Hogeschool Windesheim opent Gebouw X

Zwolle – Woensdag 2 juni is het zover. Dan wordt gebouw X, het nieuwe markante gebouw van Windesheim aan het spoor, officieel geopend. 

  gebouw_x_1.jpg

Gebouw X heeft een bijzondere gevel, ontworpen door Broekbakema architecten te Rotterdam. De gevel bestaat uit een omhulsel van witte kunststof gevelelementen van twaalf meter lang. Hierin zijn drieduizend driehoekige ruiten verwerkt, waardoor een X-vormig patroon ontstaat. De gevelelementen zijn vervaardigd door Holland Composites Industrials in Lelystad. Het vijfverdiepingen hoge gebouw bestaat uit twee delen die split-level ten opzichte van elkaar liggen. Ze worden met elkaar verbonden door loopbruggen. Dit alles geeft een sfeer van licht en openheid. Dé centrale plek in het gebouw is het grote atrium, de gemeenschappelijke ruimte. Hieromheen zitten de leslokalen, studielandschappen en werkruimtes. Al met al kenmerkt gebouw X zich als een bijzonder gebouw dat creativiteit, energie, licht en ruimte uitstraalt.

gebouw_x_2.jpg

Duurzame toiletten

Het gebouw beschikt over toiletten die zijn gebaseerd op een duurzame techniek waarbij urine en ontlasting gescheiden worden opgevangen en afgevoerd. Dit leidt tot een afname van watergebruik en verontreiniging van water. De opgevangen stoffen worden gerecycled tot meststoffen en biogas. Maarten Westerduin, voorzitter stuurgroep nieuwe sanitatie, leidt tijdens de opening een groepsdiscussie over duurzaamheid in gebouw X.

Collegevoorzitter prof. dr. A.W.C.A. Cornelissen heet de aanwezigen als eerste welkom, waarna hij het woord geeft aan Annemarie van Gaal, een van Nederlands meest succesvolle zakenvrouwen. Vervolgens geeft  ir. A. Vos, architect bij Broekbakema, een toelichting op het ontwerp van het gebouw. daarna wordt gebouw X officieel geopend, waarna de genodigden een kijkje kunnen nemen bij de nieuwe ‘bewoners’: medewerkers en studenten van de School of Business & Economics en de School of Media.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. ben benieuwd naar de kosten van het gebouw. Er zijn ontzettend veel bezuinigingen aan de gang bij w’heim tot aan ontslagen aan toe…


  Maak melding

 2. weinig stopcontacten en computers, krappe lokalen, onhandige trappen (of hele grote of hele kleine stappen) en alleen de wc-muren zijn niet van glas..


  Maak melding

 3. onhandige trappen…
  dan neem je toch gewoon 1 van de 8 liften die aanwezig zijn

  gebouw X is klaar nu alleen het zwembad nog


  Maak melding

 4. sorry ben het niet met jullie eens. ik vind het een lelijk gebouw. wel mooi dat er aan duurzaamheid is gedacht.


  Maak melding

 5. Ok… dat duurt dus nog even.

  Ik zag met dat opritje mogelijkheden voor een fotoshoot met een van mijn testauto’s. Ach, ik zal toch om toestemming moeten vragen, dus dan weet ik als ik bel direct of de oprit al klaar is. 😉


  Maak melding

 6. Dat zal een leuke opening worden; de School of Media is nog lang niet klaar met de verhuizing.
  Maar dat zal Collegevoorzitter prof. dr. A.W.C.A. Cornelissen een zorg zijn. De opening komt hem en de rest van het college van bestuur nu goed uit. Betrokkenheid? Neuh…


  Maak melding

 7. En een reactie op het bericht door blabla:

  “onhandige trappen…
  dan neem je toch gewoon 1 van de 8 liften die aanwezig zijn”

  Er zijn geen 8 maar 4 liften, 2 per gebouw (2 gebouwen, split-level). Verder is er nog 1 aparte lift naar de 1e verdiepng vanuit de parkeergarage.


  Maak melding

 8. ik heb het vanbinnen gezien en ik vraag me af wanneer er iemand vanbinnen uit vanaf de bovensta etage naar beneden springt…… Het gebouw roept bij mij associaties op met de moeder die een tijd terug met haar kindje in de Bijenkorf naar beneden sprong…. Brrr griezelig


  Maak melding

 9. overigens….. voor de rest een prima gebouw, maar of het nu ook echt geschikt is als onderwijsgebouw te functioneren…. ik vraag het me af.


  Maak melding

Reageer