Hanzetour De Koor doet Zwolle aan

Zwolle – Een prachtig schip vaart op de IJssel van Deventer via Wijhe, Hattem en Zwolle naar Kampen. Over de rivier klinkt vierstemmig gezang van De Koor uit Zwolle. Het koor is er opnieuw in geslaagd een cultureel ‘project’ te realiseren. Was het vorig jaar een Elfstedentocht, op zaterdag 5 juni tourt het koor langs de vijf Hanzesteden. Waar het schip van Rederij Celjo aanlegt, wordt het publiek getrakteerd op beeldende kunst, theater, zang en dans.

de_koor_hanzetour_2010.jpg
Foto: Rein Braspenning

Het gedicht ‘Over de IJssel’ van stadsdichter Alet Boukes geldt als kernstuk tijdens de Hanzetour. Dirigente Mip van der Heide zette het gedicht op muziek, harpiste Mona Moog begeleidt het koor. In de aanlegplaatsen begeleiden de theatermakers van Waeter aan de Kook het publiek op verrassende wijze naar het optreden. Tijdens het programma wordt in elke stad de winnaar van de gedichtenwedstrijd ‘Mijn plek aan de IJssel’ bekendgemaakt. De wedstrijd is gehouden in de groepen 8 van basisscholen uit de vijf Hanzesteden. Het winnende gedicht wordt uiteraard voorgedragen en de schrijver ontvangt een prijs.

Het kunstwerk “Over de IJssel” van beeldend kunstenares Gertia Sikking is te bewonderen op het schip en tijdens de optredens. Boekhandel Waanders stelt het kunstwerk in de week voor aanvang van de Hanzetour in haar etalageruimte tentoon.

Tot slot neemt het koor in iedere Hanzestad een Hanzeproduct in ontvangst. In Kampen worden deze producten aan het Schippersinternaat aangeboden, om zo de schippers een symbolisch steuntje in de rug te geven.

Meevaren

Op de trajecten Deventer-Wijhe, Hattem-Zwolle en Zwolle-Kampen is er nog plek om mee te varen. Reserveren en bestellen kan via de website www.projectendekoor.nl.

De speciaal voor de Hanzetour uitgebrachte cd ‘Over de IJssel’ is tijdens de reis en bij ieder optreden te koop (kosten € 7,50).

Programma

09.00 uur Deventer, optreden in de Lebuïnuskerk, aan de Kleine Poot 7.

 

Tijdens de boottocht, die start na het optreden in Deventer, wordt vanuit het Waterschap op verschillende manieren toelichting gegeven op alle waterschapsactiviteiten om en rond de rivier de IJssel.
De reis voert van Deventer naar het Wijhese Veer.

 

11.15 uur Op de pont Wijhe-Heerde zingt De Koor het lied ‘Heen en weer’ van Drs. P.

Bij de Pont zullen bijzondere foto’s van en nabij de IJssel ten toon gesteld worden.

 

12.45 uur Hattem, optreden in De Tinne, Kerkhofstraat 9-11.

 

De oversteek naar Zwolle betekent het slechten van de sluizen om in het centrum van Zwolle te komen.

 

14.30 uur Zwolle, Optreden in het Stedelijk Museum, Voorstraat 34.

Het lied ‘Over de IJssel’ wordt begeleid door leden van het Hanzeorkest.

 

16.45 uur Kampen, laatste optreden (begeleid door dansers) aan de Koggewerf, Havenweg 7.

Artikel delen:

Reageer