Grote wokkel voor SLIK-fundering Isala

Zwolle – Met behulp van een grote stalen wokkel zijn de funderingspalen voor de bouw van de innovatieve afvalwaterzuivering bij het hoofdkantoor van het Waterschap Groot Salland in Zwolle gerealiseerd. Niet geheid, maar geschroefd. Het besluit om af te zien van heipalen werd genomen uit voorzorg voor de patiënten van de Isala klinieken en de gevoelige apparatuur in het naastgelegen ziekenhuis.

wokkel.jpg

De lange wokkel werd nauwkeurig zo’n 5 meter de grond ingeschroefd. In het midden van deze reusachtige schroef zit een ronde holle buis waarin betonmortel werd gegoten. De wokkel is vervolgens zonder draaien naar boven getrokken, waarbij de grond werd  meegenomen. De holle ruimte die onder de punt ontstond, werd meteen opgevuld met de betonmortel. Resultaat: ronde betonnen funderingspalen zonder ook maar één trilling. De afvalwaterzuivering wordt gebouwd vanwege het project SLIK (Sanitaire Lozingen Isala klinieken). In dit project worden betere zuiveringsmethoden onderzocht om medicijnresten uit afvalwater te verwijderen.


Met SLIK is internationale samenwerking gezocht, wat heeft geleid tot een Europees project met deelnemers uit Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, Frankrijk en Schotland. Dit Europese project heeft de naam PILLS, wat staat voor Pharmaceutical Input and elimination from Local Sources.

Artikel delen:

Reageer