Zwollenaar schrijft e-book ‘Dubbelgangers Ontmaskerd’

Zwolle – De Zwolse manueeltherapeut At Voorhorst heeft met ‘Dubbelgangers Ontmaskerd’ een e-book geschreven dat de aandacht trekt. In het boek dat dit jaar in vijf gedeelten op de voor iedereen vrij toegankelijke website www.dubbelgangersontmaskerd.nl wordt gepubliceerd stelt Voorhorst het mysterie aan de orde dat onlosmakelijk verbonden is met de dubbelgangerproblematiek van Rudolf Hess.

dubbelgangers.png

De Duitse oorlogsmisdadiger Hess vloog in mei 1941 met vredesvoorstellen vanuit Augsburg naar Engeland. Hij werd daar gevangengenomen en later in Neurenberg veroordeeld tot levenslange gevangenisschap. Toen de Engelse chirurg Hugh Thomas het bovenlichaam van de gevangene onderzocht kwam hij tot de conclusie dat de littekens die Hess opgelopen had tijdens gevechten in de Eerste Wereldoorlog waren verdwenen. Zijn conclusie was voor de hand liggend: ‘De gevangene in Spandau moet een dubbelganger zijn, want littekens blijven een heel leven lang zichtbaar.’ Het boek dat Thomas over de affaire schreef veroorzaakte veel beroering in de media en tot op de dag van vandaag is onduidelijk wie de waarheid sprak: de officiële instanties die de zaak altijd hebben ontkend of de chirurg die het gelijk aan zijn zijde leek te hebben omdat de littekens na Hess’ dood in 1987 tijdens twee onafhankelijk uitgevoerde secties niet werden gevonden. Voorhorst laat in zijn boek zien hoe we toch uitspraken kunnen doen over de identiteit van personen als er geen DNA-materiaal beschikbaar is en alle medische gegevens ontbreken. Daarvoor maakt hij gebruik van lichaamskenmerken en voorkeurshoudingen gevonden op foto- en filmmateriaal.

In het e-book hanteert de auteur de stelling van Quetélet die zegt dat de natuur zich nooit herhaalt. ‘De uiterste consequentie daarvan is dat symmetrie in het menselijk lichaam niet voorkomt,’ stelt Voorhorst, die ook dankbaar gebruik heeft gemaakt van de uitgangspunten van het Systeem Van der Bijl, een behandelmethode voor slecht functionerende rugwervels.

De conclusies in het boek zijn tot stand gekomen met toepassing van de Bayesiaanse statistiek. ‘Statistiek alléén is niet zaligmakend,’ vertelt Voorhorst; ‘er moet altijd aanvullend bewijs geleverd kunnen worden; dat vond ik in de geschreven bronnen.’ Het boek gaat niet alleen over Rudolf Hess, maar laat ook zien hoe met behulp van de biometrie uitspraken gedaan kunnen worden over de identiteit van – vermeende – dubbelgangers zoals die van Adolf Hitler, Bernard Montgomery en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il. Daarmee is het een eye-opener voor complotdenkers en voor iedereen die zelf op jacht wil naar de waarheid achter de mythe.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer