Nieuwe tentoonstelling Jeroen Krabbé

Zwolle – In het voorjaar van 2010 voltooide Jeroen Krabbé een serie van negen monumentale schilderijen over het leven en de dood van zijn grootvader, Abraham Reiss (Amsterdam 1873 – Sobibor 1943). Met veel trots toont Museum de Fundatie in zijn Zwolse vestiging vanaf 5 september dit monument tegen onmenselijkheid in de tentoonstelling Jeroen Krabbé – De ondergang van Abraham Reiss.

jeroen20krabbe920-20foto20hans20de20bruijn.jpg

Abraham Reiss was in de eerste decennia van de twintigste eeuw een succesvol diamantair in Amsterdam. De beurskrach van 1929 beroofde hem van zijn vermogen. Hij vocht zich er bovenuit, maar het nieuwe geluk dat gloorde werd verstoord door de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers deporteerden hem naar Westerbork, en vervolgens naar het vernietigingskamp Sobibor. Daar werd hij in juli 1943 bij aankomst vermoord. In De ondergang van Abraham Reiss heeft Jeroen Krabbé in negen schilderijen van groot formaat (150 cm x 220 cm) de levensstadia geschilderd van zijn grootvader. Van onbezorgd geluk, het naderen van de crisis en deportatie naar Westerbork en Sobibor tot het afgrijselijke en onafwendbare einde.

schilderij_no._4_westerbork_-_20_juni_1943_150_x_220_cm_gemengde_techniek.jpg

schilderij_no._5_westerbork_-_6_juli_1943_s_morgens_4.30_uur_150_x_220cm_gemengde_techniek.jpg

Eerder was het werk van Jeroen Krabbé al te zien in Museum de Fundatie in Zwolle bij zijn tentoonstelling Jeroen Krabbé – Schilder, een retrospectieve. Hij afficheerde zich daar met zijn zonnige landschappen als de schilder van het geluk. Nu heeft Krabbé met De ondergang van Abraham Reiss oorlog, verdriet en moord in zijn schilderkunst toegelaten. Thema’s die al belangrijk waren in zijn werk als regisseur en acteur.

Bij Waanders Uitgevers verschijnt het gelijknamige boek met daarin een door Joosje Lakmaker geschreven interview met Jeroen Krabbé.

Jeroen Krabbé – De ondergang van Abraham Reiss is te zien tot en met 5 december 2010.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)