Slotmanifestatie KCO: Dorp in Zicht

Zwolle – Op 1 juli 2010 sluit het project Dorp in Zicht af met een manifestatie (expositie en debat) aan de Kamperstraat in Zwolle. Het thema van de slotmanifestatie is het betrekken van burgers bij ruimtelijke kwaliteit. Dick Buursink, gedeputeerde van de provincie Overijssel, zal de expositie en het debat openen. Aart Karssen, procesmanager en bevlogen pleiter voor burgerparticipatie, zal als hoofdspreker het debat aanjagen. Iedereen met interesse in ruimtelijke kwaliteit en burgerparticipatie is van harte welkom.

Ruimtelijke kwaliteit hangt sterk samen met de kwaliteit van het te volgen proces. Dat moet zorgvuldig uitgevoerd worden. Het proces en het resultaat worden beter als de juiste vragen gesteld worden aan het begin van iedere ruimtelijke opgave en inwoners als ervaringsdeskundigen erbij betrokken worden. De  kijkwijzen van inwoners en professionals liggen soms ver uiteen, soms ook niet. Welke vragen zijn belangrijk? Aan wie moeten deze gesteld worden en wanneer? En wat te doen met de uitkomsten? Het project

In het kader van ruimtelijke kwaliteit heeft de provincie Overijssel heeft in 2009 aan Kunst & Cultuur Overijssel (KCO)de opdracht verleend een vervolg te geven aan het project Rafels Randen en Routes. Dit heeft geresulteerd in het project Dorp in Zicht. Gedurende een jaar hebben drie dorpen in Overijssel model gestaan in Dorp in Zicht: Zwartsluis, Willemsoord en Goor. Inwoners van deze drie dorpen kwamen in actie. Hun eigen dorpsrand en dorpsgezicht ontdekten zij op een nieuwe manier, door het oog van de filmcamera. Met het onderzoeken en in beeld brengen leverden zij een bijdrage aan de verbijzondering van hun alledaagse omgeving. Hun onderzoek en registratie heeft geresulteerd in dorpsfilms die aanleiding vormden voor drukbezochte filmpremières en levendige dorpsdebatten.

De slotmanifestatie bestaat uit een tentoonstelling en een afsluitend debat. De films worden nog eenmaal getoond en de debatresultaten gepresenteerd. Rafels Randen en Routes (een project van AtelierOverijssel uit 2007) onderzocht vòòr Dorp in Zicht dezelfde dorpsranden. Destijds belicht door experts op het gebied van ruimtelijke kwaliteit  zijn ook de resultaten uit dit project onderdeel van de tentoonstelling. De eindpresentatie gaat in op de vraag waar de overeenkomsten en de verschillen liggen tussen de professionals en inwoners die de eigenlijke ervaringsdeskundigen zijn. Dorp in Zicht is een bewezen geslaagd voorbeeld van burgerparticipatie bij ruimtelijke ontwikkelingsprocessen. 

De expositie is te zien op 22 juni tot en met 16 juli 2010 bij KCO, Kamperstraat 11-13, Zwolle. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur.www.kco.nl  www.dorpinzicht.nl  www.atelieroverijssel.nl

Artikel delen:

Reageer