Greijdanus verovert het theater met Zeeslag

Zwolle – Leerlingen van Greijdanus Zwolle ‘spetterden’ dinsdag 1 juni 2010 van het toneel tijdens de première van Zeeslag. De toneelproductie, ook wel bekend als Grote Avond, werd op de planken gebracht in theater Odeon. Basisschoolleerlingen kregen de primeur tijdens een matineevoorstelling. Ouders, medescholieren en personeel waardeerden de eerste van de drie avondvoorstellingen met een langdurige staande ovatie.

zeeslag.jpg

De ambiance van Odeon, professioneel licht en geluid, een decor met special effects en veel aandacht voor kleding en grime dragen bij aan het gevoel een professionele theatervoorstelling bij te wonen. Het prachtige toneelstuk, geschreven en geregisseerd door Greijdanus medewerkers, en de talentvolle leerlingen die als spelers, dansers of orkest op de bühne stonden wisten het publiek met een ruim twee uur durende voorstelling van begin tot eind te boeien. “Echt gaaf”, aldus een van de basisschoolleerlingen na afloop.

Een jaar geleden begonnen docenten Hans Das, zijn vrouw Marchelle Das en verzuimcoördinator Allard Vogelzang met de voorbereidingen voor de Grote Avond 2010. Hans Das, schrijver en regisseur: “Een goed toneelstuk heeft twee lagen: een verhaallaag en een diepere laag. Het verhaal zorgt ervoor dat iedereen in het theater een leuke tijd heeft, de dubbele bodem stemt tot nadenken, die neem je mee naar huis, daar praat je over na.” Zeeslag is luchtig verpakt, bevat veel humor en heeft scherpe dialogen waardoor je de verschillende personages echt leert kennen. De dubbele bodem snijdt actuele thema’s aan zoals vreemdelingenhaat, populisme, egoïsme, agressie, milieuvervuiling en natuurlijk liefde.

Het is onrustig in zee. Al weken lang hebben de onderwatervolken van Koraalstad en Noordwijk in Zee te maken met milieuvervuiling van de mensen. Het lukt niet om de problemen samen op te lossen. Wat moet er dan gebeuren om het hoofd boven water te houden? Koning Edelgraat (Job Euwema) van Koraalstad en Koning Zeester (Ruben Raidt) van Noordwijk in Zee willen beiden de problemen zelfstandig oplossen. De onderlinge irritaties groeien, de hatelijkheden nemen toe. Tussen alle strijd bloeit een onmogelijke liefde op. Hoofdrolspelers en uitblinkers van de avond zijn Viola (Annemarie van Klaarbergen) en Florel (Tim Schouten), de Romeo en Julia van de zee. Is het koppel opgewassen tegen alle hatelijkheden en de jaloerse Olivia (Eva Hekman), of kunnen beide geliefden uiteindelijk iets betekenen voor de leefbaarheid van de zee? Uiteindelijk draait de onrust uit op een ware zeeslag. Geen strijd met soldaten, maar een beschaafd duel, uitgevochten op een schaakbord. Naast toneelspel, veel leerlingen laten schitterende acteerprestaties zien, en zang, onder andere een prachtig duet tussen Viola en Florel, verschijnt er nu nog een discipline op het toneel: dans. Geheel zelfstandig door leerlingen uitgedacht en ingestudeerd. De moderne dans op muziek is een spectaculaire hoogtepunt in de voorstelling en krijgt veel lof van het publiek, zo is uit de reacties na afloop op te merken. Als de strijd ten einde is blijkt het echte gevaar nog niet geweken en krijgt Zeeslag een dramatisch einde.

Het resultaat van voorbereidingen en repetities, door leerlingen en medewerkers, is dinsdag boven verwachting. De spectaculaire voorstelling vol muziek, spel, dans en zang getuigt van passie en talent. Het verhaal vol dramatiek afgewisseld met emotie en humor, zorgt voor entertainment met inhoud. Zeeslag is een spetterend succes. De Grote Avond van Greijdanus mag met recht een grootse avond worden genoemd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)