Onthulling gedenksteen oude postkantoor

Zwolle – Donderdagmiddag vond op de begraafplaats van Kranenburg de onthulling van de gedenksteen van het oude postkantoor van Zwolle plaats. Burgemeester H.J. Meijer was aanwezig bij de openingshandeling.

03-06-2010_onthulling_gedenksteen_uit_oude_postkantoor_op_kranenburg_3.jpg

03-06-2010_onthulling_gedenksteen_uit_oude_postkantoor_op_kranenburg_4.jpg

03-06-2010_onthulling_gedenksteen_uit_oude_postkantoor_op_kranenburg_1.jpg

03-06-2010_onthulling_gedenksteen_uit_oude_postkantoor_op_kranenburg_2.jpg

03-06-2010_onthulling_gedenksteen_uit_oude_postkantoor_op_kranenburg_5.jpg

Artikel delen:
Reacties 9
 1. mischien steen uit het oud postkantoor die ze gered hebben? en weer een andere plekkie hebben gegeven zie er idd wel een paar olde post bode s op de foto staan dus? wie weet er meer over


  Maak melding

 2. Denk dat het een monument is voor PTT’ers die ongekomen zijn in de 2e wereldoorloG.Postkantoor dicht. Nieuw plaatje gevonden voor het momument, en nu onthulling.Maar waarom een onthulling van iets wat je al kent?


  Maak melding

 3. Het gaat over de verplaatsing van de gedenksteen die eerder hing in de hal van het voormalig postkantoor aan de Nieuwe Markt, met daarop vermeld de namen van mensen die in dienst waren van het voormalige staats bedrijf van de ptt, en die door oorlogs handelingen om gekomen zijn in de periode 1940-1945, het monument is nu te bekijken op begraafplaats de Kranenburg


  Maak melding

 4. @ Sil bedankt, link komt prima over.

  Kort na de Tweede Wereldoorlog werd in het postkantoor aan de Nieuwe Markt in het centrum van Zwolle een gedenksteen opgehangen voor dé zestien PTT’ers die tijdens de oorlog het leven lieten. Geen verzetshelden, maar zestien gewone hardwerkende burgers. Een deel van hen stierf in Duitsland. Omdat de PTT toentertijd nog een staatsbedrijf was werden ze vanzelf arbeiders voor een Duitse onderneming. Zeker de jonge mannen waren reuze populair als slaven – Arbeitseinsatz – voor de Duitse industrie.

  Nu dus op begraafplaats Kranenburg.


  Maak melding

 5. Er staat nu een extra foto bij met de tekst van de gedenkplaat er op, kan het nog steeds niet goed lezen. Maar het ging dus inderdaad zoals ik al dacht om een gedenkteken van gevallenen uit de 2e wereldoorlog.


  Maak melding

Reageer