Vijfde ronde Dutch Homeless Cup op Grote Kerkplein

Zwolle – – zaterdag 29 mei spelen liefst 22 teams van dak- en thuislozen op het Grote Kerkplein in Zwolle de vijfde ronde van de Dutch Homeless Cup. Het is alweer het derde seizoen van de nationale voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen. De winnaar vertegenwoordigt Nederland op de Homeless World Cup in Rio de Janeiro. Naast het sportieve element van de competitie staan maatschappelijke doelstellingen centraal. Oud-topscheidsrechter Frans Derks verzorgt samen met wethouders Gerrit Piek (o.a. Sport) en Nelleke Vedelaar (o.a. Welzijn) om 14.30 uur de kick- off.

Deelname aan de Dutch Homeless Cup is voor de voetballers niet vrijblijvend. Er is een intensieve samenwerking met gemeenten en maatschappelijke instellingen. Door het tekenen van een contract committeert iedere deelnemer zich aan de maatschappelijke doelstellingen van het project. Volgens projectleider Arne de Groote tonen steeds meer gemeenten interesse in het project. “Sport is een geweldig middel om maatschappelijke issues aan te pakken. Er is echter een grote groep mensen in de maatschappelijke opvang die niet in aanmerking komt voor het reguliere sportaanbod. Deze mensen vallen buiten de boot terwijl juist deze groep enorm veel baat heeft bij sport," aldus De Groote.

Op Sportpark De Pelikaan traint sinds kort ook een team van dak- en thuislozen uit Zwolle. Verenigingsmanager Diederik Mijntjes coördineert de trainingen van het team. ”Als lokaal sportpark voorzien we in een belangrijke sociaal maatschappelijke behoefte. Het faciliteren van de training van dit team past daar prima in. Momenteel zijn we druk in gesprek met lokale partijen zoals de gemeente Zwolle en het Leger des Heils om dit op een structurele manier voort te zetten.” Ook FC Zwolle ondersteunt de voetballers; het team speelt zaterdag in tenues van de club en daarnaast zijn enkele spelers aanwezig bij de kick- off.

Datum: zaterdag 29 mei

Aanvang eerste wedstrijd: 10.00 uur

Locatie: Grote Kerkplein, Zwolle

Artikel delen:

Reageer