Zwolle verruimt winkelopenstelling op feestdagen

Zwolle – Zwolle kan, als het aan burgemeester en wethouders van de stad ligt, haar positie als winkelhart voor de (wijde) regio versterken. Een van de kansen daarvoor is door in samenspraak met ondernemers in de binnenstad in te zetten op winkelopenstellingen op feestdagen – voor zover die niet op een zondag vallen. Het bestaande aantal koopzondagen blijft gelijk.

Zwolle heeft op jaarbasis acht koopzondagen in de binnenstad, en twaalf voor een aantal gebieden en winkelbranches buiten het centrum. Daaraan willen burgemeester en wethouders niet tornen. In de bestaande regels staat ook de mogelijkheid voor het college om ontheffing te verlenen voor bijzondere winkelopeningstijden. Burgemeester en wethouders hebben nu vastgesteld onder welke voorwaarden zo’n ontheffing verleend kan worden. Het college heeft voortaan de mogelijkheid om winkeluren toe te staan op feestdagen als Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag – zolang die dagen niet op een zondag vallen.

Bruisend

In het collegeakkoord dat vorige maand bekrachtigd is staat al dat Zwolle een bruisend economisch centrum moet blijven, waarbij onder meer samen met ondernemers gekeken wordt naar het slim openstellen van winkels in de stad. Dat zorgt – blijkt uit onderzoek – voor extra bezoekers aan de stad. Daar heeft niet alleen het imago van de stad baat bij, maar is ook in het belang van de Zwolse ondernemers.

Winkeliers die op een bijzonder tijdstip de deuren van hun zaak willen openen, kunnen hun verzoek voorleggen aan burgemeester en wethouders. Het college bepaalt vervolgens of het verzoek past binnen het Zwolse winkeltijdenbeleid.

Over drie jaar wordt beoordeeld of de nieuwe manier van werken het verwachte resultaat oplevert.

Artikel delen:
Reacties 23
 1. Ik neem aan dat ook het gemeentehuis op die dagen geopend zal worden zodat ik mijn rijbewijs of paspoort die dagen, zonder vrije tijd bij de baas op te hoeven nemen, kan ophalen.


  Maak melding

 2. Hoera, op feestdagen de winkels open dan hoeven we ons in ieder geval niet meer te vervelen, maar kunnen we weer eens lekker consumeren.
  Wat moeten we toch zonder de koopgoot.


  Maak melding

 3. Over drie jaar wordt beoordeeld of de nieuwe manier van werken het verwachte resultaat oplevert.

  Wie gaat dat meten, en hoe?

  Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag.

  Dus diegenen die van gekkigheid niet weten wat ze anders op zo’n feestdag moeten doen, gaan onze binnenstad redden!  Maak melding

 4. Nu er geen commissariaten bij de vastgoedsector meer binnengehaald kunnen worden, Voorsterpoort kost de gemeenschap al vele miljoenen, heeft het gemeentebestuur haar blik geworpen op het grootwinkelbedrijf om zich in te likken.


  Maak melding

 5. welke idioot bedenkt er zo iets, de winkelier moet wel mee open als de rest open is, het personeel MOET>:(>:( gaan werken want de baas beslist, het lijkt me dat de bedenkers van deze onzin maar moeten gaan werken op deze dagen in plaats van te gaan winkelen, het stadhuis en stadskantoor zijn dicht zelfs op goede vrijdag doe eerts je eigen toko open voordat de de rest dwingt om open te gaan:'(:'(


  Maak melding

 6. klant hé – klant is koning – vraag is aan bod ”ans”

  personeel MOET nix hé
  moeten is dwang en de dwang arbeid is afgeschaft8)


  Maak melding

 7. Nou ja-tja dan moet je toch eens wat vaker de media lezen. Er zijn voorbeelden zat van personeel dat niet uit overtuiging of gewoon op bv feest- zondag wil/kan werken er toch snel uit gegooid worden of weggepest worden. Gebeurd vooral bij de grotere winkel ketens.


  Maak melding

 8. derk hoef ik niet hoor, zelf ook mee gemaakt>:(
  dus ik bedoel je kan ook zelf keuze maken of je voor een baas gaat werken,  Maak melding

 9. Dat moet je ook maar liggen he sommige mensen kiezen voor zekerheid dus een werkgever ( liefst provincie,rijk)
  Wat ben jij gaan doen? makelaardij ofzo


  Maak melding

 10. Prima toch “Zwolle verruimt winkelopenstelling op feestdagen”. Als je er brood in ziet om open te blijven blijf je open. Mits je genoeg geïntresseerd personeel hebt natuurlijk. Anders sluit je de tent om feest te vieren….iedereen blij.


  Maak melding

 11. Leuk voor het grootwinkelbedrijf, kunnen ze nog meer kinderen zonder vast contract enkele uren op de vrije dagen uitbuiten tegen een minimum loon.


  Maak melding

 12. Goeie zaak. De winkeliers moeten zowieso zelf kunnen bepalen wanneer ze open zijn en wanneer niet. We moeten eens af van die cultuur waarin de gelovigen bepalen wat een niet gelovige wel of niet mag. En in steden als Amsterdam en Den Haag is het al jaren de normaalste zaak van de wereld dat de winkels open zijn op dergelijke dagen. En aangezien Zwolle een regiofunctie heeft, is dat dan ook een meer dan logische zet.


  Maak melding

 13. Halfslachtig beleid en nog redelijk onduidelijk ook. Veel logischer zou het zijn om het aantal koopzondagen gewoon wat te verruimen. Het is bizar dat mensen zich massaal iets moeten aantrekken van dingen die 2000 jaar geleden in een boek zijn opgeschreven. Niemand is verplicht om op zondag naar de winkel te gaan, wanneer deze open is.


  Maak melding

 14. De gemeente is helemaal gek geworden. Als je in een winkel werkt kun je binnenkort 24 uur per dag aan het werk. Het is niet een kwestie van wil je werken, nee je MOET werken. Alle feestdagen ben je de L*&.
  Op nieuwjaarsdag open…Wie verzint dit. Mag je ook nog een keer vrij zijn????? 2e Kerstdag………..Net of winkelpersoneel geen familie heeft waar ze heen willen.

  Alle ambtenaren die dit verzinnen stikken van de vrije dagen in een jaar en verzinnen steeds gekkere dingen om maar te kunnen scoren bij de ondernemers. Mensen kunnen zich op veel andere manieren vermaken dan in de winkel. Het zijn tijdens dit soort dagen toch veelal kijkers en geen kopers!!!! stoppen dus met deze onzin!!!!! het wordt steeds gekker.


  Maak melding

Reageer