Leerlingen betrokken bij Veteranendag in Zwolle

Zwolle – Vorig jaar was OBS De Parkschool uitgenodigd om met enkele kinderen de Veteranendag in Den Haag bij te wonen. De wijze waarop leerlingen van De Parkschool dit toen hebben gedaan is de gemeente Zwolle blijkbaar opgevallen zodat dit jaar het verzoek van de Gemeente aan De Parkschool kwam om mee te werken aan de organisatie van de eerste Zwolse Veteranendag op zaterdag 19 juni.

Directeur Jan Hommes van De Parkschool heeft in het kader van deze dag bezoeken van veteranen aan basisscholen georganiseerd. Deze bezoeken hebben de afgelopen twee weken plaats gevonden. Hiervan zijn filmopnames gemaakt waarvan een minidocumentaire is gemaakt. Deze documentaire wordt eigendom van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) als onderdeel van hun educatief programma. Deze documentaire wordt ook a.s. zaterdag op de Veteranendag vertoond.

Op zoek naar de verbinding tussen jong en oud

De jeugd speelt op de Zwolse Veteranendag een belangrijke rol. In de aanloop naar 19 juni hebben Zwolse jonge missie veteranen gastlessen verzorgd voor de groepen 8 van de basisscholen die een oorlogsmonument hebben geadopteerd. Het is een welkome aanvulling op de bestaande gastlessen van Zwolse Tweede Wereldoorlog veteranen.

Een ontmoeting tussen leerlingen en een veteraan is vaak een vorm van ‘levende geschiedenis’, bijvoorbeeld wanneer een Indië- of Nieuw Guinea-veteraan in de klas op bezoek komt. Of een veteraan die in de jaren ’80 deelnam aan de grote vredesmissie in Libanon of recenter aan de missie in Afghanistan. De ontmoetingen hebben geleid tot  enthousiaste reacties van leerlingen, docenten én deelnemende veteranen. Ook bij de Veteranendag a.s. zaterdag zijn leerlingen van De Parkschool betrokken. Zij helpen o.a. mee met de verzorging van de lunch.

Artikel delen:

Reageer