Verbetering fysiotherapie voor COPD-patiënten

Zwolle – Een belangrijk onderdeel in het behandelprogramma van COPD-patiënten (longziekte) en hartpatiënten is revalidatie door middel van fysiotherapie. Een deel van de patiënten start hiermee in het ziekenhuis na bijvoorbeeld een opname. Maar het is belangrijk om die revalidatie na ziekenhuisontslag op de juiste wijze voort te zetten bij een fysiotherapeut in de buurt.

Daarom hebben fysiotherapeuten van de Isala klinieken, in samenwerking met ProGez (ondersteunende organisatie eerstelijnszorg), scholingsprogramma’s ontwikkeld voor eerstelijns fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij het COPD-netwerk of het hartrevalidatienetwerk Zwolle. Honderdvijftig fysiotherapeuten uit Zwolle en omgeving hebben de eerste twee delen van de scholingsprogramma’s inmiddels gevolgd. Op vrijdag 28 mei a.s. wordt het programma afgesloten met een symposium in de Isala klinieken.

ScholingsprogrammaIn het scholingsprogramma komen onderwerpen aan bod als inspanningsfysiologie, trainingsleer en de behandeling van astma en chronische ziekten als COPD en hartaandoeningen. Tijdens de scholing is medewerking verleend door patiënten. Zowel externe docenten als deskundigen uit de Isala klinieken zoals artsen, longfunctieanalisten, fysiotherapeuten en specialistisch verpleegkundigen hebben hun bijdrage geleverd aan het scholingsprogramma.

De fysiotherapeuten leren zo hoe ze de patiënt verder kunnen behandelen in de eerstelijns praktijk, het verpleeghuis of het verzorgingscentrum. Het afsluitend symposium leidt tot een versteviging van de bestaande netwerken, het maken van nieuwe werkafspraken over de begeleiding van patiënten en de verkorting van de lijnen. De samenwerking tussen fysiotherapeuten in de hele zorgketen wordt hiermee verbeterd, en daarmee dus ook de zorg voor de patiënt.

Artikel delen:

Reageer