Protestactie op dak Zwolse basisscholen

Zwolle – Voor de directeuren van de Vivente basisscholen in Zwolle is de maat vol. Ze zijn de bezuinigingen die met name de meest kwetsbare groep kinderen treft, meer dan beu. Daarom heeft de directeur van CBS de Ark het initiatief genomen om actie te voeren.

Vrijdag 4 juni a.s. zal hij samen met een flink aantal collega-directeuren actie voeren en vanaf het dak van de school aan het werk gaan. “Als de minister denkt dat ze het dak op kunnen in het basisonderwijs, dan gaan we het dak op!” De directeuren zijn solidair met kinderen en leerkrachten die in de kou gezet worden. In een brief aan demissionair minister van onderwijs Rouvoet is duidelijk gemaakt welke maatregelen onacceptabel zijn.

Het gaat om de volgende maatregelen:

1. Een enorme korting op middelen voor kinderen met een ‘rugzakje’. Deze groep kinderen kan dankzij de aanvullende financiering binnen het regulier onderwijs in de eigen buurt naar school gaan. Dit gaat voor een heel groot deel vervallen.

2. Een bezuiniging op de begeleiding van deze groep kinderen vanuit het speciaal onderwijs is vanaf augustus 2010 een feit.

3. Een korting op de lumpsum, de reguliere financiering voor de scholen, waardoor veel scholen met minder geld hetzelfde moeten doen. In veel gevallen is er daardoor gewoon minder tijd per leerling beschikbaar.

4. Korting op de middelen in geval van groei van de school.

5. Bezuiniging op het leerlingenvervoer van de school voor speciaal basisonderwijs in onze stichting.

De scholen zien geen mogelijkheden meer om nog verder te hakken in de budgetten zonder dat de kwaliteit van het onderwijs in gevaar komt. Ze gaan over tot actie. Op de Zwolse schooldaken van in ieder geval CBS de Ark, PCBS de Ichthus, PCBS de Duyvencamp, PCBS het Carillon, CBS de Wendakker én de Kopakker, werken vrijdag de directies vanaf het dak.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Waar zijn al die politieke partijen??

  Zodra de fc wat roept staat de sp al vooraan maar als er om onduidelijke redenen gesnoeid moet worden in het onderwijs geven de politieke partijen niet thuis.


  Maak melding

 2. zitten ze ook op schuine daken (zou ik wel stoer vinden) of alleen op de platte (= klein beetje laf)? Hoe dan ook; dit bericht vraagt om een foto!


  Maak melding

 3. Laat ik beginnen met te zeggen dat je niet genoeg aandacht kunt hebben voor het onderwijs aan de jeugd en dan speciaal ook nog eens het onderwijs aan kwetsbare jeugd. Daarover geen misverstand.
  Ik vind het wat merkwaardig dat een actie, die gericht is op Den Haag (want die is verantwoordelijk voor het beleid) plaats vindt op een schooldak in Zwolle.
  Ik vind het ook merkwaardig dat Vivente het op deze manier doet. Een tijd terug heeft de zwolse politiek (de onderwijswoordvoerders) een gesprek gehad met de Zwolse onderwijsbestuurders. Is een goed gesprek geweest, met de afspraak dat we meer zouden horen van de bestuurders. Ik had dus liever gehad dat er een gesprek was gearrangeerd met de vraag wat de Zwolse politek zou kunnen betekenen voor het beinvloeden van de landelijke politiek.
  Ik zelf denk dat dit wel wat effectiever is.


  Maak melding

Reageer