Jongerenproductie ‘Behind the lessons’

Zwolle – Al het hele schooljaar staat voor een grote groep leerlingen uit klas 4 van het Gymnasium Celeanum in Zwolle in het teken van hun eigen theaterproductie. Met de opbrengst van deze voorstelling, ‘Behind the lessons’, die op 4 en 5 juni zal worden opgevoerd, zullen de jongeren een kamp organiseren voor leeftijdsgenoten voor wie het leven niet zo vlekkeloos verloopt.

Het goede doel dat aan deze productie verbonden is, heet FunCare4Kids. Deze stichting organiseert fundagen voor jongeren met een bijzondere thuissituatie, na bijvoorbeeld het overlijden van een ouder of bij chronische ziekte binnen het gezin. Op deze fundagen kunnen jongeren weer even gewoon kind zijn, zonder zich te hoeven bekommeren om de zorgen die bij hun dagelijks leven horen. De voorstelling is geschikt voor iedereen van 4 tot 104 en vertelt het verhaal van een verhouding tussen twee docenten, leerlingen die het geheim van hun leraren ontdekken, en dan zelfs een moord?! Of was het allemaal toch niet wat het leek?

Directe aanleiding voor dit bijzondere project, dat van A tot Z door de jongeren zelf wordt georganiseerd, was het verhaal van de regisseur van ‘Behind the lessons’, Pascal Teeuwen. Hij verloor zijn vader op jonge leeftijd na een lang ziekbed, en zag zijn vader afglijden van zijn grote, stoere held tot een klein hoopje ziekte. Pascal ervaart zelf dagelijks hoe het is als een gezinsleven zo op de kop wordt gezet, en is zich daarom erg bewust  van het belang van fundagen zoals FunCare4Kids die organiseert. Geheel op eigen initiatief is hij daarom vorig jaar begonnen met de productie van een film, waarvan de opbrengst ook naar deze stichting is gegaan. Dit was zo’n groot succes dat hij besloot het project een vervolg te geven en dat is er gekomen in de vorm van deze toneelvoorstelling.

Het doel van het kamp, dat de jongeren zelf zullen organiseren van de opbrengst van de kaartverkoop, is om kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar een weekend weer gewoon kind te laten zijn. Tijdens het kamp zullen de jonge organisatoren van het kamp een toneelworkshop geven aan hun leeftijdsgenoten.  Bij deze workshop wordt de eigen expertise gebruikt bij het maken van een kleine productie door de FC4K-jongeren.

Het toneelstuk zal op 4 en 5 juni opgevoerd worden op de eigen school van de leerlingen, het Celeanum in Zwolle. Kaarten en meer informatie via www.ptproducties.nl.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer