Eerste Zwolse Club Opera tijdens Festival Zwart

Zwolle – Op initiatief van tien Nederlandse theaters, waaronder Odeon De Spiegel theaters, en drie productiehuizen, waaronder het Kameroperahuis, wordt een nieuw (kamer)operaconcept gelanceerd genaamd ‘Club Opera’. Op donderdag 24 juni is de allereerste Zwolse Club Opera te beleven in Theater Odeon. De double bill Elektra | Erwartung is onderdeel van Festival Zwart. Het nagesprek wordt geleid door muziektheatermaker Jo Willems. Zwolle is de zesde en laatste speelstad waar deze eerste Club Opera pilottournee neerstrijkt.

De initiatiefnemers van Club Opera hebben als doel de allernieuwste muziektheater- en (kamer)operaproducties in de etalage te zetten. Een avond Club Opera is méér dan alleen het bezoeken van hedendaags muziektheater. In deze (pilot)tournee schuiven regisseur Sjaron Minailo en sopraan Roswitha Bergmann na de voorstelling aan om in te gaan op dat wat het publiek op het hart heeft. De sfeer is ontspannen, er een drankje, een hapje en  volop gelegenheid om helemaal in de materie te duiken. En dat is precies waar vaak behoefte aan is bij het hedendaagse muziektheater en (kamer)opera aanbod.

Elektra | Erwartung: Twee compacte (kamer)opera’s in één voorstelling
Elektra is een voorstelling waarin alles draait om wraak. Koningsdochter Elektra is vervuld van haat. Haar moeder Clytamnestra heeft samen met haar minnaar koning Agamemnon vermoord, en Elektra rust niet tot de dood van haar vader is gewroken: Clytamnestra zal haar straf niet ontlopen. Maar de vergeldingsdrang vormt een gevangenis voor Elektra. Sjaron Minailo en sopraan Roswitha Bergmann ontwikkelden samen concept en vormgeving voor deze indringende Elektra, gebaseerd op Strauss’ opera, maar gecomponeerd door Joachim Brackx. De muziek voor drie slagwerkers wordt uitgevoerd door slagwerkers van Slagwerk Den Haag.

Erwartung wordt beschouwd als een van de grootste werken van de 20e eeuw. Schönberg verklankt de vertwijfeling van een vrouw die het ontzielde lichaam van haar minnaar vindt. Sjaron Minailo gaf op een bijzondere manier vorm aan dit monodrama voor sopraan met Roswitha Bergmann in de hoofdrol. De voorstelling krijgt extra lading door de vertoning van een parallelle versie op video. Erwartung was in 2009 een succes tijdens het KamerOpera Festival in Zwolle.

Reserveren
Kaarten reserveren voor de eerste Zwolse Club Opera op donderdag 24 juni om 20.30 uur kan via www.odeondespiegel.nl of aan het Bespreekbureau van Odeon De Spiegel  theaters via 038 – 4 288 288. Kaartprijs: € 10,-.

Meer informatie: www.clubopera.nl

Artikel delen:

Reageer