Bigbands treden op in Assendorper Muziektent

Zwolle – Zondagmiddag was er een dubbelconcert van twee grote Big Bands uit de omgeving tijdens Muziek in de Tent op het Assendorperplein te Zwolle. Wijkcentrum de Enk en Eureka waren geopend voor een hapje en een drankje.

dsc00420.jpg

De BigBand Band Kampen draait al zo’n 30 jaar volop mee in de Overijsselse jazz-scene. Het orkest wordt geleid door trombonist Hein Jan van Vilsteren. Hein Jan levert ook regelmatig arrangementen en eigen composities aan. Big Band Kampen treedt regelmatig op en is een graag geziene gast bij festivals etc. Hoewel het orkest een traditionele big bandbezetting heeft, is de gespeelde muziek vaak verre van traditioneel. Op de lessenaars staan latin, jazz-rock en fusion gebroederlijk naast de swing en mainstream composities. Big Band Kampen nodigt vaker een gastsolist uit om het optreden dat beetje extra te geven; ook wordt vaak samengewerkt met een zanger of zangeres.

dsc00408.jpg

dsc00423.jpg

dsc00431.jpg 

The Basement Bigband Vollenhove: De Basement BigBand is in 1995 opgericht in het Muzisch Centrum Emmeloord en heeft jaren aldaar in de kelder gerepeteerd. Vandaar ook de naam. Vanaf 2006 is de band onderdeel van Centrum voor de Kunsten Scala in Meppel, en is het thuishonk MFA de Burght in Vollenhove. De Bigband bestaat uit 18 leden, 4 trompetten, 5 trombones, 5 saxofoons, piano, bas, drums en één bezielende leider die iedereen in het gareel probeert te houden.

dsc00426.jpg

De ledensamenstelling van de band is in de loop van de tijd natuurlijk gewijzigd maar de meeste leden zijn honkvast en al jaren lid. Voor een hechte sound is dit van belang, maar het is ook gewoon gezellig. Nog steeds wordt met duidelijk enthousiasme gespeeld en de beste optredens zijn uiteraard die waarbij dat enthousiasme overslaat op het publiek.

Het repertoire van de Bigband is zeer gevarieerd. Bekende stukken uit de bigband swing periode uiteraard (denk aan  Count Basie) maar ook pakkende latin stukken, jazz standards en zelfs pop classics staan op het repertoire. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de originele arrangementen, wat voor een amateurgezelschap nog geen sinecure is maar gelukkig heeft de band in dirigent Maarten Gal een zeer kundig en professioneel leider die zijn sporen in de jazzmuziek al ruimschoots verdiend heeft.

dsc00439.jpg

De band treedt regelmatig op in de regio, variërend van deelname aan jazzfestivals tot spelen op feesten en partijen. Voor alle optredens geldt echter dat de band graag wil laten horen hoe aanstekelijk en verfrissend bigbandmuziek kan zijn.

Met name gezamenlijke optredens met andere muziekgezelschappen geven altijd een extra dimensie aan een optreden. Het is een uitgelezen kans om met elkaars favoriete muziek in aanraking te komen in een ontspannen sfeer. Tenslotte is muziek maken een geweldige hobby, ongeacht de muzieksoort!

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer