44 miljoen voor Zwolse projecten

Zwolle – De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle hebben vandaag afspraken gemaakt om samen in een groot aantal Zwolse projecten te investeren. Met de investeringen is in totaal bijna 44 miljoen euro gemoeid, waarvan 28,8 miljoen afkomstig uit de verkoop van de aandelen Essent van provincie en gemeente. De rest van het bedrag bestaat uit middelen van rijk, provincie en gemeente, niet afkomstig van Essent.

Het gaat onder andere om de ontwikkeling van de Burgemeester Roelenweg, waar een zorgvoorziening en studentenhuisvesting komt. In en rond de Zwolse binnenstad wordt werk gemaakt van de herontwikkeling van de Bagijneweide en de Potgietersingel, en wordt ook geïnvesteerd in Park de Weezenlanden. Bovendien zijn afspraken gemaakt over structurele verbeteringen in het openbaar vervoer binnen de stad. Daarnaast gaan gemeente en provincie projecten op het gebied van fietsgebruik, ruimtelijke kwaliteit en duurzaam energiegebruik uitvoeren en investeren ze samen in betere zorg voor de jeugd.

Burgemeester Roelenweg

Aan de Burgemeester Roelenweg komt een geclusterde zorgvoorziening, studentenhuisvesting en een parkeergarage. Daarnaast gaat de weg zelf op de schop. De rotonde wordt vergroot en er komt een vrijliggend fietspad. Verder moeten bodem en grondwater op deze plek worden gesaneerd. Zwolle en Overijssel investeren elk 2 miljoen euro in dit project. Inzet is dat snel met de uitvoering begonnen kan worden.

Zwolse binnenstad

In en rond de Zwolse binnenstad staat een aantal ontwikkelingen op stapel. In Park de Weezenlanden komt een avontuurlijke speeltuin en een watertuin. De verbindingen binnen het park en richting de naastgelegen Nooterhof worden verbeterd en de dierenweide wordt opgeknapt. Provincie en gemeente trekken samen een miljoen euro uit voor dit project. Daarnaast investeren Zwolle en Overijssel in de projecten Bolwerkpark Potgietersingel en Bagijneweide en trekken ze geld uit voor het opknappen van Huize Hofvliet en het omliggende parkje.

Verbeteringen OV

Overijssel en Zwolle gaan samen voor een aantal structurele verbeteringen in het Zwolse openbaar vervoer. Gemeente en provincie willen bijvoorbeeld het busverkeer rond het station beter laten doorstromen. Dit project sluit aan bij de komst van een nieuw busstation aan de zuidkant van het NS-station en een bijbehorende bustunnel. Verder passen provincie en gemeente honderd bushaltes aan om mensen makkelijker in- en uit te laten stappen.

Fiets

Provincie en gemeente stellen geld beschikbaar voor een beter gebruik van de fiets in de stad. Zo wordt er geïnvesteerd in een gezamenlijke spoor-/fietsbrug over de Blaloweg om Stadshagen beter voor de fiets te ontsluiten en wordt er gewerkt aan snelle fietsverbindingen uit alle windrichtingen naar het centrum, het zogenoemde fietsstratenplan. 

Overijssel investeert extra

De provincie Overijssel investeert tot en met 2011 extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Het gaat daarbij om projecten die de provincie en de gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. De extra investeringen worden mogelijk gemaakt doordat de Overijsselse gemeenten hun Essent-aandelen hebben verkocht, met een gezamenlijke waarde van ruim 140 miljoen euro. De provincie, die eenzelfde bedrag investeert, maakt nu afspraken met de gemeenten over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop uiterlijk eind 2011 de grond in kan.

Dit is de tweede ronde in de investeringsoverleggen tussen de provincie en de Overijsselse gemeenten. De eerste vond eind 2009 plaats.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Soh-de-dinges.

  Verder passen provincie en gemeente honderd bushaltes aan om mensen makkelijker in- en uit te laten stappen.

  Moet ik als simpele burgert eerst heel veel geld betalen om vervolgens voor mij de weg te laten blokkeren door de “makkelijke” bushaltes?
  Kosten die bordjes “bus halteert op rijbaan” echt zo veel?
  Dan stel ik voor dat ze in park weezenlanden ook wat geldboompjes gaan planten.


  Maak melding

 2. @Me. ; “Moet ik als simpele burgert eerst heel veel geld betalen om vervolgens voor mij de weg te laten blokkeren door de “makkelijke” bushaltes?”

  Nee dat moet niet. Of ze die dingen nou wel of niet plaatsen; daar merk jij niets van in je portomonnee.  Maak melding

 3. OV & feits geloof ik maar speeltuin en watertuin…ben benieuwd wat die kosten irt tot de baten en of dit dan een lonend doel zal zijn en vooral uit wie zijn koker dit dan is gekomen?


  Maak melding

 4. Zit ik er ver naast als die 44M overeenkomt met de WOZ-belasting van 1400 woningen (gem 300k a 0,11% ofzo)?
  Was vandaag nog in het nieuws dat de burgerT komende jaren zwaar moet gaan bezuinigen. Heb ik liever dat de gemeente wat meer bezuinigt zodat de burgers minder belasting hoeven te betalen


  Maak melding

 5. Met de investeringen is in totaal bijna 44 miljoen euro gemoeid, waarvan 28,8 miljoen afkomstig uit de verkoop van de aandelen Essent van provincie en gemeente. De rest van het bedrag bestaat uit middelen van rijk, provincie en gemeente, niet afkomstig van Essent.

  Nee dus rijk en provincie doen ook mee evenals de verkoop van de aandelen essent


  Maak melding

 6. Leuk. Maar het Rijk heeft ook geen geldboompje in het park staan en provincie ook niet. Tis allemaal publiek geld (=belastinggeld)


  Maak melding

 7. Voortbestaan van provincies in deze vorm….zou eens onderzocht moeten/kunnen worden 😛 Zoals het bijvoorbeeld in Noord-Holland nooit echt goed is uitgezocht, dat die miljoenen in Icesave-Euri’s ineens verdampten 😮


  Maak melding

 8. Me. Morgen aanwezg zijn in het centrum en Wilders dit kenbaar maken die gaat er wat aan doen. 😉

  Weet jij trouwens al wat je gaat stemmen?


  Maak melding

 9. @Me. ; Die centen zijn er nu, en gaan hoe dan ook besteed worden. Dat heeft geen enkele invloed op jouw inkomensplaatje. De bezuinigingen die gaan komen hebben hier niets mee te maken.


  Maak melding

 10. Die centen zijn er nu, en gaan hoe dan ook besteed worden. Dat heeft geen enkele invloed op jouw inkomensplaatje

  Oh nee?
  Laat ik het dan eens anders formuleren.
  Aangepaste bushalte of camera’s voor de veiligheid bij de fietstunnels?
  Aangepaste bushalte of verbetering van de zorg voor je ernstig zieke partner?
  ……
  Nog steeds niet overtuigd van het feit dat je geld maar één keer kan uitgeven?

  @Derk, nee nog niet. IIG géén PvdA. ammenooitniet 🙂  Maak melding

 11. @me bij mij kwam er ook geen pvda uit maar wij hebben hier wel alle partij programma’s neergelegd en zijn gaan strepen en ik schrok van de uitkomst ( nee geen wilders) Komt morgen nu naar bedje


  Maak melding

 12. Provincie en gemeenten hebben ooit een aandeel genomen in de (oorspronkelijk nutsvoorziening) IJsselmij, na een paar fusies uiteindelijk Essent geworden. Na privatisering is Essent steeds meer een commercieel bedrijf geworden. Logische vraag van de betroken overheden wat dit moets betekenen voor hun rol. Dit heeft geleid tot verkoop van Essent. De provincie Gelderland pot haar NUON-gelden op; de provincie Overijssel kiest voor investeringen in maatschappelijk nuttige projecten.
  Dus niks belastinggeld van ‘me’. Als meneer Philips of Albert Heijn hun aandelen verkopen, dan ziet de samenleving daar niets van. In dit geval vloeit het geld terug naar de samenleving.
  Vraag me af wat dit met Icesave te maken heeft?


  Maak melding

 13. @dame – ik begrijp goed wat de herkomst van de gelden is, maar dat is nog geen reden om met die gelden andere prioriteiten te gaan stellen. Het blijft publiek geld, wat de herkomst ook is. Het komt immers van een publiek eigendom af. Dus of die eigendommen geinvensteerd zijn in spaargelden, aandelen of Essent doet niet ter zake.
  Het geld dat hier vrij komt en NIET aan zaken met hogere prioriteit gegeven wordt, zal uiteindelijk toch betaald moeten worden met – jawel – belasting geld. Geld kan je immers maar 1 keer uitgeven.
  Je kan ook nog zeggen: zijn er geen zaken met hogere prioriteit, dan kan je het gebruiken voor lastenverlaging en dus hoeft er – komttie- minder belastinggeld betaald te worden.
  En dus betaal “ik” ongewenst die leuke kadootjes waar ik -eveneens zeer ongewenst – last van krijg.


  Maak melding

 14. @me In die zin betaal je zeker mee. Dat is ook de essentie van een overheid: dat er belastinggelden worden geïnd die worden uitgegeven aan zaken van maatschappelijk belang. Invloed van burgers via stemmen, inspraak of door zelf politiek actief te zijn.
  Ik begrijp dat je het vooral niet eens bent met de keuzes die zijn gemaakt voor de besteding. Waaraan zou jij het hebben willen uitgeven, lastenverlichting of nog een andere bestemming.


  Maak melding

 15. Me. Bekijk het eens van de andere kant het rijk, de provincie en de gemeente zorgen nu wel voor werk en zo draait de economie in Zwolle lekker door.


  Maak melding

 16. Ik geloof niet dat de overheid het meest efficient met de centen omspringt, getuige de vele dure projecten.
  Je kan die centen dus op vele manieren gebruiken, waarbij ze de economie stimuleren.
  Begin eens met schulden aflossen (if any), zorgt voor lastenverlichting. Daarnaast nog genoeg andere zaken die tot lastenverlichting leiden.
  En bij lastenverlichting worden de uitgaven van de burgers ook weer hoger, dus dat gaat ook de economie in. En dan heb je echt een sterkere economie dan de ambtenaren aan het werk te houden……..


  Maak melding

 17. @Me. Om geld uit te kunnen geven moeten mensen eerst geld verdienen en aangezien de werkeloosheid deze dagen hoog tij viert is het inkomen drastisch naar beneden gegaan. Door lasten verlichting aan een bepaald inkomen te geven komt er dus geen meer geld in de economie en daar hoef je niet eens econoom voor te wezen.

  Zoals ze het nu doen is het goed hupathee flinke injectie in bedrijfs leven en werkvoorziening mensen kunnen weer aan de slag en maken kans op vast werk omdat de ondernemer er vertrouwen in krijgt.


  Maak melding

 18. Wie zegt dat het lastenverlichting voor een bepaalde groep moet zijn? Ik stel voor iedereen, totdat de centjes op zijn.
  En hoe je het ook wendt of keert, minder lasten = hoger netto inkomen = meer uitgeven. Hoef je ook geen econoom voor te zijn.
  Als ik het goed begrijp wil jij graag lasten verhogen zodat de burger geen bestedingsruimte meer heeft?
  Heb je de PvdA zeker gekozen gisteravond 😉


  Maak melding

 19. @me En wie zorgt dan voor de wegen, de ecologische hoofdstructuur, de schouwburgen, ruimtelijke ordening, bejaardenhuizen, dijkaanleg, bodemsanering, milieuvergunningen etc etc?
  Of gaat het je alleen om de Essentgelden? Of ben je het persoonlijk alleen niet eens met de bovenstaande (democratisch gekozen) bestemming ervan?


  Maak melding

 20. Nou ja, democratisch gekozen??
  Eris mij niet gevraagd wat te doen met het kadootje.
  Voorbeeldjes die dame noemt vallen binnen het reguliere budget. Dit extraatje van Essent is een kadootje wat toevallig in handen is gekomen.
  En dergelijke kadootjes moet je niet verpatsen maar nuttig besteden……


  Maak melding

Reageer