Kind gered bij brand in woning Eigenhaardstraat

Zwolle – Zaterdagavond is uit een woning aan de Eigenhaardstraat in Assendorp een kind gered uit een brandende zolderkamer. De vader en het kind zijn met ademhalingsproblemen en brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Buren ontdekten zaterdagavond rond 21.00 uur de brand in de woning. Zij sloegen direct alarm en tikten zelf een raam bij de buren in om een stel met hun twee kinderen te redden. Op een zolderkamer van de woning bleek een kind te slapen. Dat kon worden gered. Dat was net op tijd, want later brandde de hele bovenverdieping uit. De vader des huizes liep brandwonden aan zijn arm op. Het kind moest met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis vervoerd worden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Hulde aan de buren. Vooral de buurman en de jongens van eureka die met eigen brandblussers het huis in gingen voordat de brandweer er was. Top !!!


  Maak melding

 2. Inderdaad, snel, attent en kordaat optreden van de buren! Dit wist ik niet

  Vooral de buurman en de jongens van eureka

  . Bedankt voor de aanvullende info “Stadshagen”!


  Maak melding

 3. Persbericht:

  Op zaterdagavond 22 mei rond 20.30 uur hebben alerte buurtbewoners een 5-jarige jongen kunnen redden bij een uitslaande brand in een woning aan de Eigenhaardstraat. De vader en moeder zaten samen met een drie maanden oude baby beneden toen er op zolder brand uitbrak. Op diezelfde verdieping lag hun 5-jarige zoon te slapen. De vader heeft geprobeerd bij de jongen te komen, maar dit lukte niet meer. Een brandweerman die toevallig op visite was in die omgeving en in de tuin van zijn zoon zat signaleerde ook de brand en greep samen met zijn zoon en een buurman van het brandende huis in.. Via de woning van de buren kon de zolderverdieping bereikt worden. Het zolderraam van de brandende woning kon worden vernield en via die weg kon de jongen naar buiten gehaald worden. Vervolgens zijn de mannen de brand gaan blussen met brandblussers die uit de hele buurt werden gehaald. Helaas konden zij en de brandweer niet voorkomen dat de zolderverdieping uitbrandde. De jongen en zijn vader zijn met brandwonden en ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Onderzoek moet uitwijzen hoe de brand is ontstaan.


  Maak melding

 4. Heel graag gedaan!!
  Kan de man met die die vier brandblussers bracht zich nog bekend maken?
  Kleine aanvulling: het gaat goed met vader en zoon en moeder en baby. En met de hele buurt:-)


  Maak melding

 5. @Dennis ‘Eureka’. Thx! Ik heb vd ‘vader-brandweerman’ begrepen dat hij er heel erg blij mee was!
  Hebben we het plaatje nu compleet. Snel weer nieuwe blussers kopen, vanaf volgende week hebben wij er ook één;)


  Maak melding

 6. Wij komen net terug van een verjaardag. Daar lag het persbericht op tafel. Zij zijn de bewuste buren die de brand hebben gesignaleerd en hebben geholpen om de 5jarige jongen te redden. De vader die bij de buren op bezoek was, was vrijwillig brandweerman en was erg blij met alle brandblussers die aangedragen werden. Op deze manier kon hij de brand iets controleren. Zijn zoon was samen met een ander ondertussen via het dak de 5jarige jongen aan het ‘redden’. Beuken met een ladder om het dubbel glas in te slaan om zo de zolderverdieping te kunnen bereiken. Tjonge, wat een gebeurtenis en wat een angst moet je als ouders hebben gehad. De gedachte dat je kind zou omkomen bij een brand… Mijn maag draait er van om. Bij het aanhoren van hun ervaringen moest ik wel een paar keer extra slikken.
  Er zat een engeltje op jullie schouder! Top dat er zo allert is gereageerd.
  Voor het gezin en alle betrokkenen: heel veel sterkte!!


  Maak melding

 7. Dan zullen jij en buurman vast met elkaar gesproken hebben. Als je zo de details hoort was het echt wel heftig! Op p2000 stond PRIO2

  Maar grote pluim voor een ieder die geholpen heeft


  Maak melding

 8. O ja over de oorzaak; vrijwel zeker de wasdroger.
  Was heftig om mee te maken, heb er de hele dag over verteld en gesproken. We hebben met veel dingen veel geluk gehad. De brand begon een kwartier voor het voetbal, die ladder lag klaar, wij hebben dakramen waardoor we naar buiten konden, ons buurjongetje bleef roepen, een professionele brandweerman op de trap, die brandblussers die werden aangedragen etc. We hebben hem gered, het is gelukt.

  Ga ik vanaf nu weer onder m’n ‘oude’ naam posten en lekker reageren op dingen waar ik zelf niet bij ben geweest 8).


  Maak melding

 9. Fijn dat het allemaal goed is afgelopen, respect voor de redders op het dak en voor Dennis die als eerste Eurekeaan op het idee kwam brandblussers te verzamelen. Big up ook voor de Moskeegangers!

  Dinsdag bellen we gelijk onze brandblussersboer voor de nodige refills!

  @buurman…wat is je ‘oude’ naam?


  Maak melding

 10. chapeau voor alle hulpverleners. ik vraag me af of er in het huis ook rook/brandmelders waren geinstalleerd? zo nee, dan blijkt het belang maar weer voor deze kleine uitgave.
  godzijdank, is het hier geod afgelopen en sterkte voor het gezin.


  Maak melding

 11. Super geweldig dat dit goed afgelopen is,een diepe buiging voor de helpende handen van de buurt bewoners,ook met name voor de moskeegangers.Fijn om te lezen dat er bij calamiteiten de handen ineen geslagen werden,en dat het wel kan om MET en VOOR elkaar geleefd en gewoond kan worden.  Maak melding

 12. nog één keer onder dit tijdelijke pseudoniem.
  @Eildert; vertel ik ff niet. Ik ben een vaste bezoeker/commentaargever. Als ik straks weer een mening heb over de plaatselijke politiek die ergens een tunnel wil graven of FCZ wil subsidiëren doe ik dat lekker anoniem (ik ben niet zo’n held met voetbalsupporters…)
  @Verdieping: nee, geen rookmelders.
  @Zwolse;we waren al blij met de moskee in deze buurt, helaas gaan ze over een paar jaar verhuizen.


  Maak melding

 13. Wat een heftig bericht om te lezen! echt respect voorde mensen die zo snel en goed hebbben geholpen. mooi om te lezen!


  Maak melding

 14. Dat was kantje boord mensen, werk zelf in de brand en waterschade en weet wat voor ellende je dan tegemoed kan komen. Zelf werkzaam bij munters reconditionering als technisch reconditioneerder. Wil jullie graag buiten mijn werktijden helpen als dat nodig is. Heb meestal een bedrijfswagen bij me die volledig is ingericht, en een loods met materiaal hier in zwolle. Laat maar weten vie de mail robbinvanderwal@gmail.com.

  Sterkte.


  Maak melding

 15. Het vijfjarige jongetje dat zaterdagavond door buurtbewoners is gered uit een brandende woning in Zwolle ligt op de intensive care. Hij verkeert niet in levensgevaar.

  Zijn vader heeft brandwonden opgelopen aan zijn handen. Het jongetje lag op zolder te slapen toen er brand uitbrak. Zijn ouders en hun drie maanden oude baby zaten beneden. Toen de vader het vuur ontdekte probeerde hij nog bij zijn zoon te komen maar dat lukte niet meer. Een brandweerman die toevallig enkele huizen verderop bij zijn zoon op bezoek was zag de brand ook, en besloot in te grijpen. Samen met zijn zoon en de buurman van het brandende pand wist hij via het zolderraam het vijfjarige jongetje te bevrijden.

  Hart van Nederland


  Maak melding

 16. Brrr wat een heftig verhaal,en wat een geluk dat het kind gered is! Hulde aan alle helpers!
  Hoorde onlangs een verhaal v.e. woningbrand in Zuid waar een baby boven lag te slapen (die gelukkig ook op tijd gered is). Die brand was ws. veroorzaakt door kortsluiting in een oplader. Eng hoe die elektrische apparaten brand kunnen veroorzaken! Brandmelders zijn echt geen overbodige luxe!
  Sterkte voor het gezin!  Maak melding

 17. @admin/hart van Nederland. Rectificatie: het jongetje was vanochtend al van de IC af (geloof zelfs gister al), waarschijnlijk morgen uit het ziekenhuis.


  Maak melding

 18. Hey buurman, je wil dat ik me bekend maak …
  Bij deze dus … ik ben Dennis.
  Als je me wilt spreken ben ik dagelijks op het plein te vinden, of bij Eureka, of bij de Enk.
  Iedereen vindt het maar fantastisch wat we gedaan hebben,ik vind dat we alleen maar dat gedaan hebben wat noodzakelijk was.

  Ik zat buiten op het plein een sjekkie te roken toen ik een hoop commotie hoorde.
  Na een korte blik om de hoek direct de blusser erbij gehaald en naar binnen gegaan.
  Ik ben tot aan de brandhaard gegaan en heb de eerste bus halfleeg gesopten. Ondertussen kwam er iemand bij me aan wie ik de bus heb doorgegeven terwijl ik direct nieuwe voorraad ben gaan halen.
  Al met al een stuk of vier blussers, want bij Eureka hebben we die dingen overal hangen.

  Ik ben blij dat we er op tijd bij waren, en dat jochie eruit gehaald hebben.
  Bij de echte redding was ik niet betrokken, maar ik heb m’n best gedaan door die blussers aan te rukken. Op een andere plek waren ze er niet geweest denk ik achteraf.
  Dus mensen … iedereen zo’n ding aanschaffen, en neem meteen een goede (grote) brandblusser, je redt er echt levens mee.  Maak melding

 19. Echt kippenvel als ik dit alles zo lees. Besef steeds meer dat het behoorlijk heftig en ‘kantje boord’ moet zijn geweest hier tegenover. Respect voor heldhaftige buren! Fijne gedachte om in zo’n buurt te mogen leven. Sterkte voor getroffen familie!


  Maak melding

 20. Een vrijwillige brandweerman kijkt hier ff mee. Hij had het al gehoord in Noord Drenthe. Hij heeft het over dapper.
  Maar ook over het gevaar van “overslag”. Gelukkig is het allemaal helemaal goed afgelopen door kordaat optreden.


  Maak melding

 21. ja erg he ik was de eerste die het zag wand ik ging naar het plein en toen rende de vrouw het huis uit en schreeuwde brand!!! brand!!!:o:(:o


  Maak melding

 22. Als vader van mijn zoon en schoonzoon.schoonvaders( de redders), hebben mijn vrouw en ik alles van zeer dichtbij meegemaakt.
  Wij zaten achterin de tuin bij mijn zoon (Assendorperplein) en roken eerst een soort Barbeque lucht. Wij kwamen al gauw tot ontdekking, dat het hier om een andere brandlucht ging. Wij zijn toen naar buiten gelopen en zagen de vlammen al uit het dakraam komen. Eigenlijk wilde wij net naar binnen gaan, om voetbal te gaan kijken (Bayern M tegen Int), doch bleven even langer buiten zitten. Het verder verloop heeft u allen kunnen lezen in de kranten, etc. Als ouders, waren wij wel even bang waar onze jongens waren gebleven, toen wij hoorde dat het jongetje van 5 door Peter (onze schoonschoon) uit het brandende huis was gehaald. Wij zagen hun niet en gelukkig kwamen zij kort daarna naar buiten gelopen.

  HOPELIJK, DAT DE GEMEENTE ZWOLLE, DEZE HELDEN ALSNOG UITNOADEQUAAT EN ZEER SNEL REAGEREN. DE HULP HAD NIET VEEL LATER MOETEN KOMEN. WIJ, ALS OUDERS, ZIJN ERG TROTS OP ONZE JONGENS EN SCHOONVADER (EX- BRANDWEERMAN).
  ” WAT EEN HELDEN ”


  Maak melding

 23. Beste Jaap,
  Als vriendin deel ik die trots zeker 🙂
  Het waren spannende momenten en met jullie hulp, en van anderen die blusapparatuur hebben geleverd, is erger voorkomen.
  Ik wens de, pas nieuwe, bewoners van het betreffende huis veel sterkte en een spoedig herstel.


  Maak melding

Reageer