Heldere hemel voor Sterrenkijkavond Assendorp

Zwolle – Vrijdagavond vond voor de 3e keer het lokale sterren kijk-evenement bij Assendorp plaats. Er waren veel geïnteresseerden naar het manifestatieterrein in Park de Wezenlanden gekomen. Daar stonden 20 telescopen en 2 speciale verrekijkers opgesteld waardoor bezoekers naar bijvoorbeeld de maan, sterrennevels en Saturnus konden kijken. 

 ster_3.jpg

Verschillende amateur-astronomen stelden vrijdag, ten gunste voor het publiek hun telescopen ter beschikking en gaven er zonodig uitleg bij. Ook praktische tips voor het waarnemen van verschillende objecten aan het firmament werden gegeven. De Maan stond deze avond dichtbij de rode planeet Mars. Honderden maankraters konden in detail waargenomen worden. Ook was de planeet Venus als heldere ‘Avondster’ boven de westelijke horizon zichtbaar. Saturnus, de planeet met de ringen, stond vrij hoog in het zuiden, maar was ook duidelijk te zien. Later op de avond waren tal van zogenaamde ‘deepsky’ objecten door de verschillende telescopen te zien: ver weg gelegen sterrenstelsels, schitterende sterrenhopen, spookachtige nevels en kleurrijke dubbelsterren.

ster_4.jpg

ster_5.jpg 

ster_1.jpg

Deze avond is een initiatief van SolarLive (www.solarlive.nu) en is in nauwe samenwerking met de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde VWS Thales (www.vws-thales.nl).

ster_8.jpg

ster_6.jpg

ster_7.jpg

ster_2.jpg

Artikel delen:
Reacties 8
  1. Allemaal bedankt voor het komen kijken, wijzelf hebben er ook weer veel plezier aan gehad. De kraters op de Maan en de ringen en maantjes van de planeet Saturnus waren wel de eyecatchers van de avond. Deze zomer staat er eerst een Zonne kijk middag in het stadscentrum gepland. Veilig zonnevlammen zien met speciale telescopen en filters. In het najaar organiseren we weer een sterrenkijkavond in Assendorp.


    Maak melding

Reageer