Hans de Jong wint zilver bij Duurzaamste MBO-docent

Amsterdam/Zwolle – Docent Hans de Jong van Landstede in Zwolle, nauw betrokken bij alle educatieve projecten in Doepark Nooterhof, is tweede geworden bij de verkiezing van de Duurzaamste MBO-docent van 2010. Voormalig minister Jacqueline Cramer (VROM) reikte de prijs uit. Eerste werd Ira von Harras, docent Burgerschap bij het ROC Zeeland.
 

dejong.jpg

 
De uitreiking vond plaats tijdens het 5e jaarlijkse symposium van de kenniskring Duurzaam MBO onder de titel ‘Het MBO na Kopenhagen’ op 2 juni 2010 in Amsterdam. Het is de eerste keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Duurzaam MBO (DMBO) riep de prijs in het leven om de aandacht voor duurzaamheid in het Middelbaar BeroepsOnderwijs (MBO) verder te stimuleren. Zowel docenten van regionale opleidingencentra (ROC’s) als van groene opleidingscentra (AOC’s) en vakscholen konden worden voorgedragen. Behalve mevrouw Cramer bestond de jury uit voorzitter Jan van Zijl van de MBO-raad en voorzitter Medy van de Laan van de AOC-raad. Beide organisaties hebben plannen om meer aan duurzaamheid te gaan doen. Vorig jaar sloot de MBO-raad met – toen nog – minister Cramer een convenant om alle MBO-scholen in 2015 duurzaam te laten inkopen. De AOC-raad heeft voor de komende jaren een groot programma op stapel staan om de groene opleidingen te verduurzamen, onder de titel ‘De Groene Urgentie’.
Steeds duurzamer

Consumenten vragen steeds vaker om duurzame producten. Vanaf dit jaar koopt de Rijksoverheid alleen nog maar duurzaam in. De komende jaren volgen onder meer provincies, gemeenten en MBO-scholen. Steeds meer bedrijven gaan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) of verduurzamen hun bedrijfsvoering en productieketens. Bij veel bedrijven werken medewerkers met een MBO-opleiding. In de komende jaren zullen zij dus steeds vaker met duurzaamheidseisen te maken krijgen. Daarom groeit niet alleen in technische, maar ook economische, groene en zorg/welzijn opleidingen in het MBO de aandacht hiervoor. Vele docenten spannen zich in om duurzaamheid een plaats te geven in de opleidingen. In het MBO leiden ca 50.000 docenten en medewerkers ongeveer 500.000 jongeren en werkenden op voor een beroep of een volgende carrièrestap.

Doepark Nooterhof en de opleiding Life & Nature

Tweede-prijs-winnaar Hans de Jong is docent van de Landstede-opleiding Life & Nature. Hier worden mensen opgeleid voor informatie/voorlichtingsfuncties bij milieuorganisaties, natuur- en milieueducatie (NME) en duurzaamheidcentra. Functies binnen bezoekcentra van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Nationale Parken kunnen toekomstige werkplekken zijn. De opleiding wordt gegeven in Doepark Nooterhof, een park waarbij Hans de Jong zeer betrokken is. Doepark Nooterhof is een prachtige groene oase middenin Zwolle, waar jong en oud volop kan genieten en kennis maken met allerlei aspecten van een groene leefomgeving. De geschiedenis van het park gaat zo’n 25 jaar terug.

Doel van de toenmalige wethouder en naamgever Arie Nooter was om mensen de waarde te laten ervaren van inheemse planten en de relaties tussen plant, mens en dier. Landstede heeft vanuit de gedachte om duurzaamheid, natuur en educatie samen te brengen, dit bijzondere stukje groen nieuw leven ingeblazen. In samenwerking met de gemeente Zwolle, Stichting Milieuraad Zwolle en AOC de Groene Welle werd Doepark Nooterhof tot stand gebracht. Doepark Nooterhof is een park dat bruist van de natuuractiviteiten. Natuurliefhebbers, gezinnen, schoolkinderen, leerlingen en studenten, maar ook medewerkers van bedrijven en instellingen, kunnen hier leren van en over natuur en milieu.

Zie ook voor meer informatie over duurzaamheid in het mbo: www.duurzaammbo.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)