Plaatsing kunstwerk De Glazen Engel op Grote Markt

Zwolle – Het bijzondere kunstwerk De Glazen Engel is binnenkort een oriëntatie- en een rustpunt op de Grote Markt, in het hart van de Zwolse binnenstad. Kunstenaar Herman Lamers gaat vanaf maandag 14 juni aan de slag om het beeld op de Grote Markt te plaatsen. Het bijzondere beeld is een hedendaagse representatie van de engel Michaël, beschermheilige van Zwolle, en komt op de Grote Markt te staan, recht voor de Hoofdwacht van de Grote Kerk en Brasserie De Harmonie.

glazenengel_470.jpg

De werkzaamheden voor de plaatsing van het kunstwerk zijn gepland van maandag 14 juni tot en met donderdag 17 juni. Met name tijdens de eerste dagen maakt de kunstenaar gebruik van zwaar materiaal, waaronder een kraan en een dieplader. Hiervan kan enige (geluids-)overlast ontstaan. Ook zal vanwege de werkzaamheden een deel van het marktplein afgezet zijn.

Vrijdagmiddag 18 juni wordt het beeld officieel onthuld, onder andere in aanwezigheid van de kunstenaar en de wethouder Cultuur, Nelleke Vedelaar.

De engel, gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers, is ruim 3.50 meter hoog en staat op een glazen verhoging. De engel is een lange man met vleugels, maar dan anderhalf keer groter dan een gewone man. Het beeld is opgebouwd uit laagjes glas van 1 centimeter dik: een transparante engel. Transparant, zodat op elk moment van de dag het licht er op een andere manier doorheen schijnt. Hierdoor ziet het beeld er bijzonder en steeds anders uit. De Glazen Engel vormt binnenkort een oriëntatie- en een rustpunt op de Grote Markt. Het plein wordt daarmee een echt stadshart, een wens van velen zo bleek tijdens bijeenkomsten met diverse belanghebbenden in de stad over de mogelijkheden en wensen rondom een beeld op de Grote Markt.

 

Artikel delen:
Reacties 45
 1. Gelukkig duurt het slopen van dit afzichtelijke gedrocht geen 4 dagen…wat een spuuglelijk object, niet te geloven. Laat me raden, de christelijke vrienden van de stadskern vinden dit zeker wel ok :'(


  Maak melding

 2. Toevallig dat we het hier op het log van de week nog over hadden.
  Zo op het oog vind ik het niets, maar wie weet verrast het me positief als het beeld er staat.
  En de vrienden van de stadskern waren volgens mij er ook niet echt blij mee. Maar er zijn wel stadskerners die hier ook posten, die weten het vast wel.


  Maak melding

 3. Afschuwelijk!!!! Altijd al gezegd en zo te zien ga ik gelijk krijgen. Een modern beeld op het Grote Marktplein kan niet. Daar gaat onze ‘historische binnenstad’. FOEI.


  Maak melding

 4. Dacht de kunstenaar dat de Aartsengel Michaël wat te doen had met Michael Jackson? Wat een afzichtelijk kunstwerk zeg, maar goed, ik vind maar weinig moderne kunst mooi, dus wellicht dat ik niet de juiste persoon ben om objectief te oordelen. 😉


  Maak melding

 5. Wordt dat ding echt blauw? Ik meende dat het groen zou worden. Zo staat een borstbeeld van de engel ook in de hal van het stadhuis.


  Maak melding

 6. Misschien kun je de kunstenaar bekeren @please

  Ik ben benieuwd wanneer de eerste vandalen of graffitie spuiters zich hier op los gaan vieren. Ik zeg 4 weken


  Maak melding

 7. Ja linda glas is met lichtval meestal groen komt door het spectrum van het licht Kan ook oranje worden als de lichtval anders is hoor of blauw of……….. Nouja hier wat uitleg klik


  Maak melding

 8. Benieuwd hoe het er in het echt uitziet. 3,5 meter engel. Sommigen zijn al tevreden met een engeltje op de lat, of op de schouder. Wij krijgen een kolos van een aardsengel nog wel. Maximale bescherming voor onze toch al bijzondere provinciehoofdstad. Tja, mooi of niet mooi; over smaak valt niet te twisten.

  @ Quatro ja; veel Christelijke (Protestantse) mensen vinden een beeld van een engel juist nixxx.


  Maak melding

 9. Moeilijk om het zo goed te kunnen inschatten, maar ik denk dat het best nog charmant kan uitpakken. Om historische redenen kan ik het symbool van een moderne engel wel waarderen.


  Maak melding

 10. Een eend? Daar zijn er volgend de geleerden teveel van. Een engel lijkt in deze tijd van haat, angst en egocentrisme uiterst schaars. Krijgen we ook nog wel 3,5 meter louter en glashelder “Goeds”.

  Bovendien is er in Zwolle een schoenmodezaak die dit beeld schitterend als logo kan hanteren gezien haar naam.


  Maak melding

 11. Eindelijk, het beeld had er bijna twee jaar geleden al moeten staan. Natuurlijk moet ik het nog in het echt en in zijn omgeving zien, maar het lijkt me in elk geval spraakmakend. Niet zo saai als veel andere kunstwerken in de stad.


  Maak melding

 12. Was dit nu een “ouderwets” ontworpen beeld geweest dan dan had niet er iets tegengehad en had er ook niemand naar gekeken! Nu valt het tenminste op! en ja wat is lelijk. Ik vind het wel ok, eerst maar eens live bekijken.

  alleen had ik hem nog meer van nu gemaakt; korte broek, polo en een paar nike’s.

  ja bijnaam??? hmmm… mochten we het WK winnen dan noemen we robben (de man van glas)


  Maak melding

 13. De link werkt niet. Er staan meerdere foto’s op http://www.twinsholland.nl en dan doorklikken naar projecten en klikken op de eerste foto van de engel.
  In het echt ziet het er een stuk minder slecht uit dan dat blauwe speelgoedpoppetje wat ik tot nu toe gezien heb… ik geeft het een kans.


  Maak melding

 14. Ik ben benieuwd wanneer de eerste spuitbus met verf erop wordt leeggespoten. ik vind het een prachtig beeld, maar ben blij dat hij niet bij mij in de tuin staat.


  Maak melding

 15. Het Robben-beeld. Ik ben voor! :D:D:D
  Maar euh… om het nog even op Robben en daarmee voetbal te betrekken. Eén loeierharde trap tegen een bal en dat ding ligt aan diggelen, toch?


  Maak melding

 16. De (groene-) Glazen Engel staat inmiddels op zijn plaats met een oranje zeil erom. Het beeld wordt vrijdagmiddag onthuld.


  Maak melding

 17. Een fontein was leuker geweest. Dan had je bijvoorbeeld in de avond en nacht best wel een leuke waterlichtshow kunnen bekijken.


  Maak melding

Reageer