Glazen Engel vrijdag onthuld

Zwolle – De Glazen Engel van de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers is een bijzondere nieuwe beeldende verschijning in de Zwolse binnenstad. Aanstaande vrijdag 18 juni wordt het kunstwerk op de Grote Markt officieel onthuld in aanwezigheid van de kunstenaar, wethouder Nelleke Vedelaar en anderen die betrokken waren bij de totstandkoming van het beeld en de inwoners van Zwolle. 

Het kunstwerk is een massief glazen beeld van een engel en staat op een kleine verhoging midden op de Grote Markt. Het beeld is opgebouwd uit 350 glasplaten van 1 centimeter dik. Door middel van een 3D scan is een digitaal patroon van een man met vleugels uitvergroot, in lagen omgezet en daarna in glas uitgesneden. De lagen zijn op elkaar gestapeld en verlijmd, waardoor een prachtig massief transparant beeld is ontstaan waar het licht op elk moment van de dag er op een andere manier doorheen schijnt.

Oriëntatiepunt in het stadshart

De Glazen Engel vormt het nieuw en bijzonder oriëntatie- en rustpunt op de Grote Markt. Het plein krijgt daarmee weer een kern midden in het stadshart. Dat was de wens van velen zoals bleek tijdens bijeenkomsten met belanghebbenden in de stad over de mogelijkheden en wensen rondom een beeld op de Grote Markt.

Uitgangspunten en concept

Herman Lamers: “De opdracht voor het beeld is om op deze historisch belangrijke plek van Zwolle een verbinding te leggen tussen het verleden en het heden. Michaël is de beschermengel van Zwolle en staat op één van de torens van de Grote Kerk met draak en zwaard. Hij beschermt de stad tegen het kwaad. Ik wilde een moderne transparante Michaël tussen de mensen zetten.

De engel is een belangrijke beeldend figuur in de kunst en de aartsengel Michaël is dat voor Zwolle in het bijzonder. Door de engel in een gedigitaliseerde vorm uit te voeren ontstaat een driedimensionaal beeld, opgebouwd uit lagen en pixels, zoals wij dat tegenwoordig kennen van de tv en de computer. Door het doorschijnende groene glas wordt het virtuele aspect nog meer versterkt. De moderne engel is geen wrakende, maar een menselijke figuur die tussen de mensen staat en voortdurend verandert door het licht: van een donker duister beeld tot een helder verschijnsel.”

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Dit plaatje ziet er toch heel anders uit dan hier[/url].
  Welke is nu de juiste?

  ========

  Deze. Alleen het hoofd dan…

 2. vraag mij af hoelang het duurt voordat hij gemold wordt

  Het is toch een rare wereld, dat we hier al standaard vanuit gaan.
  Misschien kunnen we alles vol beton storten, lekker aso-proof.

 3. Heb hem vanavond even bewonderd en vond hem daar een beetje troosteloos staan. Niet heel mooi, ook niet lelijk. Nu wachten op een zonnige dag.

Reageer