SP stelt vragen over financiële situatie FC Zwolle

Zwolle – De fractie van de SP in de gemeenteraad van Zwolle heeft schriftelijke vragen gesteld over de financiële situatie van FC Zwolle. De partij wil van het gemeentebestuur weten of de inkomsten en uitgaven van de club wel in balans zijn en of de gemaakte afspraken met de gemeente nagekomen worden. De gemeente heeft groot belang bij een goede bedrijfsvoering bij FC Zwolle, omdat in januari 2010 besloten is garant te staan voor een lening van maximaal 1 miljoen euro aan de club.

SP 3.jpg

Directe aanleiding voor de vragen is het feit dat er bericht wordt van een grote bezuinigingsoperatie binnen FC Zwolle. De SP vindt dat opmerkelijk, omdat eerder dit jaar de club nog uitging van stijgende uitgaven en inkomsten. Reden voor de SP om te vragen of de inkomsten van FC Zwolle tegenvallen en wat hiervan dan de consequenties zijn voor de ambities en de afspraken met de gemeente.

Fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘De SP was het destijds oneens met de garantstelling voor FC Zwolle. Maar nu de raad er toch voor gekozen heeft is het in ieder geval zaak de vinger goed aan de pols te houden, om te voorkomen dat we later voor een voldongen financieel feit worden gesteld. Als FC Zwolle weer in de problemen dreigt te komen moeten we dat nu weten, zodat we kunnen bijsturen. Er staat immers een hoop belastinggeld op het spel.’

Artikel delen:
Reacties 127
 1. Prima dat hier vragen over worden gesteld. Het moet maar eens afgelopen zijn met al het belastinggeld wat in Betaald Voetbalclubs wordt gestoken. Het wordt tijd dat de verantwoordelijke bestuursleden eens financieel aansprakelijk worden gesteld voor hun wanbeleid.


  Maak melding

 2. Wordt er een beetje moe van dat ze hier weer over lopen te zeuren.
  Ten eerste is het een garantstelling dus de gemeente heeft nog niets uitgekeerd.
  Ten tweede moet er ook nog even gekeken worden naar de positie van FCZ. Het is een financieel gezonde club en roept niet vaak om de gemeente. (zoals dat bij Vitesse en Willem II wel het geval is)
  Ten derde is het niet verkeerd als er ook geld in wordt gestoken, het is alleen maar goed voor de marketing in Zwolle, plus dat FCZ dan kan investeren in een poging om nog hoger te komen en mensen zo dus naar leuke potten voetbal kijken.

  Nogmaals, ik wordt er een beetje moe van dat er elke keer maar weer wordt afgegeven op FCZ en het financiele beleid, terwijl die helemaal niet slecht is. Een beetje steun kun je toch wel krijgen?


  Maak melding

 3. Tjitske c.s. waren toen tegen en zijn nog steeds tegen.

  Directe aanleiding voor de vragen van de SP is het feit dat “er bericht wordt” van een grote bezuinigingsoperatie binnen FC Zwolle.

  Ga je bezuinigen: is ’t weer niet goed. Hadden ze eerst aan Tjitske moeten voorleggen.

  Als de SP het bestuur van de FC niet vertrouwt, laat ze dat dan zeggen. Is er wel vertrouwen, laat ze dan stoppen met mauwen.


  Maak melding

 4. Ik dacht dat er afspraken waren gemaakt met FC Zwolle, hoezo dan deze vragen.
  Maar goed ze willen zich graag profileren als de TEGEN partij.
  Laten we het eens hebben over de hoeveelheid geld die politieke partijen jaarlijks krijgen van burgers.  Maak melding

 5. Dit gevalletje + een bruggetje mbt een andere reactie mbt kraken:
  de SP, een van de felste tegestanders van de antikraakwet…

  Ik ben bang dat er geen chemie tussen mij en de SP zal zijn en komen 8)


  Maak melding

 6. Ik wou dat elke bvo zo op de centen zat als FC Zwolle,dan was er ook geen valse concurrentie.Ze gaan bezuinigen net als er overal bezuinigd zal moeten worden.Prima toch.Zwolle staat alleen garant .In Tilburg b.v geven ze miljoenen aan de club net asl in Maastricht en zo lus ik er nog wel een paar.Haarlem heeft de poot strak gehouden en is Failliet.SP heeft echter best het recht om vragen te stellen maar ik dacht dat de FC zijn afspraken goed na komt.


  Maak melding

 7. Tuurlijk mogen de vinger aan de pols houden , maar het tijdstip , zo vlak voor de verkiezingen , is toch op zijn minst opmerkelijk .
  Was de vorige keer ook net voor de gemeenteraadsverkiezingen dat ze begonnen , is gewoon over de rug van Fc Zwolle proberen kiezers te trekken , lijkt mij .  Maak melding

 8. @Ramon jij snapt het ieder nieuw raadslid doet niets anders dan koffie drinken en zich bekenbaar maken. We weten alemaal dat er ondanks deze brief er pas op geantwoord gaat worden na de zomerreces. Kortom herrie lopen schopen in het niets. Alles voor de stemmen.


  Maak melding

 9. @Dick, het antwoord weet je al, een verkrampt gezicht omdat ze heel lang moet wachten op het antwoord.
  Maar dat wist ze natuurlijk niet….


  Maak melding

 10. Bericht door Kippenboer, op 1 juni 2010 om 17:41
  Maar goed ze willen zich graag profileren als de TEGEN partij.

  Als je ergens TEGEN bent dan ben je meestal ook ergens VOOR.


  Maak melding

 11. Ga maar alvast weer een stille tocht organiseren, ik kan me gezien de huidige situatie in de voetbalwereld nauwelijks voorstellen dat FC Zwolle wel een gezonde BVO is. Een veel te groot stadion (dus duur), die garantstelling is vast niet voor niets gevraagd en het clubje speelt Jupiler League, waar het geld nu ook niet direct binnenstroomt….


  Maak melding

 12. @ zucht het geloof kunnen we je hier niet brengen.
  Zonder de feiten te kennen, die ken ik ook niet. Ga jij van het negatieve uit.


  Maak melding

 13. Je kunt het ook omdraaien: Hoe krijgt de plaatselijke FC meerdere bezoekers in het stadion ? Hogere bezoekersaantallen => Grote draagvlak in Zwolse samenleving.

  Eerste divisie gemiddeld is slechts 3.700 bezoekers per wedstrijd. Ondanks dat dit een record schijnt te zijn vind ik dit belachelijk laag.


  Maak melding

 14. De enige manier om meer toeschouwers in het Zwolle stadion te krijgen is door te promoveren .
  Maar daar zit nu net het probleem , kom maar eens in die eredivisie zonder geld om fatsoenlijke versterkingen te halen , al geeft dat overigens ook weer niet de garantie voor promotie , kijk alleen al naar Cambuur .
  Maar de kans wordt dan natuurlijk wel groter om te promoveren , maar ook de kans op schulden wordt dan groter als je het niet red .

  De eerstedivisie moet eerst maar eens af van van die play offs , de eerste drie laten promoveren is een veel eerlijke manier , de drie sterksten promoveren dan en niet een ploeg die op het juiste moment weet te pieken .

  Zwolle heeft met ong. 5500 toeschouwers gemiddeld toch wel een aardige groei doorgemaakt vergeleken met het gemiddelde in het oude stadion , ze staan met dit gemiddelde wel in de top vier van JL .


  Maak melding

 15. De SP (en u ook) mag n.a.v. bepaalde aanwijzingen gerust vragen stellen over de situatie van een voetbalclub waar een -gemeenschaps borgstelling- voor is afgegeven.
  Diverse voetbalclubs hebben inmiddels de gewoonte om om te vallen.  Maak melding

 16. Het wordt is tijd dat zwollenaren is achter hun plaatselijke trots gaan staan. Het is ongelooflijk hoe er hier gereageerd wordt. Met een verzorgingsgebied als dat van Zwolle heeft onze FC de potentie om een gezonde middenmoter te worden in de eredivisie. Maar in zwolle blijft men maar klagen en de kat uit de boom kijken. Het is niet zo vreemd dat de uitgaven wat omlaag moeten, dat heeft helemaal niets met mismanagement te maken hoor. Kijk om u heen, alle bedrijven, en andere voetbalclubs hebben te kampen onder deze crisis, Zwolle ook. Begrip is op zijn plaats hier.


  Maak melding

 17. Bericht door Hans2, op 1 juni 2010 om 23:36
  De SP (en u ook) mag n.a.v. bepaalde aanwijzingen gerust vragen stellen over de situatie van een voetbalclub waar een -gemeenschaps borgstelling- voor is afgegeven.
  Diverse voetbalclubs hebben inmiddels de gewoonte om om te vallen.

  Tuurlijk mag dat , vragen stellen .
  Maar denk je dat het toeval is dat de SP , nu een week voor de verkiezingen , weer eens in de publiciteit komt met dit soort berichten ?
  Als ik de SP zou zijn zou ik me juist zorgen gaan maken als er onverantwoorde uitgaven worden gedaan , niet als er wordt bezuinigd om de kosten te beperken , dat is toch juist voor hun iets positiefs .


  Maak melding

 18. Wat is er mis mee, als die clubs dan toch per se moeten bestaan (waarom weet ik niet), dat ze een liason met een universiteit aangaan…desgewenst om nieuwe aanwas te recruteren maar misschien ook weer om een nieuwe frisse start te maken…de school kan zo het sporten promoten en wedstrijden winnen en zich zo in the picture spelen…

  In de VS gebeurt hetzelfde met basketball…geen slecht idee.
  En sporten verbroederd, als er nou IETS nodig is in het huidige onderwijs…


  Maak melding

 19. Aan veel reacties te zien…twisterling… nieuw fractie lid… koffie drinken…nou er komt heel wat kijken hoor in de raad.


  Maak melding

 20. En de SP heeft zijn ‘one trick pony’ weer eens van stal gehaald.

  Toch is de financiële positie van de FC wel degelijk zorgelijk getuige onderstaand bericht:

  Marco van der Heide blijft bij Flevo Boys. Technisch manager Bert Konterman van FC Zwolle vertelde hem maandag, dat de eerste divisieclub geen geld heeft. ??Ik ben er eigenlijk wel blij mee??, zegt de Fries, ??Maar het is allemaal wel een beetje raar gegaan.??

  Van der Heide heeft drie keer op proef meegetraind met Zwolle. Bert Konterman had hem daarna een tweejarig contract in het vooruitzicht gesteld. Maandagmorgen zei de aanvallende middenvelder nog tegen deze De Noordoostpolder, dat hij twijfelde. Kort daarna werd hij gebeld door Konterman. ??Hij zei dat ze heel positief over mij waren, maar dat ze fouten in de begroting hadden gemaakt ofzo. In ieder geval was er geen geld meer??, zegt de speler. Hij zegt ??verbaasd?? te zijn over de handelwijze van de Zwollenaren en noemt het ??weinig professioneel??.

  De technisch manager zei nog wel, dat de club in juli of augustus zou terugbellen als er dan wel geld was. Marco van der Heide bedankte voor die eer: ??Want dan zit ik middenin de voorbereiding met Flevo Boys. Eigenlijk ben ik hier wel blij mee, want ik wou graag bij Flevo Boys blijven. Nu hebben anderen voor mij gekozen.??

  De 21-jarige topscorer, die in februari een aanbieding van Harkemase Boys naast zich neerlegde, stuurde meteen een sms-je naar de trainer en een email naar zijn medespelers. Die reageerden opgelucht.

  Bron: De Noordoostpolder


  Maak melding

 21. Het zou toch allemaal beter worden bij de FC .

  Of blijkt nu dat dat toch niet allemaal waar is en geven huidige beleidsmaker de crisis de schuld om zich zo in te dekken en mocht het fout gaan de hielen te lichten .

  Was het niet ?? 10.000.000 en een stabiele middenmoter binnen afzienbare tijd of word het gewoon TOBklasse met een mooie nieuwe betonnen bak ???????

  Iedereen maar weer de straat op lijkt mij .

  Nog vrijwilligers om een protestmars te organiseren ( zitten er vast nog wel een paar onder een steen verscholen )


  Maak melding

 22. FC Zwolle zal nooit failliet gaan mensen. Daarvoor hebben ze net een nieuw duur stadion onder hun kont geschoven gekregen. Dat kun je toch niet laten verpieteren. Dus zal de gemeente altijd bijspringen om het cluppie er in te laten voetballen. Dat levert op termijn nog wat geld op om die bak af te betalen. Meer in ieder geval dan leeg te laten staan. Zie Tilburg onlangs nog. Eindafrekening zal echter altijd verlies laten zien.


  Maak melding

 23. @Zwolle Fan

  Die protestmars in maart 2009 heeft kennelijk een diepe indruk op jou gemaakt.

  De protestmars is destijds georganiseerd door een aantal jonge supporters voor een beter bestuur en beleid bij FC Zwolle.

  Dit heeft uiteindelijk geleid tot de gewenste bestuurlijke reorganisatie.

  Het nieuwe bestuur heeft richting achterban en gemeenschap duidelijk gecommuniceerd op welke wijze het FC Zwolle naar de Eredivisie wil brengen.

  Het plan van aanpak was voldoende overtuigend voor het raadsbesluit dat een gemeentelijke garantstelling omvat.

  Het raadsbesluit en de onderliggende afspraken tussen het bestuur van de BVO en het college van B&W brengen o.a. met zich mee dat FC Zwolle jaarlijks ?? 200.000,- aflost.

  Wellicht kan de SP exacter aangeven waarom het vraagtekens plaatst bij de naleving van het contract door FC Zwolle. De kritiek van de SP bevat veel oneliners waardoor de indruk bij mij ontstaat dat het wereldbeeld van de SP meer uit bedreigingen dan uit kansen bestaat.

  Op 5 juni is een bijeenkomst van de supportersvereniging waar jij jouw zegje over FC Zwolle kunt doen. Of blijf je liever onder je steen zitten?


  Maak melding

 24. @zusenzo

  Om exact te zijn heeft de SP het volste recht (de gemeenteraad heeft een controlerende taak) om het college (het dagelijks bestuur) te vragen over de naleving van de afspraken tussen gemeente en BVO.

  Het lijkt mij wenselijker dat de Zwolse SP-fractie aangeeft welke vragen zij heeft gesteld, welke antwoorden zij heeft gekregen en of zij de beantwoording bevredigend vindt.

  Dat is misschien wel iets te professioneel en kan wellicht ook niet verwacht worden van de lokale SP fractie die mij met name opvalt door allerlei verdachtmakingen in de media.

  Ik heb al eens eerder vragen gesteld bij de gronden waarop de SP beschuldigingen uit c.q. zaken aanhangig maakt (o.a. het aantal Zwolse kinderen dat in armoede opgroeit) en daarbij ondervonden dat de onderbouwing van de kant van de SP ofwel gebrekkig is, ofwel uitblijft.


  Maak melding

 25. Geklets mr Elrey de mars is georganiseerd achter de schermen door PRO Jan E mensen die dachten een plekje in de organisatie te kunnen krijgen !!!!!!


  Maak melding

 26. Zwolle Fan.

  Wat jij nu uit zit te kramen,slaat kant noch wal.
  Degenen die dit spontaan georganiseert hebben,hadden maar 1 doel,en dat was, dat het oude bestuur zou opstappen.


  Maak melding

 27. @Zwolle Fan

  Ik weet dat een aantal mensen binnen de FC een onherstelbaar trauma hebben overgehouden aan de bestuurlijke reorganisatie. Ik las er zelfs een aandoenlijk relaas over in het 038-magazine. Het heeft geen zin om jou ervan te overtuigen dat niet iedereen uit is op persoonlijk gewin. Dat past denk ik niet in jouw mental frame en al helemaal niet onder dit artikel.


  Maak melding

 28. Grappig, al die reacties van FC Zwolle supporters hier. Mag ik jullie erop wijzen dat er meer mensen niet van voetbal houden dan wel? Ook met belastinggeld van die groep wordt overal in het land gesmeten als het gaat om het in stand houden van een voetbalclub. Is dat eerlijk? Nee lijkt me. Ik kan zo 5 sectoren opnoemen waar al die euro’s beter tot hun recht komen. Neem alleen al het tekort aan verpleegkundigen, agenten, de belachelijk lage salarissen voor politie en in de gezondheidszorg (de medisch specialisten uitgezonderd). Dat zijn voorzieningen waar IEDEREEN wat aan heeft. Ikzelf ben FC Utrecht supporter en toen die club gered werd door de gemeente Utrecht, was ik daar ook faliekant tegen. Dat is een principe-kwestie. Hier in Zwolle is het helemaal lachwekkend, de vorige directeur/voporzitter werd weggeterroriseerd door de Zwolse capuchons. Er kwam een nieuw bestuur, zij zouden het allemaal wel even gaan regelen. De nieuwe voorzitter, een directeur van Sita (een miljoenenbedrijf), zou het allemaal in orde maken. Tel uit je winst, er moet bezuinigd worden, tussen neus en lippen door wordt er aan de gemeenteraad een garantstelling gevraagd en er wordt gespeeld in een gloednieuw stadion wat eens in de 14 dagen nog niet voor de helft vol zit. De eredivisie is verder weg dan ooit en dan nog, al zou Zwolle daar in terechtkomen, dan is er helemaal geen geld om de selectie op eredivisie-nivo te brengen. Enige realiteitszin is dus op zijn plaats. Laat die meneer Visser met zijn bedrijf FC Zwolle maar kopen, hoeven ze ook niet meer bij de gemeente aan te kloppen. Nog wat anders, al die voetbalbestuurders die vanuit het bedrijfsleven (waar ze vaak een topfunctie bekleden) een voetbalclub gaan runnen, doen dingen die ze in hun bedrijf nooit zouden doen. Waarom niet? Daar is een Raad van Commissarissen die ze op de vingers tikt bij wanbeleid. In de voetbalwereld regeert de emotie en daar gaan die ijdeltuiten pas weg als er een giga-tekort is opgebouwd onder hun bewind. De grootste grap is nog dat ze daar nooit persoonlijk verantwoordelijk voor worden gesteld. Met de nieuwe regelgeving van de KNVB gaat dat gelukkig veranderen. Het wordt tijd voor een grote schoonmaak in die wereld. Kijken hoeveel clubs er dan nog over blijven.


  Maak melding

 29. Ook met belastinggeld van die groep wordt overal in het land gesmeten als het gaat om het in stand houden van een voetbalclub. Is dat eerlijk? Nee lijkt me. Ik kan zo 5 sectoren opnoemen waar al die euro’s beter tot hun recht komen. Neem alleen al het tekort aan verpleegkundigen, agenten, de belachelijk lage salarissen voor politie en in de gezondheidszorg (de medisch specialisten uitgezonderd). Dat zijn voorzieningen waar IEDEREEN wat aan heeft

  Zucht, wat zijn de NETTO opbrengsten van het betaald voetbal voor de overheid?  Maak melding

 30. @Zucht

  Als FC Zwolle supporter ben ik het volledig met je eens. De uitkomsten van het onderzoek dat door Vermeend is verricht in opdracht van de KNVB heeft duidelijk gemaakt dat de modus operandi in het Nederlands betaald voetbal onrechtvaardig en onacceptabel is. Slechts 6 van de 36 BVO??s zijn financieel gezond. Het meest positieve vind ik dat de KNVB momenteel actie onderneemt. Er schijnt een zwarte lijst te circuleren met personen die het betaald voetbal hebben beschadigd en die in de toekomst niet meer een bestuurs- of beleidsfunctie in het betaald voetbal zouden mogen bekleden. Saillant detail is dat daar drie namen op staan van mensen met een verleden bij FC Zwolle.

  De hoofdreden voor de zorgelijke positie van het betaald voetbal kan net als in de financiële sector worden herleid dat de een klein aantal mensen, gedreven door persoonlijke zucht naar geld, macht en status, er een puinhoop van hebben gemaakt waardoor er een beroep moet worden gedaan op gemeenschapsgelden. Schaarse middelen die beter besteed kunnen worden aan de zorg, het onderwijs en veiligheid.

  Ik hoop dan ook van harte dat het mogelijk wordt de kosten te verhalen op de verantwoordelijke personen. Als Zwollenaar vind ik het ook schande dat nu de Zwolse burger de prijs betaald voor jarenlang wanbeleid en slecht bestuur.

  Het nieuwe bestuur is nu puin aan het ruimen. Terecht realiseert het zich dat FC Zwolle maatschappelijke verantwoording dient af te leggen. Ik ben blij dat de gemeente Zwolle slechts een garantstelling van ?? 1.000.000,- heeft afgegeven die de club in 5 termijnen dient af te lossen.

  Eredivisie is op korte termijn niet aan de orde. Ik vind het heel realistisch dat het nieuwe bestuur op korte termijn prioriteit geeft aan het voortbestaan van het betaald voetbal in Zwolle. Als supporter en Zwollenaar sta ik hier achter.

  In Zwolle is al schoongemaakt. Nu de rest van het betaald voetbal nog. De sector is misbruikt door mensen met een verwerpelijk moreel kompas. Die geen gelegenheid onbenut laten om degenen die hun gedrag ter discussie hebben gesteld te bestempelen als ??opportunisten?? en ??onruststokers??. Het zijn desperate pogingen om het eigen falen en onvermogen te maskeren.

  Jij als supporter begrijpt als geen ander dat de ware bedreiging voor het betaald voetbal in de bestuurs- en beleidsmakers huist. Ik hoop dat de bestuurlijke reorganisatie van FC Zwolle niet te laat is gekomen en dat het tij in Zwolle nog kan worden gekeerd.


  Maak melding

 31. Hier in Zwolle is het helemaal lachwekkend, de vorige directeur/voporzitter werd weggeterroriseerd door de Zwolse capuchons

  uit je winst, er moet bezuinigd worden, tussen neus en lippen door wordt er aan de gemeenteraad een garantstelling gevraagd en er wordt gespeeld in een gloednieuw stadion wat eens in de 14 dagen nog niet voor de helft vol zit.

  @zucht
  phht hele diepe zucht, ben jij van de sp, heb jij weleens verdiept in de hele situatie?
  Het nieuwe stadion is geregeld door de oude voorzitter.
  De garantstelling was nodig omdat al die jaren door de vorige vz een MAFFIA administratie er op nagehouden is.

  Dus aansprakelijkheid voor de vorige vz. Ik wil hem wel persoonlijk ophalen en afleveren bij de KNVB of enig andere rechter.


  Maak melding

 32. Bericht door Zwolle Fan, op 2 juni 2010 om 10:39
  Geklets mr Elrey de mars is georganiseerd achter de schermen door PRO Jan E mensen die dachten een plekje in de organisatie te kunnen krijgen !!!!!!

  Ah, weer een vriendje van een sponsor!
  Niet alles geloven!  Maak melding

 33. Zwolle fan is toch die maffia exvoorzitter?
  Die heeft toch Sporre ook de schuld gegeven van het ontslag van Jan Everse?

  Dat is toch de verantwoordelijke voor het oerlelijke stadion waar alleen het bestuur warm en droog zit?  Maak melding

 34. Edwin, je uit nogal beschuldigingen richting het oude bestuur, kom eens met bewijzen voor je stelling. En rechtvaardigt dat de bedreigingen aan het adres van de vorige voorzitter? Lijkt me niet en zo goed is dat nieuwe bestuur ook niet in puinruimen.


  Maak melding

 35. Bericht door Zucht, op 2 juni 2010 om 12:04
  Edwin, je uit nogal beschuldigingen richting het oude bestuur, kom eens met bewijzen voor je stelling. En rechtvaardigt dat de bedreigingen aan het adres van de vorige voorzitter? Lijkt me niet en zo goed is dat nieuwe bestuur ook niet in puinruimen.

  Wil jij dan eerst dei andere vraag beantwoorden?  Maak melding

 36. Dus je erkent wel dat het vorige bestuur er een puinzooi van heeft gemaakt.

  en zo goed is dat nieuwe bestuur ook niet in puinruimen.

  Waar heb ik gezegd dat het de bedreigingen rechtvaardigt?

  En rechtvaardigt dat de bedreigingen aan het adres van de vorige voorzitter?

  Nergens dus.  Maak melding

 37. Edwin, nee ik ben niet van de sp, en je beschuldiging dat de ex-voorzitter bij de maffia hoort raakt kant noch wal. Hij heeft zelf een steen door zijn ruit mogen ontvangen van de lokale capuchons. Deze waren opgehitst door Jantje Everse, die eigenhandig aan het roepen was dat er een Engelse investeerder was die de club over zou willen nemen. Toen de Stentor dit bij die Engelse investeerder ging checken wist deze nergens van. Allemaal terug te lezen op internet. Praatjes vullen geen gaatjes beste Edwin en roep geen dingen die aantoonbaar onjuist zijn. Voor de duidelijkheid; ik stem al jaren rechts van het midden, dit keer wordt het de VVD, weet je dat ook weer.


  Maak melding

 38. @Zucht

  De belofte van het oude bestuur richting de Zwolse samenleving is nog steeds niet ingelost, te weten: ‘Met het nieuwe stadion kan FC Zwolle op eigen benen staan.’

  De boekhoudkundige truckjes volgens goed Italiaans gebruik waarmee de begrotingen zijn gemaakt onder het oude bestuur (zie informatiebrief aan sponsoren en communicatie vanuit club aan gemeenteraad). Zoals het dekken van een lopende begroting met inkomsten uit een volgend seizoen.

  Dit alles heeft ertoe geleid dat luttele maanden na de opening van het nieuwe stadion en de bekendmaking dat de club financieel gezond was FC Zwolle voor de derde maal in 11 jaar een beroep moest doen op gemeenschapsgelden.

  De meeste deurwaarders en leveranciers in de stad en regio kunnen je wel nadere bijzonderheden verschaffen over de betaaldiscipline van het oude bestuur.

  Dat is de erfenis die het nieuwe bestuur kreeg. Een behoorlijke getuige de noodzaak tot ingrijpende bezuinigingen op kantoor en op het veld.


  Maak melding

 39. Praatjes vullen geen gaatjes beste Edwin en roep geen dingen die aantoonbaar onjuist zijn

  Zien, zien, zien!
  Heb jij de verborgen begrotingen van de fc van alle voorgaande jaren?

  Eindelijk openheid over het gevoerde beleid onder van vliet?  Maak melding

 40. @Edwin

  Voor het geval je het nog niet doorhad: ‘Zucht’ is Roy van Veen. Aardige kerel en leuk om mee te discussiëren maar ook iemand die erg zwart-wit over ‘bitterballengate’ denkt. Ik heb er in ieder geval nog niet van kunnen overtuigen ‘dat waar met modder wordt gegooid, geen heiligen aanwezig zijn en mensen niet moeten klagen dat ze ook zelf vies worden’.

  Ik snap alleen niet waarom hij zich zo drukt maakt over FC Zwolle. Hij is zelf FC Utrecht supporter. Volgens mij heeft het meer te maken met de machtsbalans achter de schermen. Het is in sponsorkringen weer erg onrustig want de nieuwe hiërarchie op de apenrots (lees Henk Timmer tribune) moet weer worden gevonden 😉


  Maak melding

 41. Deze waren opgehitst door Jantje Everse,

  Hmm dat is niet waar. Dus

  roep geen dingen die aantoonbaar onjuist zijn

  Everse wilde juist rust omtrent zijn ontslag. Deze actie kwam juist slecht uit voor Jan.  Maak melding

 42. @Edwin

  Volgens mij kan de discussie over de gang van zaken rond de machtswisseling bij FC Zwolle wel tot in de lengte van dagen worden voortgezet.

  Ik hoop dat de KNVB het voornemen doorzet om de financiële stand van zaken van elke BVO in de toekomst maandelijks te publiceren. Dat maakt de informatie op basis waarvan de discussie wordt gevoerd ook wat transparanter.

  Er wordt nu veelal gediscussieerd op basis van beelden die niet altijd recht doen aan de werkelijkheid. Komt ook omdat er weinig tot geen ruimte meer is voor onderzoeksjournalistiek in de media.


  Maak melding

 43. Heren, doe eens normaal, ik heet geen R. van Veen, ik vind het niet prettig om hier mijn voornaam te noemen, maar deze is Rogier. En van Veen is niet mijn achternaam. Houdt op met dit soort suggestieve berichten, want er klopt niets van. In discussie prima, maar ik heb er niet erg veel behoefte aan om met naam en toenaam op dit forum te schrijven. Jullie ook niet, denk ik zo. Prettige dag verder, ieder zijn waarheid, ook goed.


  Maak melding

 44. En Edwin, onder welke steen ik vandaag gekropen ben? Dit soort opmerkingen raken kant noch wal en dragen niet bij aan een fatsoenlijke discussie. Je doet je best verder maar, hier heb ik geen zin in. Alleen al voor jou hoop ik dat FC Zwolle failliet gaat. Wat moet je dan met je vrije tijd? Boeit me trouwens niet, als ik er maar geen last van heb.


  Maak melding

 45. Henk, maar daar ga ik in deze discussie niet mee verder (met die discussie bedoel ik), dat heeft nl. niet zoveel zin met jongetjes als Edwin. Ik heb geen zin om me te laten beledigen.


  Maak melding

 46. Rogier,

  onderstaande woorden zijn van jou op item gw.
  De stentorsite, daar plaats je toch ook, onder Rogier?

  Als het er op gaat neerkomen dat de VVD overweegt om met hem te gaan regeren, trek ik mijn stem op die partij in…


  Maak melding

 47. @Edwin

  ‘Zwolle Fan’ is mij ook wel bekend. Dat is degene die altijd spichtig wegduikt als ik hem tegenkom en vriendelijk gedag zeg. ‘Zucht’ staat tenminste pal voor zijn mening/lezing van de gang van zaken.

  Maar on topic je ziet dat de SP weer berichten over bezuinigingen bij onze FC aangrijpt om de indruk te wekken dat FC Zwolle mogelijk in gebreke blijft ten aanzien van de naleving van de condities waaronder de garantstelling is verstrekt.


  Maak melding

 48. Klopt zusenzo en als de VVD kenbaar maakt dat ze willen regeren met de PVV stem ik niet op de VVD. Ik wil nl. niets met haatzaaiers te maken hebben. Dat is overigens voor mij de enige reden om niet op de VVD te stemmen, maar dat heeft niet zoveel met deze discussie te maken volgens mij.


  Maak melding

 49. @ zucht, jammer dat je weer onder je steen kruipt! Ik had wel verwacht dat je ging zoeken naar de netto opbrengst van het betaald voetbal voor de overheid.

  fatsoenlijke discussie

  Is ook niet mogelijk met iemand die uit de hand van de ex voorzitter eet.


  Maak melding

 50. Bericht door Henk, op 2 juni 2010 om 13:12
  Wie zucht ook is, hij of zijn weet in ieder geval constructieve reacties te plaatsen en durft het debat aan te gaan.

  Alleen al voor jou hoop ik dat FC Zwolle failliet gaat

  Ik zie weinig constructiefs aan deze opmerking
  Wel destructief ;);)


  Maak melding

 51. dat heeft nl. niet zoveel zin met jongetjes als Edwin. Ik heb geen zin om me te laten beledigen.

  Hahaha, je doet het zelf ook!

  Wat moet je dan met je vrije tijd?

  Vrije tijd is welkom, vooral op vrijdagavond. Uiteraard moet ik dan football manager, fifa 2010/2011 spelen. Een stukje fietsen met mooi weer. Zuchtjes vangen, ik zal me zeker niet vervelen.  Maak melding

 52. Bericht door Zucht, op 2 juni 2010 om 13:24
  Zusenzo nog even off topic; misschien een idee voor jou om bij de AIVD te gaan werken. Suc6!

  Verdient het goed?
  Dan wil ik ook wel.
  :D:D:D


  Maak melding

 53. durft het debat aan te gaan

  Durft het wel aan te gaan maar niet af te maken.
  Terugtrekken voor belediging is wel een HEEL slap excuus.


  Maak melding

 54. Ik kruip niet onder een steen, houdt dat soort onzin voor je, heeft niet zoveel met fatsoen te maken. Ik eet niet uit de hand van de ex-voorzitter, maar heb een mening. Voor mij is de conclusie dat het nieuwe bestuur de problemen niet oplost. Met veel bombarie trad dat bestuur aan, maar het resultaat is niet beter geworden. Ik wil best toegeven dat een voetbalclub leiden niet makkelijk is, maar nogmaals, voetbalclubs moeten hun eigen broek ophouden, zonder steun van welke overheid dan ook. Ik denk eerlijk gezegd dat er gewoon niet genoeg draagvlak is bij bedrijven in en rond Zwolle en bij de Zwolse bevolking om een gezonde BVO in stand te houden. De reden dat ik me als FC Utrecht supporter druk maak over dit onderwerp heeft ermee te maken dat ik in Zwolle woon en hier dus belasting betaal.


  Maak melding

 55. Verdiep je dan eerst in de materie!
  Het bestuur is niet met veel bombarie aangetreden. Zij hebben alleen transparantie beloofd en bij het vorige bestuur kwamen dit soort dingen nooit naar buiten!  Maak melding

 56. @Edwin; Terugtrekken vanwege beledigen vind jij een slap excuus, zegt heel veel over jouw fatsoensnormen. Ik scheld jou toch ook niet uit?


  Maak melding

 57. De reden dat ik me als FC Utrecht supporter druk maak over dit onderwerp heeft ermee te maken dat ik in Zwolle woon en hier dus belasting betaal.

  Ageer je ook zo op de spiegel, die nog meer belastinggeld kost?  Maak melding

 58. Bericht door Zucht, op 2 juni 2010 om 13:49
  @Edwin; Terugtrekken vanwege beledigen vind jij een slap excuus, zegt heel veel over jouw fatsoensnormen. Ik scheld jou toch ook niet uit?

  Ik wel dan?  Maak melding

 59. Edwin, je beledigt mij door te zeggen dat ik onder een steen vandaan kruip en ja, ik ben ook fel tegen die overdadige subsidie voor De Spiegel. Ook zo’n project van luchtfietsers en ook een instantie die zijn eigen broek moet ophouden. Al denk ik dat de culturele waarde van een theater hoger is dan die van een voetbalclub.


  Maak melding

 60. Gaan El Rey en Edwin nog excuses aanbieden voor het feit dat ze een ander persoon benoemen die kennelijk hier niet in het spel is?


  Maak melding

 61. Helemaal niks ingrid het moest maar eens afgelopen zijn met dat geld over de balk gesmijt….

  …………… zucht……………….


  Maak melding

 62. Nee, ik beledig jou er niet mee. Aangezien jij niet R van V bent. Dus wordt je ook niet beledigd.

  Maar goed, bij dezen dan mijn excuses.  Maak melding

 63. Bericht door Henk, op 2 juni 2010 om 14:03
  Gaan El Rey en Edwin nog excuses aanbieden voor het feit dat ze een ander persoon benoemen die kennelijk hier niet in het spel is?

  tadaaa
  :D:D:D


  Maak melding

 64. Die cijfers van wat betaald voetbal de gemeente oplevert heb ik niet zo 1,2,3 paraat. Jij ook niet schat ik. Ik wil niet ontkennen dat er ook geld voor terugkomt, maar bij FC Zwolle kan ik me gezien de toeschouwersaantallen niet veel voorstellen. Mijn club FC Utrecht schrijft ook nog steeds rode cijfers, ondanks de steun van de gemeente daar. Die club heeft de mazzel dat ze zijn overgenomen door een private ondernemer, waardoor de Utrechtse belastingbetaler daar minder last van heeft. Hoewel ook de politie-inzet veel teveel belastinggeld kost. Ik zeg niet dat er geen geld door een gemeente aan vermaak uitgegeven mag worden, alleen moeten daar wel grenzen aan worden gesteld. Het kan niet zo zijn dat al die leuke dingen bodemloze putten blijken te zijn. Zeker niet in deze tijd, waarin er fors bezuinigd moet gaan worden. Daarom vind ik het ook niet wenselijk dat er aan de ene kant in de zorg en bij de politie bezuinigd gaat worden (maatschappelijk van een veel groter belang dan betaald voetbal!) en aan de andere kant theaters, voetbalclubs bij gemeentes een gewillig oor vinden om de verliezen of mogelijke verliezen te compenseren. Wat mij betreft de omgekeerde wereld. Ik heb niet om een nieuw theater in Zwolle gevraagd, evenals om een groter voetbalstadion.


  Maak melding

 65. Sinds kort zit er een nieuw bestuur die WEL openheid geeft, in tegenstelling tot de oude kliek.
  Deze discussie komt dus door de openheid van het NIEUWE bestuur. In principe is betaald voetbal haalbaar in Zwolle, mits er zuinig geleefd wordt. Dat gebeurt nu ook. Het nieuwe stadion moest een middel zijn en geen doel, helaas heeft de oude kliek het nieuwe stadion slecht uit geonderhandeld en zitten wij in weer en wind in een betonnen bak. De oude kliek zit in dezelfde betonnen bak, echter wel warm (verwarming) en droog.

  Het vorige bestuur heeft veel sponsoren en supporters weggejaagd met denigrerende opmerkingen. Winsten werden gebruikt om de gaten op te vullen en spelersbudget bleef al jaren gelijk terwijl de begroting omhoog ging. concurrenten hadden wel meer te besteden.


  Maak melding

 66. @Balvoet, het is een kwestie van tijd voordat de club een beroep op die garantstelling moet doen. Als amateurvoetballers al niet eens meer een aanbieding gedaan kan worden en er bezuinigd moet gaan worden is dat een teken aan de wand.

  =============

  – Editted –


  Maak melding

 67. @ Zucht

  Wat mij betreft de omgekeerde wereld. Ik heb niet om een nieuw theater in Zwolle gevraagd, evenals om een groter voetbalstadion.

  Dus elke vorm van vermaak mag alleen als JIJ er om vraagt!!
  Wat een ander leuk vind is in jou ogen niet relevant.  Maak melding

 68. Dat zijn dus oordelen trekken voordat er wat gebeurd.
  Plus dat er wel degelijk naar amateurclubs wordt gekeken en al helemaal naar de eigen jeugd.

  @ ingrid
  QM dwaalt af van de discussie en zegt dingen die niet relevant zijn


  Maak melding

 69. @ Beste Zucht, ik kom reeds jaren bij de thuiswedstrijden van FCZ. Seizoenkaart.
  Dat jij iets hebt met Utrecht, prima, hier in Zwolle en omstreken zijn genoeg mensen die ook iets met andere clubs hebben en daar met enige regelmaat op de tribune zitten. Ieder zijn/haar club.
  Doch, dat het vorige bestuur moest opstappen, (men kon zelfs geen dosiers bijhouden/overleggen, terug gefloten door de rechter), vind ik niet meer dan terecht. Ook ik heb meegelopen in die bewuste mars, en loop zeker niet met een (plaatselijke) capuchon. (misschien zag je mijn FCZ pet, “de twaalfde man”). En zo waren er velen. Maar je hoort en ziet, veel meer openheid, dan onder de supper arogante van V.
  (eigen ondervinding). Hier op dit net zijn enkele personen die jou hierover veel meer kunnen vertellen, praat maar eens met hun, o.a. Elrey.


  Maak melding

 70. Zoals met iedere investering/garantstelling etc. zijn er voor en tegenstanders.
  Uiteindelijk besluiten de dames en heren bestuurders, ben je het er niet mee eens dan moet je of een andere stem uitbrengen.
  Wat mij betreft had bijvoorbeeld die grote investering in de spiegel niet zo groot hoeven zijn, maar er zijn genoeg mensen die er plezier aan beleven.
  En aangezien ik niet alle voor en nadelen van die investering weet kan ik in elk geval geen definitieve conclusie trekken of het echt voldoende waarde biedt.
  Dit geldt ook voor het betaald voetbal in Zwolle en dan hebben we het nog niet eens over het amateur voetbal wat ook geld kost.


  Maak melding

 71. @ Elrey, Als je Groningen nadert, of binnen rijdt, zie je het gebouw van de gasunie, ook de “apenrots” genoemd. Ben wel benieuwd hoe de nieuwe hiërarchie zich vormt op de “Zwolsche Apenrots”, kun jij ons misschien een beetje op de hoogte houden? 😀
  Ps. droeg jij de avond van de tocht, ver na afloop van de wedstrijd, ook een capuchon/????

  @ Edwin, als jij een link geeft van “VI” geef dan even door wat jij exact bedoelt. Dit voor de juiste feiten. Nu is dat niet geheel duidelijk. (Capuchon boy).8)8)


  Maak melding

 72. @ Edwin, als jij een link geeft van “VI” geef dan even door wat jij exact bedoelt. Dit voor de juiste feiten. Nu is dat niet geheel duidelijk. (Capuchon boy).

  Zoek een “beste johan” en daarin wordt verteld dat er wel degelijk contact is geweest met een “investeerder”.

  Maar zuchtje is zelf ook heel summier en weigert ook te zoeken naar andere onderwerpen. Dus wat moeite kan geen kwaad.  Maak melding

 73. Ingrid, er hoeft helemaal niets aan mij gevraagd te worden als een gemeente meent subsidie te moeten geven aan welke instelling dan ook. Alleen is het wel frappant dat er van sommige investeringen al ruim vantevoren bekend is dat het op zijn zachtst gezegd moeilijk wordt er geld aan te verdienen. Daarbij mag iedereen zijn mening hebben over dit soort onderwerpen, jij net zo goed als ik. Geen probleem. Voetbalclubs zijn een risico-factor gebleken voor overheden. Uiteindelijk komt de rekening voor financieel wanbeleid door clubbestuurders altijd te liggen bij de burgers. En nogmaals, tegenwoordig ligt het geld ook bij de overheid niet meer voor het oprapen, sterker de gemeentes hebben de opdracht gekregen te bezuinigen, dus moet er voorzichtig omgesprongen worden met gemeenschapsgeld. Lijkt me niet meer dan normaal.


  Maak melding

 74. @ Zucht,
  dus moet er voorzichtig omgesprongen worden met gemeenschapsgeld. Lijkt me niet meer dan normaal.

  Vind ik ook maar het is zo subjectief wat leuk/belangrijk is.
  Ik ben heel blij met de Spiegel, ondanks dat er misschien wel geld bij moet. Mijn kinderen zijn heel blij met FC Zwolle. De ondermeners rondom de spiegel (las ik vanmorgen in de Stentor) dat hun toegezegd is dat er een brug komt over de gracht. Van mij hoeft Hedon niet uit te breiden en/of verplaatst te worden. Maar dat zijn velen niet met mij eens.
  Mijn kinderen zitten op de middelbare school, zou het prettig vinden als de stufi gehandhaafd blijft.
  Ik heb een koopwoning zou graag zien dat er toch een vorm van belastingaftrek mogelijk blijft.

  Keuzes maken is moeilijk, maar dat het in de komende jaren zal moeten, dat weet ik zeker of dat nu op overheidsnivo of privé is.


  Maak melding

 75. nogmaals, tegenwoordig ligt het geld ook bij de overheid niet meer voor het oprapen, sterker de gemeentes hebben de opdracht gekregen te bezuinigen, dus moet er voorzichtig omgesprongen worden met gemeenschapsgeld. Lijkt me niet meer dan normaal.

  Dat gebeurt, dus wat is je punt?  Maak melding

 76. @zucht
  Jij geeft hoog op over de vorige bestuurders die er een puinhoop van hebben gemaakt, het stadion tot doel hebben verheven ipv een middel.
  Dat vorige bestuur is ook de oorzaak van de garantstelling.

  Dus ff een paar vragen voor de duidelijkheid;

  Waarom geef je dan af op het huidige bestuur?
  Waarom ben je pro oude kliek?
  Wat vind je van de stadion deal?
  Is voetbal entertainment?  Maak melding

 77. @Zucht

  Much a do about nothing. Dat gemeenschapsgeld een schaars middel is dat effectief en efficiënt besteed moet worden staat niet ter discussie. Daarmee zijn zelfs de meest verstokte FC Zwolle supporters het eens. Hetgeen echter met name FC Zwolle supporters tegen de borst stuit is dat de SP continu allerlei suggestieve uitspraken doet over de club. Het is immers op dit moment onduidelijk of de FC wel/niet kan voldoen aan de aflossing van de gemeentelijke garantstelling. Ik vind dan ook dat de SP het alle reageerders verschuldigd is om de antwoorden van het college terug te koppelen aan hen. Tenslotte staat het voor het merendeel van de FC Zwolle volgers wel vast dat het nieuwe bestuur niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het hernieuwde beroep op gemeenschapsgelden door de FC. Voor de rest lijkt het mij beter om de strijd die is gevoerd voor een bestuurlijke reorganisatie niet opnieuw op te rakelen. Het is nu rustig en het voetbal heeft het primaat en dat is veruit te prefereren boven een zinloze en voortslepende vendetta.


  Maak melding

 78. Edwin; Ik ben niet pro-oude kliek, ik ken de beste mensen niet eens. Alleen is dat vorige bestuur op een schandalige wijze aan de kant gezet. Het huidige bestuur zou het allemaal beter gaan doen, vooralsnog is daar geen sprake van. Daar het oude bestuur de schuld van geven is wel makkelijk, tenslotte zijn die mensen al een tijdje weg. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Betaald voetbal in Zwolle is niet makkelijk, veel nieuwe sponsoren zijn er niet bijgekomen. Sterker er is een vrij grote sponsor afgehaakt, omdat de nieuwe mensen nu niet bepaald fatsoenlijk communiceerden richting die sponsor. Ik weet dat uit zeer betrouwbare bron (dat is namelijk mijn echtgenote), zij was bij haar werkgever mede-verantwoordelijk voor het sponsor-beleid. Het nieuwe stadion vind ik best mooi, alleen is het een veel te groot en te ambitieus project voor een marginale club als FC Zwolle. Inderdaad kun je daar ten opzichte van het oude bestuur je vraagtekens bij plaatsen. Voetbal hoort entertainment te zijn, maar omdat we in zo’n geweldig en fijn tolerant land leven, ben ik als Utrecht supporter overgeleverd aan combi-regelingen als ik een keer een uitwedstrijd wil bezoeken. Waar ik vervolgens in een kooi opgesloten wordt om naar mijn cluppie te kijken. Dit alles omdat de capuchons nog steeds niet worden aangepakt. In die zin is voetbal geen entertainment, maar de sport is verreweg de grootste en mooiste sport die er is, ondanks alle randzaken. Maar dat is een hele andere discussie.


  Maak melding

 79. @Pappa val

  Het is weer druk op de FC Apenrots. Sommige apies verkassen naar andere rotsen en andere apies proberen weer (terug) naar boven te klimmen. Zoals altijd is het mij volstrekt onduidelijk wat dit dierlijk gedrag toevoegt aan de versterking van de kwaliteit van het betaald voetbal in Zwolle. Hierin is Zwolle niet uniek aangezien vrijwel elke Nederlandse BVO is verworden tot een dergelijke dierentuin met de bekende gevolgen vandien waar geen voetballiefhebber op zit te wachten en waarvoor in de regel de burger de rekening betaalt.

  Mijn kleding kon inderdaad niet worden uitgelegd als een verklaring voor ‘het faillure to communicate’. Mijn mening over kledingkeuze beperkt zich tot dat men een boek niet mag beoordelen op zijn omslag.


  Maak melding

 80. Alleen is dat vorige bestuur op een schandalige wijze aan de kant gezet.

  Hoezo schandalig?

  Daar het oude bestuur de schuld van geven is wel makkelijk, tenslotte zijn die mensen al een tijdje weg

  Heb je dan bewijs dat ze alles goed en schuldenvrij hebben achtergelaten?

  Sterker er is een vrij grote sponsor afgehaakt, omdat de nieuwe mensen nu niet bepaald fatsoenlijk communiceerden richting die sponsor.

  Wie is de sponsor dan?
  Nogmaals de vraag; wat vind je van de stadiondeal?
  hint: waar gaan de geldstromen heen?

  veel nieuwe sponsoren zijn er niet bijgekomen.

  Vreemd, er werd duidelijk gecommuniceerd door het nieuwe bestuur dat er een aantal weg waren maar ook een aantal nieuwe. Degene die weg waren konden profiteren van een achterdeur in het contract.

  Dus een sponsor gaat weg na een roerige tijd, waarbij een nieuw bestuur alles op de rit moet zien te krijgen, omdat ze niet voldoende aandacht krijgen?  Maak melding

 81. @zucht

  Hoe vaak is het (ex) bestuur aangesproken omdat supporters zich zorgen maakte?
  Hoe vaak zijn deze supporters beschimpt door de exdictator/voorzitter?  Maak melding

Reageer