Peperbus Profspektakel Zwolle van kalender gehaald

Zwolle – De Stichting Sport Evenementen (SSE) heeft het woensdag 11 augustus te houden Peperbus Profspektakel van de kalender gehaald. Gelijktijdig is bij de wereldwielerbond UCI een verzoek ingediend voor upgrading van de Ster van Zwolle, de jaarlijkse openingsklassieker in ons land.

SSE-voorzitter Jan van Ommen noemt als reden voor het schrappen van het Profspektakel de economische crisis. ”Vanaf het begin in 1999 hebben we gesteld dat we alleen organiseren als we  een kwalitatief goed en sterk rennersveld aan de start kunnen brengen. In 1999 waren we, naast de kermis en het stratenfestival, één van de eerste organisaties met een activiteit in de Zwolse binnenstad. Nu bruist de binnenstad van activiteiten en iedereen doet een beroep op dezelfde sponsors. Andere organisatoren in de stad vragen bovendien vaak inschrijfgeld aan de deelnemers. Wij moeten daarentegen heel diep in de buidel tasten om profs aan de start te krijgen en zijn volledig afhankelijk van sponsorinkomsten en de gemeentelijke subsidie. De medewerking van ondernemend Zwolle en van de gemeente is altijd goed geweest. Maar door de crisis is er nu een aantal sponsors dat noodgedwongen afhaakt of wat minder gaat doen. We begrijpen dat allemaal wel, maar zijn daardoor niet meer in staat een goed evenement neer te zetten,” zegt Van Ommen.

De organisatie heeft het Profspektakel geëvalueerd en gelijktijdig ook de Ster van Zwolle onder de loep gelegd. ”Daar is uitgekomen dat we, wat het rennersveld voor het Profspektakel betreft, dit jaar niet aan de door ons gestelde kwaliteitsnormen kunnen voldoen. Bovendien heeft de evaluatie ons geleerd dat de Ster van Zwolle meer potentie heeft. De Ster van Zwolle is dit jaar voor de vijftigste keer gehouden en een monument in de wielersport. We gaan daarom de Ster van Zwolle in alle opzichten naar een hoger niveau tillen, hebben inmiddels voor die wedstrijd een internationale licentie aangevraagd en gaan ook profs toelaten tot de Ster van Zwolle. We verwachten op die manier nog meer (inter)nationale publiciteit voor de jaarlijkse openingsklassieker te krijgen,” zegt Jan van Ommen.

Vanwege het carnaval in het eerste weekend van maart zou de Ster van Zwolle in 2011 aanvankelijk gehouden worden op zaterdag 26 februari. ”De Tour de Rijke met start en finish in Spijkenisse heeft een verzoek bij de wereldbond neergelegd voor zondag 20 februari. Als zij daar toestemming voor krijgen houden wij op zaterdag 19 februari de Ster van Zwolle,” zegt Van Ommen.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Wel begrijpelijk dat je voor het beste wilt gaan,als dat niet meer is op te brengen door de hoge startgelden die profwielrenners vragen en door het gebrek aan sponsors kun je beter afhaken als een gedevalueerd sprotspektakel neer zetten.Het blijft jammer


  Maak melding

 2. Jammer voor het publiek.
  Voor het Profspectakel ging je een avond de binnenstad in, maar naar de Ster ga je niet kijken. Hier zie je alleen de start en aankomst ; rest is ver buiten de stad…


  Maak melding

 3. Hier zie je alleen de start en aankomst ; rest is ver buiten de stad…

  En het is midden in de winter; dus veel te koud of veel te nat. Of beide.


  Maak melding

 4. Tja, gezien de economische crisis is het niet raar dat dit evenement niet meer plaatsvindt, erg jammer! Het wordt tijd dat ook de heren profrenners gaan inzien dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien. Ik denk dat er nog wel meer criteriums gaan sneuvelen. Kan me niet voorstellen dat Zwolle het enige criterium is namelijk.


  Maak melding

Reageer