik weer bij Westerhof ben zal ik eens kijken. Hou ook niet van moeilijke, interessantdoenerij in boeken.

  Mooi, van mensen met zoveel specifieke ervaring is altijd wat op te steken.


  Maak melding

 4. – Boek vanmiddag gekocht.
  – Over iets wat ik nog niet heb gelezen, heb ik geen oordeel.

  Met vriendelijke groeten,

  Martin Jongkoen

  Raadslid december 1992 – april 19948)


  Maak melding

 5. Hoeveel raadsleden van zijn PvdA waren er aanwezig dinsdag? Minimaal!!!! Het is ook wat, dat een oud-collega een boekje open doet over het reilen, zeilen en draaien van de arbeiderpartij in Zwolle 8)


  Maak melding

 6. Iemand die het laatste woord wil hebben? Maar natuurlijk!

  Dit schrijft raadslid Mussche via zijn Twitter deze avond:
  “Mijn nieuwsgierigheid heeft het gewonnen van mijn weerzin. Net het boek van ex-collegaraadslid Gerrit Teunis gekocht.”

  Zegt HEEL VEEL!


  Maak melding

 7. In december 1992 volgde ik Jack Delmaar op, die wegens hartklachten afhaakte.

  Najaar 1993 stelde ik mij, tot verbazing van een aantal mensen, niet herkiesbaar. Die beslissing is genomen op basis van verschillende redenen:

  ⤢Een Raad die veel tijd besteedt aan hamerstukken en weinig aan de hoofdlijnen.

  ⤢Tijdsdruk en fysieke druk gelet op combinatie met hoofdfunctie, waardoor 1e symptomen van vergelijkbare gezondsheidsklachten bij raadsvoorganger (dreigen).

  ⤢De belachelijke wijze waarop het principebesluit voor het Ecodrome (aanschaf van het Floriade Paviljoen voor 1 gulden , voor 1,5 miljoen wintervast maken en vervolgens kijken wat we er mee kunnen doen) werd genomen.  Maak melding

 8. Gelezen en bevestiging gekregen van mijn beeld van de politiek.:'(
  Uiteraard geschreven vanuit de visie van de heet GT. Dus hoor en wederhoor zou ik wel prettig vinden, ben dus eigenlijk wel zeer benieuwd naar een reactie uit de partij…maar dat zal wel niet gebeuren.  Maak melding

 9. Dit schrijft PvdA wethouder Vedelaar:
  Doorgeefboek uit.. nieuwsgierig. En ja wat vind ik ervan? Helemaal niets.. Weltrusten.


  Maak melding

 10. Mooi dat iemand zijn bevindingen bundelt en uitgeeft. Heb het hier bij me en nog geen letter gelezen. Gelieve dus niet te citeren. Logische reactie van de wethouder. Zou wat zijn als zij de woorden van GT moest verdedigen of aanvallen.


  Maak melding

 11. Mijn eerste keer op deze site, geïnteresseerd geraakt door de boekpresentatie van Gerrit Teunis. Als buitenstaander vind ik het interessant om te lezen hoe het werkt in de Zwolse politiek en natuurlijk realiseer ik mij dat het Gerrit’s visie is op de hele situatie. Na lezing van de diverse berichtjes op deze weblog bekruipt mij het gevoel dat een aantal van jullie alleen maar bezig is elkaar nutteloos en vaak op kinderachtige wijze te bekritiseren (met welk doel?). Wellicht goed om het boek van Gerrit echt te lezen en daar lering uit trekken? Volgens mij is het een boek met een duidelijke boodschap en het zou mooi zijn als die bij een aantal mensen overkomt.


  Maak melding

 12. Ben natuurlijk nu wel benieuwd naar de diverse interpretaties van de schriftlezing van Gerrit Teunis; o.a. die van Harry (welke is de duidelijke boodschap, en waarom zou het mooi zijn als die bij een aantal mensen [wie?] overkomt.


  Maak melding

 13. Ik heb het boek van Gerrit gelezen en vind er ook wat van. Wat ik er van vind, heb ik Gerrit gemeld en trouwens ook al een reactie gekregen.
  Hier wil ik wel kwijt dat het wat mij betreft een botsing is tussen resultaatgerichtheid en procesgerichtheid.


  Maak melding

 14. Op blz.10: Stadshagen = ander publiek: Afstandelijker. Letterlijk moeilijk te benaderen. Boodschappen bij AH en dan met de kids naar de hockey. Ook duidelijk een andere politieke kleur. Dat levert dan weinig gesprekken op en juist veel van die halve pogingen daartoe. Ohhhh hier moest mijn reactie: Oeps: Het is de schuld van een ander dat er geen gesprek komt…..dat vond ik dus niet: verkeerde inschatting van de doelgroep dus (de inwoners van deze mooie wijk).

  Bovendien is ook ge-edit dat ik het leuk vond dat Gerrit een bezoekje aan mij kwam brengen na een vraag van mij. Was bijzonder tevreden over zijn bezoek en het aangename gesprek. Hij noemt dit ook in zijn boekje. Hoop dat ik dat wel grappig mag vinden?

  Over Feyenoord deed niet terzaken en ze wonnen ook nog eens in het boekje. Tegen Willem II op blz 60 of zo.

  Opvallend vond ik dat Gerrit schijnbaar niet doorvroeg als er een meningsverschil op tafel kwam. Het wordt dan als feit in het boekje gezet. Terwijl het eigenlijk gelijk doorgesproken zou moeten worden.
  Ben overtuigd van de goede intenties van Gerrit, maar dat wil niet zeggen dat de anderen die niet hadden.

  Het belang van goede, heldere, open en eerlijke communicatie blijkt hier ook eens te meer. Verder kunnen karakters ook makkelijk botsen.
  Wat ik ook het vervelendst zou vinden, signaleerd Gerrit ook: Die enorme stapels door te worstelen papier en de ellenlange vergaderingen. Maar goed je bent er (zeker bij het onderwerp “vergaderdiscipline”) ook zelf bij om dit tersprake te brengen.
  Interessante doorkijk…nog 18 bladzijden.


  Maak melding

Reageer