Zo vroeg mogelijk signaleren huiselijk geweld

Zwolle – In de Zwolse wijk Stadshagen wordt nu een groot project uitgerold om huiselijk geweld zo vroeg mogelijk op te sporen en aan te pakken. Huiselijk geweld is een taboe. En dat terwijl geweld in de privésfeer een groot probleem is. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft ermee te maken (gehad).

Op dit moment worden er mensen getraind die regelmatig met gezinnen te maken hebben. Ze worden getraind om signalen te herkennen die erop kunnen wijzen dat er in een gezin problemen spelen. Er worden onder andere medewerkers van een woningbouwvereniging, politieagenten, huisartsen, leerkrachten van basisscholen, kinderdagverblijven, buurtwerkers en maatschappelijk werkers getraind. Er is ook een signalenkaart ontwikkeld.

Uiteraard is het ook belangrijk om iets te doen met de signalen. Kinderen, ouders en vrouwen kunnen daarom deelnemen aan verschillende bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten gaan bijvoorbeeld over hoe je je grenzen bewaakt, ruzies oplost en respectvol met elkaar omgaat. Over hoe je kunt blijven communiceren bij conflicten. Bovendien wordt aan ouders uitgelegd wat de invloed van ruzies op kinderen is. Ook komen er bijeenkomsten speciaal voor vrouwen om andere vrouwen in de wijk te leren kennen en om anders naar zichzelf en relaties te leren kijken.

Vroegsignalering huiselijk geweld is een project van De gemeente Zwolle en de gemeente Kampen en wordt uitgevoerd door het Steunpunt Huiselijk Geweld, De Kern Maatschappelijke Dienstverlening en de afdeling Preventie van Dimence, geestelijke gezondheidszorg. Hopelijk werkt dit project eraan mee dat meer gezinnen veilig thuis kunnen zijn. Voor meer informatie: voorkomgeweldthuis@dimence.nl

Artikel delen:

Reageer