PvdA Zwolle tegen grotere gemeenten

Zwolle – De leden van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten gaan begin juni tijdens het jaarcongres stemmen over een resolutie over de bestuurlijke toekomst van Nederland. De VNG ziet drie overheidslagen voor zich: Europa, Rijk en de decentrale overheid. Decentrale overheid houdt in dat de huidige 420 gemeenten verdwijnen en daarvoor in de plaats komen er 25 á 30 nieuwe hele grote gemeenten terug. Volgens de VNG gaan die nieuwe gemeenten efficiënter en goedkoper werken onder andere door de zorg voor de directe  leefomgeving over te dragen aan de eigen verantwoordelijkheid van de burgers.

Theo Peeters van de PvdA fractie ziet niets in wat hij noemt de droom van de VNG. Om te zorgen dat het een droom blijft is er maandagavond een motie in de raadsvergadering, waarin het college wordt gevraagd om tijdens het VNG congres tegen de resolutie te stemmen. Hij hoopt dat de andere fracties de motie mede indienen. En hij hoopt dat andere gemeenten in Nederland het voorbeeld van Zwolle gaan volgen ook tegen de resolutie gaan stemmen. Boodschap van de motie is dat is er beter hard gewerkt kan worden om de lopende verbeteringen in de bestuurscultuur verder te brengen dan energie te verspillen aan een oeverloze structuurdiscussie over de megalomane gemeentelijk schaalvergroting, die de VNG voor ogen heeft.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “PvdA Zwolle tegen grotere gemeenten”

  1. ja die ambtenaren zullen hun eigen werk opheffen. als deze plannen doorgaan dan verdwijnenen niet alleen een groot deel van de huidige gemeenten maar ook de provincies en waterschappen. een stuk minder bureaucratie dus!! en Nederland bezuinigt ook nog eens ruim 10.000 ambtenaren dus een hoop geld! maar ja, ze mogen er zelf over stemmen dus zulke plannen zullen het helaas niet gauw halen.

  2. Hallo snapie… er zijn zoveel plannen over herstructurering van de bestuurlijke lagen in NL. PvdA had vorige verkiezingen al ?grote wijzigingen binnen de waterschappen? in hun programma staan.

    Volgens mij zijn verschillende partijen het nu eindelijk eens de noodzaak tot herziening. Gemeenten, Provincies, Waterschappen en Rijk. Bedenk wel dat ze allen dienstverlenend zijn. Bovendien ga je van de regen in de drup als je zomaar mensen de ww in schopt. Wat zou dat de belastingbetaler wel niet kosten.

    Ben in elk geval voor
    _ snoeien in de overhead
    _ minder bestuursorganen in totaliteit
    _ zorgen dat de communicatielijntjes zo kort mogelijk zijn

    Ken dit plan inhoudelijk niet. Dit spreekt me wel aan

    Boodschap van de motie is dat is er beter hard gewerkt kan worden om de lopende verbeteringen in de bestuurscultuur verder te brengen dan energie te verspillen aan een oeverloze structuurdiscussie over de megalomane gemeentelijk schaalvergroting, die de VNG voor ogen heeft.

    Maar welk rapport heb jij doorgekeken dan? Of hoe zie jij het ideaalplaatje voor je?

  3. Zolang er nog gemeentes zijn met slechts een paar duizend inwoners slaat de kwalificatie van “megalomane schaalvergroting” echt nergens op. Bovendien spelen vaal zaken op een schaalniveau dat groter is dan de gemeentegrens. Logisch dat je dan de bestuurlijke grenzen hier op af moet stemmen.

  4. Interessant, want de landelijke koers van de PvdA is een andere. De PvdA heeft, net als andere partijen, de laatste 20 jaar volop meegewerkt aan gemeentelijke herindelingen, waarvan nut en noodzaak nog steeds NIET zijn gebleken. Stap voor stap zijn gemeenten in bijvoorbeeld Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland massaal geherindeeld.

    Toen het herindelingsspook in Overijssel rondwaarde, hield Zwolle zich stil. Want Zwolle werd er alleen maar beter van, omdat een stuk grond van Nieuwleusen (omgeving Hessenpoort) naar Zwolle overging. In tal van Overijsselse gemeenten klonken protesten tegen de herindeling (o.a. Brederwiede, IJsselham, Wijhe, Heino, Ommen en Avereest), maar uit Zwolle kwam geen krimp.

    Nu er dan plannen zijn om opnieuw fors te gaan herindelen, wordt Zwolle wakker. Beetje laat en ook een beetje vreemd. Herindeling was toch altijd zo geweldig en leverde toch alleen maar voordelen op? Ik zie ze, zo’n 9 jaar na de ingrepen in Overijssel, nog steeds NIET.

    In plaats van verdere schaalvergroting zou ik nog liever zien dat bepaalde herindelingen werden teruggedraaid…

  5. @Roy
    Dat stukje van Hessenpoort naar Zwolle is prima. Hierdoor is de A28 tussen Zwolle en Meppel maar in twee gemeenten gelegen in plaats van drie. Met de geplande uitbreiding vanaf dit jaar levert dat direct al voordelen op. Ook voor de ontwikkelingen op de Hessenpoort is dat verstandig geweest. Het geeft de bewoners in dat gebied namelijk meer (juridische en politieke) mogelijkheden om voor hun belangen op te komen als dat nodig mocht zijn. Ook kan je in de toekomst de randen van het terrein veel beter inrichten, zodat er een betere overgang van stad naar land ontstaat. Rond Stadshagen is hetzelfde van toepassing.

    Het is gewoon logisch dat je de gebieden die onder de directe invloed van de stad staan ook hiernaar indeeld. De protesten komen vaak maar uit een kleine conservatieve groep mensen die behalve meestal geen rationele argumenten kunnen aandragen. Herindeling is vaak helemaal niet nadelig voor de nieuw ingedeelde gebieden als je maar een constructieve opstelling hebt. Kijk hoe ook de gemeente zich inzet voor het behoud van het dorpse karakter van Wijthmen en tegelijkertijd belang hecht aan het in stand houden van de basisvoorzieningen door slechts een kleine uitbreiding toe te staan.

    Ik ben wel benieuwd welke herindeling jij terug zou willen draaien? Zwollerkerspel? 😉

  6. @dick

    het plan van de VNG heeft vorige week in de stentor gestaan. er zijn 2 scenario’s. plan A is nederland terug naar 25/30 regio gemeenten en provincies/huidige gemeenten en waterschappen verdwijnen. de 25/30 regiogemeenten zijn ongeveer even groot en hebben ca. 600.000 inwoners. Minder bureacratie waardoor onder het rijk nog maar 1 laag onder het rijk. ook voor politie/brandweer zou zo’n regio indeling er zijn zoals nu Regio ijsselland. Een besparing van ruim 10.000 ambtenaren.

    plan B: Nederland nog maar verdeeld in 5 provincies met daaronder een kleiner aantal gemeenten dan nu. hier praat je over een besparing van ca. 6.000 ambtenaren.

  7. @ snapie, bedankt voor de toelichting. Maar er zijn nog meer plannen aangaande bestuurlijke hervorming in NL. Ben benieuwd waar de nieuwe coalitie mee zal komen. Je mag toch hopen en verwachten dat er de komende 4 jaar een besluit zal worden genomen. Hoewel het natuurlijk ook een meerderheid in 1e en 2e Kamer moet krijgen.

  8. Maar besparing van duizenden ambtenaren??? = doel?

    Ambtenaren in de ww :o:o:o Lijkt me even onrealistisch als Geert’s “horden mensen de grens over mikken”. Waarheen? Kan niet ivm internationaal recht. Wat vindt de ontvangende partij ervan?
    Wil je de duizenden ambtenaren richting ww sturen? Weet je wat dat de belastingbetaler kost?

    Tuurlijk niet, het zal efficiënter moeten. Wat mij betreft zeker met minder bestuur en overhead. Er circuleert ook een plan mbt waterschappen en provincies: uitvoering bij waterschappen houden en bestuurlijk onder provinciale verantwoordelijkheid blijven. Volgens mij kunnen we met minder provincies af. Zie 21:40. Maar ik ben geen deskundige.

Reacties zijn gesloten.