Leerlingen Van der Capellen opgeleid tot verteller

Zwolle – Waterval Internationaal Vertelfestival leidt negen leerlingen van de dramaleerstroom CapArt van de Van der Capellen scholengemeenschap Zwolle op tot vertellers. De leerlingen gaan optreden op het festival, dat wordt gehouden van 4 tot en met 6 juni. Deze week begint de coaching van de leerlingen.

Dinah Krijgsman, theatermaker en dramacoördinator van CapArt op de Van der Capellen sg, en Rob Bults, regisseur en producent van het festival, coachen de leerlingen. Het zijn eerste- en tweedejaars. Ze hebben allen een verhaal gekregen, afkomstig uit verschillende werelddelen. Een verhaal dat ze de komende tijd zullen gaan bewerken tot vertelling. Negen leerlingen zijn geselecteerd. Voordat ze in de spotlights zullen staan op Waterval, moeten ze nog wel het een en ander leren over vertellen. “Het is de kunst om het verhaal niet uit je hoofd te leren. Het is een orale traditie, en die ontleent zijn kracht aan het moment en aan de interactie met het publiek. Een verhaal is elke keer dat het wordt verteld, weer anders, afhankelijk van wie luistert”, vertelt Rob Bults.

Talentontwikkeling

Het Zwolse vertelfestival, dat dit jaar voor de zevende keer wordt gehouden, focust sterk op talentontwikkeling. Behalve van de Van der Capellen sg worden ook artiesten uit diverse aanverwante podiumdisciplines opgeleid tot vertellers. Dansers, acteurs, zangers: elke artiest voegt zijn of haar ding toe aan het vertellen, waardoor deze oeroude discipline zich ontwikkelt tot interessante nieuwe theatervorm. En ook uit de Vertelschool van festivalorganisatie De Verhalenboot zijn diverse vertellers afkomstig. Festivalorganisator Stichting De Verhalenboot ziet het als haar taak om een aanjager te zijn van de vertelcultuur in den lande en zet daarvoor haar theater en het festival stevig in.

Over Waterval

Waterval Internationaal Vertelfestival wordt gehouden van 4 juni tot en met 6 juni. Op het festivalterrein voor Verteltheater De Verhalenboot, aan de Thorbeckegracht, en in locaties daaromheen worden vertellingen gegeven voor jong en oud, volwassenen, kinderen, families. Van fantastische verhalen tot muzikale vertellingen, ghost stories, vrouwenverhalen, creation stories, historische verhalen. Internationale storytellers, nationale topvertellers en nieuwe verteltalenten, clowns en muzikanten laten hun kunsten zien en horen. In samenwerking met straattheaterfestival Overijssel op straat (5/6), Gedichten aan de Melkmarkt (5/6) en de Zwolse Boekenmarkt (6/6).

Houd de website in de gaten voor meer programma-informatie! www.waterval-vertelfestival.nl.

Voor een voorproefje, zie filmpje editie 2009 op You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=KxY3d3pLz5E&feature=player_embedded#!

Artikel delen:

Reageer