15 biggetjes bij wijkboerderij Park de Wezenlanden

Zwolle – Afgelopen maandag zijn 15 biggetjes geboren op de wijkboerderij in Park de Wezenlanden. De biggetjes zijn momenteel alleen nog in de stal te bewonderen. Over drie weken gaan ze naar buiten.

cimg1062.jpg 

Een varken kan veel biggetjes krijgen. Het gemiddelde aantal biggen is 11-12, maar er zijn ook varkens die wel 16-18 biggen krijgen! Omdat een varken maar 13 of 14 tepels heeft, betekent dit dat er voor een aantal biggen geen melk is. In dat geval kan de boer een paar biggen bij een andere zeug leggen die ook jonge biggen heeft. Dit moet wel binnen vier dagen na de geboorte worden gedaan, anders merkt de zeug dat het niet haar eigen biggen zijn. De biggen worden geboren na een draagtijd van 115 dagen. De biggen zijn klein als ze geboren worden en daardoor verloopt de bevalling vaak erg snel. Vrijwel direct na de geboorte gaan de biggen opzoek naar de tepel. In de eerste dagen ‘vechten’ de biggetjes voor een tepel. Ze zullen namelijk de hele zoogperiode hun eigen tepel houden! En de voorste tepels bevatten de meeste melk, dus wil iedere big natuurlijk deze tepel!

cimg1063.jpg

De eerste melk wordt biest genoemd en bevat belangrijke afweerstoffen, die meehelpen de big gezond te houden. Deze melk is vaak wat dikker. Als de biggen 4-7 weken uit zijn worden ze gespeend, dit betekent dat ze bij de moeder worden weggehaald en meestal worden ze opgefokt als mestvarken.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer