Halve Marathon van Zwolle boekt record

Zwolle – De inschrijving voor de Halve Marathon van het  tiende Groene Land Achmea Zwolse Halve Marathon Festival heeft de limiet bereikt van 3500 deelnemers. De wens van de organisatie komt uit, de tiende editie is vol. Succesvol is de organisatie ook geweest met het aantrekken van topatleten. Zo zullen onder andere de Nederlandse EK-gangers Rens Dekkers, Ronald Schroër, Robert Ton en Koen Raymakers naar Zwolle komen. Eyecatcher is ook de deelname van schaatsfenomeen Erben Wennemars.

De Nederlandse top gaat de wedstrijd in Zwolle gebruiken als voorbereidingswedstrijd voor het EK Marathon in Barcelona. Kopman Koen Raymakers had al in een vroegtijdig stadium aangegeven graag te willen starten in de halve Zwolle. Ook Hugo van den Broek had dat voornemen maar wenst in verband met zijn start in het EK marathon geen risico te nemen. De marathonloper herstelt van een blessure. Het jonge drietal Rens Dekkers, Ronald Schroër en Robert Ton debuteert in Zwolle. De atleten van het Team Distance Runners zijn door hun uitstekende marathonresultaten aangewezen voor het EK marathon in Barcelona. Zij vormen de jonge beloftevolle marathonlichting in Nederland.  Fantastisch dat de Nederlandse top kiest voor onze wedstrijd aldus voorzitter Teun Bouwhuis. Het laat zien dat de  Groene Land Achema halve marathon  van Zwolle zich een vaste plek heeft verworven in de nationale top. Luc Krotwaar en Neals Strik vormen een prachtige aanvulling op het nationale deelnemersveld in Zwolle.

Internationaal deelnemersveld
Met zorg is het ook internationale deelnemersveld samengesteld. De topatleten komen uit tal van landen.  Het werelddeel Afrika is goed vertegenwoordigd met de Keniaanse toppers  Abraham Rotich, Stephen Chelimo.Zij krijgen echter te maken met een indrukwekkende concurrentie. De Keninaan Evans Rutto liep dit jaar al een persoonlijk record (1.02.52) in de halve marathon van Göteborg De Ethiopiër Abebe Shihine is de jongere  broer van de wereldtopper Sileshi Shihine. De grootse favoriet voor de eindzege is wellicht de Keniaan Julius Arile. De snelle Keniaan liep dit jaar een fantastische tijd (1.00.30) in de CPC halve marathon. Afgelopen zondag toonde hij zijn blakende vorm door de tien kilometer van Groesbeek te winnen (28.10). Hij is daarmee de grote favoriet om het parcoursrecord van 1.01.51 (Ben Kimwole 2008) te verbeteren ( De extra bonus die ermee gemoeid is van 1000 Euro zal hierbij zeker een rol gaan spelen.

Parcoursrecord
Ook bij de vrouwen is er sprake van een gemêleerd gezelschap.  De  Keniaanse Caroline Cheptonui Kilel is de grote favoriete.  Zij won dit jaar de twintig kilometer van Maroilles in 1.07.39. Afgelopen zondag won zij met overmacht de tien kilometer van Groesbeek in 32.15. Kilel krijgt concurrentie van een groot aantal landgenoten. Het parcoursrecord bij de dames is sinds 2002 in handen van de Keniaanse Caroline Kwambai (1.10.18).  De organisatie heeft de snelle Said Kanfaoui uit Gouda aangetrokken voor de damesgroep. Het doel is om de snelste dame te hazen voor een nieuw parcoursrecord. De veelvoudig Nederlandse kampioen Nadja Wijenberg zorgt voor de Nederlandse inbreng.

TV Oost
TV oost maakt vorige jaar een prachtige sfeerreportage van het zomerse hardloopspektakel in Zwolle. De omroep voor Overijssel wil ook dit jaar weer groots uitpakken op 12 juni en zorgt voor een rechtstreeks verslag van de Wavin Vier Engelse Mijlen en de Groene Land Achmea Zwolse Halve Marathon. Voor meer informatie www.halvemarathonzwolle.nl.

De groei van het Halve Marathon in Zwolle lijkt onstuitbaar. In totaal doen er zo’n 7.000 deelnemers mee aan de loop van ruim 21 km en de Vier Engelse Mijlen. Het lijkt ieder jaar weer te stijgen. Echter moet er natuurlijk altijd rekening worden gehouden met een limiet. “Dit waarborgt de veiligheid,” zo zegt Teun Bouwhuis, voorzitter van de organisatie Stichting Halve Marathon Zwolle. De Halve Marathon start om 20.15 uur op de Koggelaan en gaat via de Van Karnebeek bustunnel naar een parcours van 3 ronden in de stad. De finish is op de Grote Markt. Onderweg is er muziek op verschillende plaatsen, zoals “de Meander Bigband” met “Charlotte van Delain”, “DJ Hans Stroeve”, “Go Yellow” en nog veel meer. Kortom wanneer je geen hardloper bent, maak er dan een feest van in de binnenstad en moedig iedereen aan op 12 juni tijdens het tiende Zwolse Halve Marathon Festival.

De start van de Wavin 4 Engelse mijlen is om 19.15 uur op de Koggelaan, de Halve Marathon start op dezelfde locatie om 20.15 uur. De meeste deelnemers finishen rond 22.00 uur op de Grote Markt.

Artikel delen:

Reageer