Dames Raft Team Zwolle vierde op NK Raften

Zwolle – Hun enthousiasme en doorzettingsvermogen werd beloond met een vierde plaats op de ranglijst van het NK Raften in Frankrijk: de dames van Raft Team Zwolle zijn apetrots!

raft_team_zwolle.jpg
Raft Team Zwolle in actie tijdens het NK Raften in Frankrijk…
Foto: Matthew Veenema

Raften staat onder toeristen bekend als populaire wildwatersport. Logisch, want wie wil niet over een kolkende rivier, dwars door de natuur, het onbekende tegemoet gaan? Een zestal dames kon van één keer geen genoeg krijgen en besloot om van deze recreatieve bezigheid haar professie te maken. De avonturiers van Raft Team Zwolle zijn sinds drie weken terug van het Nederlands Kampioenschap Raften en veroverden een respectabele vierde plaats. Teamcaptain Krista van der Perk: “Het mooie is dat wij nóg beter kunnen worden. Wij willen kampioen worden: daarom zoeken we een sponsor die ons volgend jaar naar het podium begeleidt.”

“Wij kunnen een bedrijf onder de aandacht brengen door reclame op onze peddels, kleding, helmen, en raft te vermelden. In ruil vragen wij om een financiële ondersteuning zodat onze uitrusting, wedstrijden en trainingen bekostigd kunnen worden.” Regelmatig gaan de dames naar Dutch Water Dreams, een watersportcentrum in Zoetermeer waar dankzij grote pompen een levensechte rivier wordt nagebootst.

Ook zijn zij te vinden in de Zwolse gracht, wat op het eerste gezicht een B- keuze lijkt. Krista vindt van niet: “Omdat in de gracht meer power nodig is om snelheid te maken, pakt dit gunstiger uit voor onze conditie en spierkracht. Lachend: “We moeten nog uitkijken dat we de maximale zes kilometer per uur niet overschrijden!” Al met al vormt het team, in hun kanariegele raft, een opvallend element in hartje stad: “Langs de waterkant is het meestal druk;  inmiddels worden we door voorbijgangers herkend en zelfs aangemoedigd. De Zwolse gracht is ideaal voor het verspreiden van de reclameboodschap.”

Raft Team Zwolle heeft op eigen initiatief een aantal evenementen in de agenda staan. Krista:  “Speciaal voor NK-deelnemers organiseren we een ‘Gracht Battle’: een speelse wedstrijd in onze eigen, vertrouwde gracht.” Behalve profs, zullen ook onervaren kinderen de kans krijgen een rondje met de dames mee te varen. De naamsbekendheid zal overigens niet beperkt blijven binnen de Zwolse stadsmuren, want het team reist ieder jaar naar Frankrijk voor het NK Raften:  “Op dit evenement komen veel Nederlanders af.”

Het team toerde onlangs naar ‘Châteauroux les Alpes’, een plaatsje in Zuid-Frankrijk tegen de Italiaanse grens. Hier stroomt de kolkende Durance langs het besneeuwde Alpengebergte. Voor sightseeing is tijdens dergelijke wedstrijden geen tijd; onderdelen als ‘sprint’, ‘head to head’, ‘slalom’ en ‘downriver’ eisen honderd procent aandacht. “We moeten de raft in de juiste stroming sturen, rotsen ontwijken en tegelijkertijd krachtig peddelen,” legt Krista uit, “bovendien werken we in teamverband. Als we niet alert zijn, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.” Toch zal angst niet de boventoon voeren: “We zijn weleens omgeslagen en dan schrik je wel even.  Onder zo’n raft ben je gedesoriënteerd, het overzicht is totaal verdwenen. Het enige wat je in zo’n situatie moet doen, is rustig blijven, zo snel mogelijk de raft omkeren, erin klimmen en hulp bieden waar nodig.”  Een glimlach verschijnt op Krista’s gezicht: “En vervolgens doorgaan. Raften is een verslavende sport, het geeft een kick om zo’n rivier de baas te blijven.

De zes dames van Raft Team Zwolle: Lieke (links voor) is Calo-student en fitnesstrainer, Lieke (rechts voor) verpleegkundige, survivaller en hardloper, Agnes (links midden) journalistiekstudent, hardloper en survivaller, Dianne (rechts midden) gezondheidswetenschapper, wielrenner en ex-wedstrijdroeier,  Mirjam (Links achter)  Calo- student, fitnesstrainer en korfballer en Krista (rechts achter) basisschoollerares,  survivaller en kajakker.

Geïnteresseerd in sponsoring? Of wilt u eerst een keer mee in de raft om een indruk te krijgen van Raft Team Zwolle? Neem contact op met Krista van der Perk: kristavanderperk@zonnet.nl.

Artikel delen:

Reageer