Onthulling kunstwerk ‘De Boom’

Zwolle – Holtenbroek is een kunstwerk rijker. Donderdagmiddag werd kunstwerk ‘De Boom’ van kunstenaar Reinier Lagendijk aan de waterkant aan de Verhulststraat officieel onthuld.

 20-05-2010_onthulling_kunstwerk_holtenbroek_2.jpg

Het kunstwerk staat al twee weken in Holtenbroek, en de afgelopen week werd de beplanting rondom het kunstwerk geplaatst. De onthulling van he tkunstwerk vond plaats in aanwezigheid van wethouder cultuur Nelleke Vedelaar, kunstenaar Reinier Lagendijk en omwonenden. Reinier Lagendijk ( Den Haag, 1969) kreeg zijn opleiding aan de AKI (Academie Beeldende Kunsten, Enschede). Zijn kunstwerken staan vaak in relatie met de natuur; daarom wordt hij ook wel ‘bio-kunstenaar’ genoemd.

20-05-2010_onthulling_kunstwerk_holtenbroek_1.jpg

20-05-2010_onthulling_kunstwerk_holtenbroek_3.jpg

20-05-2010_onthulling_kunstwerk_holtenbroek_5.jpg

20-05-2010_onthulling_kunstwerk_holtenbroek_4.jpg

Cruciaal in het werk van de heer Lagendijk is de combinatie van natuur en cultuur. In Holtenbroek laat Lagendijk een sterke boom verrijzen uit het water. Het kunstwerk is een omgebogen boomvorm van geverfd aluminium, waarvan de wortels in het water lijken te staan en waaraan de kroon op de walkant groeit. Waar de takken de grond raken staan Rododendron struiken, deze vormen de ‘levende kroon’ van de boom. Door de boomvorm en de struiken worden diverse thema’s tot uiting gebracht die passen bij Holtenbroek: “De boom, groeiend vanuit het water, is een symbolische herinnering aan het verleden. De naam Holtenbroek verwijst immers naar een tijd waarin het water het land domineerde”, aldus Lagendijk. Van oorsprong is het gebied waar de wijk is gesitueerd een moerasgebied. Dit is onder andere op te maken uit het achtervoegsel broek in de naam: dit betekent laag en drassig land.  

Volgens de kunstenaar staan de wortels van de boom symbool voor het verleden, de gebogen stam voor verplaatsing en de kruin voor het opnieuw wortelen van de gemeenschap. “Elk voorjaar zal het beeld een extra bijdrage leveren aan het kleurrijke Holtenbroek”.  Het nieuwe kunstwerk is gefinancierd door de gemeente, het Deltion College en AM Wonen. 

Kunstenaar Reinier Lagendijk

Lagendijk is geboren in Den Haag en heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor beeldende kunst en vormgeving AKI te Enschede. Hij woont en werkt in Hoek van Holland. Zie voor meer informatie www.reinierlagendijk.nl.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. @ Derk; Plantjes zijn instaat je dag te kleuren. Vind het wel een tof stukje passie, mooi kleurtje ook. Zo bij de momenteel Tour de nogwat fietsende Paolo B. voor de deur.


  Maak melding

 2. Sorry ma ik vind t echt niet mooi!
  volgens mij kan zelf een klein kind dit maken!

  je zal t ma voor je huis hebben staan!  Maak melding

 3. @bosje 76, familieproblemen? je zal je ma maar voor het huis hebben staan?? 🙂

  Ik vind het wel erg mooi!! 😀 en zo werkt dat met kunst, de een vindt het mooi de ander afschuwelijk.


  Maak melding

Reageer