Museum de Fundatie wil een Oog op het Paleis

Zwolle – Museum de Fundatie wil zijn vestiging Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle uitbreiden. De afgelopen jaren maakte het museum een stormachtige groei door van 15.000 bezoekers in 2006 tot 100.000 bezoekers in het topjaar 2008 met het eerste overzicht gewijd aan Jeroen Krabbé.

artist_impression_uitbreiding_paleis_aan_de_blijmarkt_afbeelding_b.jpg

Met zijn tentoonstellingprogramma wist het museum een belangrijke plaats te veroveren in het Overijsselse culturele leven, nationaal profiel te verkrijgen en grote hoeveelheden publiek vanuit heel Nederland naar Zwolle te trekken. De eigen collectie die vooral bestaat uit de verzameling van Dirk Hannema en uit de Provinciale kunstcollectie van Overijssel, met daarin de nalatenschap van Paul Citroen, kreeg de afgelopen jaren internationale bekendheid. Klap op de vuurpijl was de recente  “ontdekking” van een nieuwe Van Gogh, wereldnieuws! Na de grote Jan Fabre expositie deze zomer zijn dit jaar tentoonstellingen gepland over de Berlijnse kunstenaar George Grosz en de Neoclassicistische en Biedermeier Collectie van de vorsten van Liechtenstein. De collectie wordt stelselmatig uitgebreid met hulp van de BankGiro Loterij en de Provincie Overijssel. Laatste aanwinsten zijn werken van Marte Röling, Marc Chagall en Jan Fabre.

artist_impression_uitbreiding_paleis_aan_de_blijmarkt_afbeelding_d.jpg

artist_impression_uitbreiding_paleis_aan_de_blijmarkt_afbeelding_e.jpg

Museum de Fundatie ziet prachtkansen om zijn groei te bestendigen. Het museum heeft de potentie om zijn positie als cultuurtoeristische topbestemming verder te verstevigen en geeft daarmee de Zwolse en Overijsselse economie een aanzienlijke impuls en verrijkt het culturele leven. Het monumentale Paleis aan de Blijmarkt, de behuizing van Museum de Fundatie aan de rand van de Zwolse binnenstad, is te klein geworden om de tentoonstellingen, eigen collecties en de bezoekers, met name groepen en scholen, adequaat ruimte te bieden.

artist_impression_uitbreiding_paleis_aan_de_blijmarkt_afbeelding_a.jpg

Omdat het pand prachtig is en ideaal ligt aan het cultuurplein Blijmarkt tegenover Theater Odeon en Filmtheater Fraterhuis heeft Museum de Fundatie het gerenommeerde architectenbureau Henket & Partners gevraagd een haalbaarheidsonderzoek te verrichten naar mogelijke uitbreidingen van dit rijksmonument. Zowel de Gemeente Zwolle als de Provincie Overijssel waren betrokken bij de begeleiding van dit onderzoek. De Provincie Overijssel heeft 5 miljoen euro gereserveerd in zijn meerjarig investeringsprogramma om een uitbreiding mogelijk te maken. 

 artist_impression_uitbreiding_paleis_aan_de_blijmarkt_afbeelding_f.jpg

De uitbreiding die door Hubert-Jan Henket wordt voorgestaan is een ellipsvormige constructie op het dak, door de grote glaspartij aan de noordkant lijkend op een oog. Museum de Fundatie is enthousiast over de architectonische kwaliteit van de studie. Ook roemt het museum de enorme flexibiliteit van de nieuwe zalen. Het museum is ervan overtuigd dat er met de realisering van de plannen een cultureel/museaal landmark van internationale allure in Zwolle en Overijssel zal ontstaan. 

In juni van dit jaar wordt het onderzoek aan de subsidiegevers van Museum de Fundatie, de Provincie Overijssel en de Gemeente Zwolle gepresenteerd.

Museum de Fundatie wordt gesubsidieerd door de Provincie Overijssel en de Gemeente Zwolle en ondersteund door de BankGiro Loterij.

artist_impression_uitbreiding_paleis_aan_de_blijmarkt_afbeelding_c.jpg

Artikel delen:
Reacties 35
 1. Hartstikke mooi dat het nu eindelijk zo goed gaat met de Fundatie, maar resultaten behaald in het verleden, bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Enige bescheidenheid lijkt me wat uitbreidingsplannen betreft wel op zijn plaats. Eerst maar eens zien of de opwaartse lijn de komende 5 jaar doorzet en dan maar eens nadenken over uitbreiden. Voorgaande hoeft wat mij betreft niet als er een private partij is, die die verbouwing wil financieren. De gemeente kan zijn geld wel beter/nuttiger besteden lijkt me zo.


  Maak melding

 2. Wil ook wel eens wat, vind het op de eerste foto nog niet echt geweldig uit zien.

  Ze doen het de laatste paar jaar goed, maar vind dat ze nog wel een paar jaar langer hun beste beentje voor mogen zetten.  Maak melding

 3. Denk wel dat het een kwestie van wennen is, maar dit soort projecten zorgen er tegelijk voor dat Zwolle geen doorsnee provinciehoofdstad is.

  Zeker als het internationale bekendheid krijgt gaat Zwolle zich steeds meer onderscheiden. Verder is het natuurlijk ook weer goed voor de economie van de stad.


  Maak melding

 4. Buitengewoon !
  Ben heel enthousiast , het interieur is schitterend , met spectaculair uitzicht op de
  binnenstad.
  Stond vroeger al vol bewondering op de 1ste verdieping naar een boeiend stad silhouet te kijken, maar dit uitzichtpunt -getild boven de daken- wordt wonderschoon en zal diepe indruk maken op de bezoeker.
  Ga zo door geachte directeur van de Fundatie, ik heb er het volste vertrouwen in. Zou schitterend zijn om mijn lievelings-schilder Joseph Mallord William Turner – de schilder van het licht- te zien in 2012 in deze verbijsterende en zeer internationale uitbreiding !!!  Maak melding

 5. 1) Afschuwelijk, wat lelijk
  2) Gaat zeker weer goed gesubsidieerd worden met de Zwolse belastingcenten? Waarom moet zo’n gebeuren zichzelf niet kunnen bedruipen?


  Maak melding

 6. Eens, vind het dak ook niet zo bij het paleis passen. Ookal noemen ze het een oog (spiegel van de ziel van Zwolle?). Lijkt idd een schitterend uitzicht.


  Maak melding

 7. Hmm, vraag me af of dit wel zo bij het gebouw past.
  Kan dit bovendien zomaar bij een monumentaal pand?

  Daarnaast denk ik dat de Vrienden van de Stadskern beroep zullen aantekenen, want ik verwacht dat het gebouw hierdoor hoger zal worden dan op die locatie mag (??)


  Maak melding

 8. 100.000 bezoekers in 2008 waarvan misschien wel 60.000 verplichte bezoekjes door scholieren en dergelijke. Die vliegende schotel op het gebouw vind ik maar niks.


  Maak melding

 9. De Fundatie heeft de laatste jaren met landelijk aandachttrekkende tentoonstellingen laten zien dat Zwolle voor cultuurminnend Nederland de moeite van een bezoek waard is. Ik vind de ambitie om een museum met nationaal profiel binnen de stad te krijgen, heel mooi. Past ook bij de ambities van het gemeentebestuur om Zwolle tot vestigingsplaats van de dienstverlenende sector te maken. Daarbij hoort een grootsteeds cultuuraanbod.
  Het is inderdaad een spectaculair ontwerp.


  Maak melding

 10. gatverdamme wat een lelijk ding! Dit soort moderne bouw hoort niet in een oude binnenstad!!! Het aquarium bij het museum op de melkmarkt is zo’n voorbeeld van een gedrocht… een schande als dit er komt!!!
  Hou de stijl van de oude middeleeuwse binnenstad aan en bouw dit soort zaken BUITEN de stadsgracht…..


  Maak melding

 11. Het beste zou zijn om het huidige gebouw een nieuwe bestemming te geven (discotheek, appartementen, kantoor) en dit oog naast het theater de spiegel te bouwen, dan krijg je samen met de spiegel en het nieuwe hedon op die locatie een echt cultuur eiland. Moderne architectuur past daar ook een stuk beter.


  Maak melding

 12. @jajaja “Cultuureiland” spreekt me niet zo aan. Ik vind het mooiste als de stad helemaal is doordrenkt van cultuur. De binnenstad van Zwolle heeft daarvoor een mooi formaat.


  Maak melding

 13. Ik neem aan dat de foto’s een grap zijn, want in zo’n mooi oud centrum als dat van Zwolle is het natuurlijk uitgesloten dat je zoiets plaatst. En dat weet men bij de Fundatie ook wel.

  Verder ben ik trouwens absoluut voor uitbreiding. Maar dan misschien op een wat andere locatie.


  Maak melding

 14. Staande ovatie. Uitstekende invulling. Dit is bijdragen aan kunstuiting ten voeten uit. Ik juig dit ontwerp van harte toe.
  Tegelijkertijd adviseer ik de initiatiefnemers smart om te gaan met het proces, want voor je het weet hebben de Zwolse dorpse geraniumklagers, die liever op een foto passen dan een goede film willen maken, het al weer afgeschoten.


  Maak melding

 15. Ik begrijp inmiddels dat de provincie Overijssel dit wil subsidiëren, ik las zoiets op TV Oost (teletekst). Ik blijf vinden dat dit uit private middelen betaald moet worden. Ik heb liever dat mensen in bijvoorbeeld de thuiszorg en verpleging goed betaald worden. Daar is het geld beter aan besteed. NB: Laat de vrienden van de Stadskern zich aub niet tegenaan bemoeien. Die hebben ons, belastingbetalers, al klauwen met gemeenshapsgeld gekost, met hun eeuwige geprocedeer. Die club moet gewoon buitenspel gezet worden, want ze voegen niets toe en zeuren om het zeuren.


  Maak melding

 16. @Zucht daar had je dus niet voor naar teletekst van TRV oost hoeven kijken staat gewoon hier in het topic dat de prvincie er 5 milj voor gereserveerd heeft


  Maak melding

 17. Bah.
  Nog maar kort geleden berichtte de directeur van de fundatie op arrogante en elitaire toon, dat hij zeker niet wilde samenwerken met andere musea in Zwolle.
  Eerst samenwerking realiseren, dan pas het opgehouden handje van de fundatie vullen.


  Maak melding

 18. @ zucht.
  volgens mij betaal ik ook belasting om daar culturele dingen voor terug te krijgen. dus is het prima als er met belasting geld een museum word gebouwd of uitgebreid.
  zoals er ook theaters,poppdia,skatebanen,festivals, of een voetbal stadion worden gefinancieerd.
  jij hoeft het niet altijd eens te zijn met de keuze waar het aan word besteed maar een ander is dat mischien wel.  Maak melding

 19. De ver boven het “gewone” volk zwevende cultuurelite heeft besloten hun ruimteschip op de Fundatie te laten landen. In tegenstelling tot de politiek is in de architectenwereld is het H-woord (historiserend) blijkbaar nog steeds een taboe. De beslissers hebben zich al verzekerd van een levenlange passepartout en staan straks bij de opening omringd door hun culturele vrinden met een glaasje in de hand elkaar te vertellen hun geweldig men elkaar toch wel vindt, want samen maak je de stad”, toch…
  Het “volk” ziet in verwondering om en vraagt zich af hoe dit toch allemaal mogelijk is in een tijd waarin 30 miljard bezuinigd moet worden en offers van hen worden gevraagd.


  Maak melding

 20. Max; Dat snap ik, maar ik vind dit niet het moment en de vanzelfsprekendheid waarmee dit soort instanties bij overheden aankloppen irriteert me mateloos. Dit museumpje (want groot is het niet, laat staan wereldberoemd) draait na jarenlang wanbeleid eindelijk een beetje winstgevend. Om dan meteen dit soort plannen te presenteren vind ik een bewijs van verregaande arrogantie met daarbij een totaal verkeerde timing, gezien de stand van ons land. Er moeten miljarden bezuinigd worden, die wij allemaal in onze buidel gaan voelen en dan komt zo’n musemdirecteur met zo’n plan. In mijn optiek heb je dan geen idee wat er in de echte wereld aan de hand is. Laat ze hun eigen broek maar ophouden.


  Maak melding

 21. Na de de speKtaKulaire ontdekking van Vincent hebben ze nu schijnbaar een geldboom ontdekt.Het zal wel iets heel aparts worden in de stad.Vanaf het station met de fietstaxi naar de Fundatie, dan met de rondvaartboot door de Zwolse grachten,als afsluiter een stadswandeling met de Stadsomroeper.En dan een Culinair hoogstandje bij 1 van de vele prima Zwolse restaurants.Overnachten moeten we nog even mee wachten tot de nieuwe hotels klaar zijn.2040 een dagje Zwolle mag je niet missen ook al moet je dan tot 70 jaar werken


  Maak melding

 22. Hard feit is dat er nooit ‘een moment ‘ is om geld te steken in kunst in Nederland. Wij zijn een echt koopmansvolk en cultuur is ons niet met de paplepel in gegoten.
  Dus dat ‘slechte moment’, dat is een argument van niets. Wat dat betreft kunnen we veel leren van Frankrijk. Waar scheidende regeringen (Presidenten) er een heilige eer in stellen een groots cultureel gebouw achter te laten aan het franse volk bij voorkeur in Parijs. En om de zoveel jaar is er weer een prachtige cultuurtempel bij gekomen. Zo maak je een stad, een land. Dacht je dat er ooit een Fransman zit te mekkeren .  Maak melding

 23. Dacht je dat er ooit een Fransman zit te mekkeren .

  Nee die rellen die er vaak in Parijs zijn, worden veroorzaakt door het feit dat deze parijsenaren zo tevreden zijn.


  Maak melding

 24. Wat mij ook weer verbaasd in deze hele discussie, is dat de vrienden van de stadskern ook meteen weer commentaar hebben of zich er in ieder geval mee bemoeien. Wie zijn die mensen en waarom altijd maar die bemoeizucht? Ik voel mij niet vertegenwoordigd door die mensen, daar hebben we een gemeenteraad voor. Als ze iets niet zint, hup meteen naar de rechter. Ook dat kost klauwen aan gemeenschapsgeld mbt de proceskosten. Ik heb ook niet het idee dat dat clubje op handen gedragen wordt door de gemiddelde Zwollenaar. De hele discussie rondom een eventuele uitbreiding van de Fundatie zal wel weer een tijd voort gaan duren. “Nee” lijkt mij nu het beste antwoord. Het is wel een keer goed zo.


  Maak melding

 25. Lelijk, lelijk en nog eens lelijk.
  Welke randebiel heeft dit bedacht?? De Fundatie was 4 jaar geleden aan de rand van de afgrond en nu wil men de hoogte in. Ik hoop dat ern nog wel normaal denkende raadsleden en Wethouders zijn die hier op tegen zijn. Wat moet zo iets gaan kosten en wie gaat dat betalen, wij zeker weer.Die dit bedacht heeft meteen ontslaan!!


  Maak melding

Reageer