Tentoonstelling Jan Fabre in Zwolle

Zwolole – Vanaf zondag 6 juni is in Museum de Fundatie in Zwolle de tentoonstelling ‘Jan Fabre – De geleende tijd’ te zien. Een kleine 130 tekeningen en denkmodellen van de Vlaamse theatermaker en beeldend kunstenaar Jan Fabre geven samen met zo’n 200 foto’s van gerenommeerde fotografen als Robert Mapplethorpe, Helmut Newton en Carl De Keyzer een unieke en persoonlijke kijk op Fabre’s universum.

jan_fabre.jpg

De expositie valt samen met een veelheid van activiteiten rond Fabre in Zwolle. Zo is hij van 18 t/m 27 juni hoofdgast op Festival ZwArt waar ondermeer, voor het eerst in Nederland, Fabre’s Trilogie van de Schoonheid is te zien en acteurs als Hans Kesting, Kitty Courbois en Roeland Fernhout readings verzorgen van hun favoriete passages uit Fabre’s theaterwerk. De Grote Sael van Kasteel het Nijenhuis bij Heino wordt bovendien gelijktijdig ingenomen door Fabre’s Tafel voor de Ridders van de Wanhoop (Verzet), een aankoop met steun van de BankGiro Loterij.


Jan Fabre, multidisciplinair kunstenaarÉén van de meest opvallende kunstenaars van deze tijd is Jan Fabre (Antwerpen 1958): vernieuwend door zijn grensverleggende creaties op velerlei gebied. Als performancekunstenaar, theatermaker- en auteur, choreograaf, operamaker en beeldend kunstenaar weet hij al 25 jaar een internationaal publiek te beroeren. Als dienaar van de schoonheid stelt hij binnen deze disciplines universele thema’s als rede en emotie, lijden en lust centraal. Fabre is voortdurend op zoek naar de grenzen van lichaam en geest, en daarmee naar nieuwe inzichten. Daarbij balanceert hij op de rand van evocatie en provocatie.Tekeningen, denkmodellen, foto’s

Fabre’s geniale en absurdistische ingevingen appelleren aan ieders donkere verlangens, maar hij onderscheidt zich juist door ze te openbaren. De expositie Jan Fabre – De geleende tijd toont zijn gedachten en ideeën in de vorm van tekeningen en denkmodellen. Het zijn schetsen en studies die inzicht geven in het creatieve proces en de basis zijn voor vele theater-, opera- en dansproducties. De tekeningen en driedimensionale denkmodellen worden gepresenteerd in combinatie met foto’s van gerenommeerde fotografen, genomen tijdens repetities en voorstellingen van Fabre. Door de jaren heen is zijn theateroeuvre dikwijls vastgelegd. Robert Mapplethorpe fotografeerde in 1984 De Macht der Theaterlijke Dwaasheden, de voorstelling die voor Fabre een internationale doorbraak betekende als theatermaker en beeldend kunstenaar. Fotograaf Helmut Newton was gefascineerd door De Danssecties uit 1987, een voorstelling doorspekt met referenties naar opera en dans. Carl De Keyzer fotografeerde de eerste twee delen van de operatrilogie The minds of Helena Troubleyn: Das Glas im Kopf wird vom Glas en Silent Screams,  Difficult Dreams. 

Maarten Vanden Abeele maakte in 2001 een fotografische reportage over Je suis sang, Fabre’s memorabele stuk in de annalen van de Cour d’Honneur van het festival van Avignon. Malou Swinnen koos voor een aantal uitzonderlijke portretten van dansers en acteurs. Kunstenaar Dirk Braeckman creëerde een innemende serie zwart-wit foto’s van Het Zwanenmeer, in 2002 geregisseerd door Fabre bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Wonge Bergmann fotografeerde in 2004 de opera Tannhäuser, die Fabre interpreteerde en regisseerde voor de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Deze fotografen, alsook Jorge Molder, Jean-Pierre Stoop, Pierre Coulibeuf, Patrick Selitto en Filip Van Roe, gaan vaak verder dan louter reportage- of pure scène-fotografie. De foto’s van de bewegingen in het theater zijn verstilde composities van Fabre’s denkwereld. De interactie met zijn tekeningen en denkmodellen geeft een spannend kijkspel. Bij de tentoonstelling is de publicatie Jan Fabre – Le temps emprunté (Actes Sud 2007) verkrijgbaar.

Tafel voor de Ridders van de Wanhoop (Verzet)

In de statige Grote Sael van Kasteel het Nijenhuis trekt de nieuwste aanwinst van Museum de Fundatie onmiddellijk de aandacht. Uitgevoerd in massieve glaspasta en bic-blauw van kleur neemt Fabre’s Tafel voor de Ridders van de Wanhoop (Verzet) uit 2006 de ruimte volledig in bezit. In het tafelblad is het woord VERZET uitgesneden, terwijl in de zittingen van de acht bijbehorende stoelen een adelaarsklauw is uitgespaard. “Je praat over kunst aan de tafel van verzet met je kont op de macht!” aldus Fabre zelf. Het is een tafel voor de kunstenaar, de ridder van de wanhoop, die reflectie biedt op zijn onmogelijke positie maar ook geloof uit in zijn missie. Fabre refereert aan de Arthur-legende en het ideaal van de onmogelijke queeste, dat elke kunstenaar tegen beter weten in nastreeft. De Tafel voor de Ridders van de Wanhoop (Verzet) krijgt een vaste plaats in Kasteel het Nijenhuis en werd verworven met steun van de BankGiro Loterij. Festival Zwart, Trilogie van de Schoonheid en readings door Hans Kesting, Kitty Courbois, Roeland Fernhout en Porgy Franssen

Van 18 t/m 27 juni 2010 is Jan Fabre internationale hoofdgast van het Festival Zwart. Tijdens het festival vindt in Odeon De Spiegel theaters ondermeer de Nederlands première plaats van De trilogie van de schoonheid (De keizer van het verlies (1996), De koning van het plagiaat (2005) en De dienaar van de schoonheid (2010)). Op de speeldagen zullen bovendien voorafgaand aan de voorstelling Nederlandse acteurs (ondermeer Hans Kesting, Kitty Courbois, Roeland Fernhout en Porgy Franssen) hun favoriete passages uit het toneelwerk van Fabre ten uitvoer brengen. Uitvoerige informatie over alle activiteiten rond Jan Fabre komende zomer in Zwolle is te vinden op www.janfabrezwolle.nl.

“Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong heeft in de verzameling van Dirk Hannema, oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, en later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis aan de  Blijmarkt in Zwolle.”

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de BankGiro Loterij. Tentoonstelling: Jan Fabre – De geleende tijdPeriode:       6 juni 2010 t/m 29 augustus 2010Locatie:       Paleis aan de Blijmarkt, Blijmarkt 20, Zwolle

Openingstijden: di t/m zo 11.00 uur – 17.00 uur
Informatie:      www.museumdefundatie.nl of 0572-388188
www.janfabrezwolle.nl
Artikel delen:

Reageer