‘Ouders meer ontspannen in opvoedrol’

Zwolle – Ouders zijn meer ontspannen en zelfverzekerd in hun rol als opvoeder na het deelnemen aan de gezinsworkshops van de Family Factory.  

Dat blijkt uit een onderzoek van studenten Social Work aan de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle. In het onderzoek is ook aangetoond dat ouders na het volgen van de gespreksavonden meer tijd vrijmaken voor hun kinderen, zichzelf en hun partner en dat zij bewuster bezig zijn met de vraag hoe zij hun gezin willen vormgeven. De Zwolse studenten hebben voor het eerst de effecten van de gespreksavonden voor gezinnen tegen het licht gehouden.

Eerder constateerde het ministerie voor Jeugd en Gezin dat zeven op de tien ouders zich onzeker voelen over hun vader- of moederrol. “Dit onderzoek laat zien dat ouders elkaar echt kunnen versterken en dat informeel contact dus een krachtig instrument is om gezinnen te versterken”, aldus Petra Eikelboom uit Zwolle, een van de GH-studenten die het onderzoek hebben verricht.

Sinds twee jaar organiseren ouders – op initiatief van The Family Factory – workshops over gezin-zijn, onder het motto ‘De Tijd van je Leven’. Daarbij gaan vaders en moeders in vijf bijeenkomsten met elkaar in gesprek over de manier waarop zij vorm geven aan hun gezin. In Zwolle hebben afgelopen tijd de eerste series bijeenkomsten plaatsgehad in de Aalanden en in Zwolle-Zuid. Op 40 andere plekken in het land worden zulke avonden ook gehouden.

Voor het eerst is het effect van deze workshops nu onderzocht. De belangrijkste conclusie is dat het uitwisselen van ervaringen en tips ouders meer ontspannen en meer zelfverzekerd maakt in de manier waarop zij vorm geven aan hun gezin.

Artikel delen:

Reageer