Zwolle bevordert doorstroming woningmarkt

Zwolle – Huiseigenaren in Zwolle die relatief snel na aanschaf van een nieuwbouwhuis hun pand weer verkopen hoeven de overwinst niet meer af te dragen aan de gemeente. Burgemeester en wethouders van Zwolle hebben besloten dat het zogenoemde anti-speculatiebeding voor de huizenmarkt opgeschort kan worden. Het college verwacht dat het schrappen van het beding de doorstroming op de woningmarkt ten goede komt.

In juni 2009 is het anti-speculatiebeding al aangepast. Die versoepeling paste binnen de Zwolse Aanpak, het maatregelenpakket van de gemeente om de gevolgen van de recessie in Zwolle te verzachten. De versoepeling bestond er toen uit dat de gemeente in principe gemotiveerde verzoeken tot ontheffing van het anti-speculatiebeding toewees. Om zowel burgers als de gemeente met zo min mogelijk regels te belasten, is nu besloten het hele beding op te schorten. Het anti-speculatiebeding is eind vorige eeuw in Zwolle ingesteld, om te voorkomen dat mensen uit winstoogmerk een goedkope (nieuwbouw)woning kopen om het snel daarna voor een fors hogere prijs weer te verkopen.

De gemeente heeft, om een zo goed mogelijke werking van de huizenmarkt te garanderen, toentertijd bepaald dat huiseigenaren een woning pas na een bepaalde periode mochten doorverkopen. Wie binnen de minimumtermijn zijn of haar nieuwe huis weer verkocht moest een deel van de overwinst afdragen aan de gemeente. De regeling gold vanaf 1999 voor nieuwbouwwijk Stadshagen, waar veel goedkope nieuwbouwwoningen werden opgeleverd, en was vanaf 2000 van kracht in de hele gemeente.

Belemmering

Sinds de kredietcrisis en de daaropvolgende recessie blijkt het anti-speculatiebeding een belemmering voor mensen die bijvoorbeeld vanwege gezinsuitbreiding of andere persoonlijke omstandigheden van hun goedkopere woning naar een duurder huis willen.

Omdat speculatie op de huidige huizenmarkt niet meer waarschijnlijk is, hebben burgemeester en wethouders nu besloten om het anti-speculatiebeding op te schorten. De verwachting is dat hierdoor meer doorstroming ontstaat op de huizenmarkt, omdat eigenaren van goedkopere woningen nu makkelijker een duurder (nieuwbouw)huis kunnen kopen.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Vanwege de crisis geen huizenspeculatie?
  Mooi – is er voor mij weer werk aan de winkel 🙂
  Levert me weer een mooie duit centen op.


  Maak melding

 2. Volgens mij is er geen crisis (geweest). Ik zag de afgelopen paar jaar de huizenprijzen alleen maar stijgen. Ze stonden hooguit wat langer te koop.
  Volgens mij is iedereen er nog met een lekker winst uitgekomen.  Maak melding

Reageer