De O van Overijssel zoekt windridder

Zwolle – Op 5 september wordt in Overijssel het langste dorpsfeest ooit gehouden. Op een O van 128 kilometer lang wordt die dag feest gevierd, als het even kan door 100.000 mensen. Om dat georganiseerd te krijgen is de cirkel in zestien stukken gedeeld met aan het hoofd van ieder stuk een windridder. Die moet op zijn beurt per kilometer een O-ridder zoeken die voor zijn kilometer dorpsfeest op poten zet. Wie windridder wil zijn, kan zich aanmelden via rob@slem.org

de_o.jpg

De organisatie van De O van Overijssel – een spektakelstuk dat de hele zomer gaat duren – staat op het punt te beginnen. Op 20 juni start de O als bol van vier meter hoog zijn rondgang over de grootst mogelijke cirkel binnen de grenzen van de provincie. Op 5 september wordt op die O het langste dorpsfeest op de fiets gehouden. Verwacht aantal deelnemers: 100.000. De organisatie zoekt ‘windridders’ die mee willen helpen een klein stukje van dat O-feest me te helpen organiseren. In de gemeente Zwolle komt De O door Windesheim.

Op 20 juni gaat de O van start. Marle ligt aan de overzijde van de IJssel en is toch Overijssel. Een mooie plek om te beginnen, want die vier meter hoge bol moet dan gelijk de IJssel over. ‘Als dat kan, dan kan er meer’,  zegt de organisatie SleM, stichting landschapselementen en meer. Dat riepen ze ook toen in 2008 het Langste Lente Licht op het 150 jaar oude kanaal werd gehouden, Stonden daar op 21 maart ineens 2000 mensen langs het kanaal om klokslag 20.00 uur een grote vuurzee van fakkels en lampionnen aan te steken. Rob te Wierik tekende toen voor de organisatie, hij doet dat nu weer.

Is een feest organiseren op een cirkel van 128 kilometer geen onbegonnen werk? Rob te Wierik:  “Er wonen heel veel mensen op die cirkel of in de buurt ervan. Het lijkt me voor hen prachtig mee te kunnen helpen aan het slagen van zo’n groots project. Om het overzichtelijk te houden hebben we de cirkel opgedeeld in zestien windrichtingen. Voor ieder stuk zoeken we een, wat we genoemd hebben ‘windridder’. Die moet dan op zijn beurt weer voor iedere kilometer een verantwoordelijke O-ridder zoeken zodat je een fijnmazig netwerk krijgt met van mensen die de regio kennen. Zij weten als geen ander hoe ze de buurt kunnen mobiliseren er op 5 september een groot feest van te maken.”

Hoe dat feest van 5 september er uit gaat zien? “Dat ligt er aan wat er georganiseerd wordt. Op iedere kilometer wordt iets gedaan dus hebben we 128 activiteiten nodig. Muziek, dans, theater? Verkoop van streekproducten? Een grote barbecue? Bedenk het maar, het wordt het langste dorpsfeest ooit, je weet hoe creatief organisatoren van dorpsfeesten zijn, het kan dus alle kanten op gaan.”

Wie zin heeft windridder te worden, en dus de verantwoordelijkheid over  acht kilometer van de O van Overijssel op zich te nemen, wordt verzocht contact te zoeken met Rob te Wierk. Dat kan via www.deovanoverijssel.nl,  maar ook via rob@slem.org. Donderdag 3 juni is er al een  eerste bijeenkomst. Rob: “Wie mee werkt wordt natuurlijk niet aan zijn lot over gelaten. Je komt terecht in een professioneel  aangestuurde organisatie en krijgt alle ondersteuning die maar nodig is. SleM heeft jarenlange ervaring bij soortgelijke projecten op bijvoorbeeld Oerol. Prachtig vrijwilligerswerk lijkt me. Met misschien ook nog wel als gevolg dat er nog jaren lang steeds kleine feestjes op die O gehouden worden. Dat hebben we bij het Langste Lente Licht ook gezien. Daar hadden we bij iedere brug een verantwoordelijke brugwachter gevonden. Direct na afloop ontstonden daar feestjes alsof het jaarwisseling was.”

De O van Overijssel gaat door Marle, Herxen, Windesheim, Zwolle (Zuid), Berkum, Herfte, Ruiterveen, Westeinde, Nieuwleusen, Balkbrug, Dedemsvaart, Heemserveen, Hardenberg, Bruchterveld, Kloosterhaar, Bruinehaar, Langeveen, Geesteren, Harbrinkhoek, Mariaparochie, Almelo (Oost), Bornerbroek, Enterbroek, Enter, Elsenerbroek, Elsen, Markelo, Holten, Bathmen, Oude Molen, Lettele, Linde, Averlo, Middel, Boerhaar, Wijhe. De preciese loop van de cirkel is te vinden op de kaarten op www.deovanoverijssel.nl.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. leuk idee hoor. Ik verwacht een grote flop, te veel geforceerd. Ennuh wie betaalt dit? Wil de provincie hiermee aantonen dat ze geld teveel hebben?


  Maak melding

 2. Kansloze actie…

  Als ze er ?berhaupt trouwens wat mee willen, moeten ze eens beginnen met een verhaal dat beter te volgen is. Na de eerste alinea waren ze me al kwijt…


  Maak melding

 3. Zwolle hoofdstad van Overijssel en ze doen dan alleen Windesheim aan? Zou dwars door de stad moeten gaan, langs de cafe’s dan krijg je feest achja RTV Oost zal blij zijn met de route


  Maak melding

Reageer